ΟΣΠΡΙΑΔΑ ΤΟΥ ΠΙΡΟΥΝΙΟΥ, ME ΦΡΕΣΚΟΤΡΙΜΜΕΝΗ ΚΟΛΟΚΥΘΑ. OSPRIADA, ΜΙΧΕD LEGUMES SALAD.

Όσπρια έχουμε σήμερα σαν πρόταση, ,μετά τις χριστουγεννιάτικες ατασθαλίες και πριν από τις αποκριάτικες κραιπάλες. Συγκεκριμένα μία ποικιλία από διάφορα όσπρια που μοιάζουν όταν τα πάρεις στο χέρι σου με ημιπολύτιμους λίθους, λαμπεροί με πλούσια χρώματα, πλούσια θρεπτικά συστατικά και κυρίως εύγευστοι.
Οσπριάδα, μία όμορφη εύηχη και ελληνικότατη λέξη που με τρεις συλλαβές υποδεικνύει τα υλικά αλλά και την εκτέλεση της συνταγής: μαγειρευτά όσπρια. Ένα ελληνικό, υγιεινό, μεσογειακό, παραδοσιακό πιάτο με πλούσια ιστορία που χάνεται απαλά στα βάθη των αιώνων και έχει σαν ευγενής αριστοκράτης πολλά ονόματα.
Πολυσπόρια, ένα πιάτο που μαγειρευόταν με διάφορα όσπρια προς τιμήν της Παναγίας της Πολυσπορίτισσας στις 21 Νοεμβρίου.
Φωτοκόλλυβα, ψαροκόλλυβα ή παλληκαριά ονόματα από την Κρήτη όπου μαγείρευαν ένα πιάτο, την παραμονή των Φώτων ημέρα μεγάλης νηστείας, για να μπορέσει ο ευλαβής πιστός να πιεί το αγιασμένο νερό των Φώτων.
Πανσπερμία, πιάτο που συναντάμε στις τελετές των Διονυσίων και συγκεκριμένα την ημέρα με το όνομα Χύτροι, όπου παρασκευαζόταν σε μεγάλες χύτρες ποικιλία σιτηρών που κατέληξε στις μέρες μας να εμπλουτιστεί και με όσπρια.
Το ίδιο πιάτο το συναντάμε σε γιορτή αφιερωμένη στους δίδυμους θεούς της αρχαιότητας τον Απόλλωνα και την Άρτεμη στα περίφημα Πυανόψια.
Και όπως όλα τα σημαντικά θέματα η λαϊκή παράδοση τα κάνει στίχους και έτσι περνάνε στην αιωνιότητα. Θα διαλέξω ένα όμορφο στίχο από την Κρητική παράδοση που περιγράφει ακόμη μία χαριτωμένη διάσταση του εθίμου.
Ελάτε πουλιά αγριοπούλια
Να φάτε φωτοκόλυβα
Για να ευλογήσετε το ζευγά
Τα βούγια, τα γινόλουρα

‘ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ’, ‘ΚΡΗΤΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ, ΜΑΡΙΑ-ΝΙΚΟΣ ΨΥΛΛΑΚΗΣ.




Σαλάτα για 4 άτομα αλλά και κυρίως πιάτο για 2-3 άτομα
Καλά βρασμένα τα όσπρια συνδυάζονται αρμονικά με την κολοκύθα που δίνει φρεσκάδα και κάνει το πιάτο ελαφρύ και εύπεπτο. Μπορείτε να βάλετε και καρότο, αλλά σίγουρα υπάρχει στο ψυγείο ένα κομμάτι κολοκύθα από την σούπα βελουτέ που κάνατε τα Χριστούγεννα. Η κολοκύθα δεν χαλνάει εύκολα.
200γρ ποικιλία οσπρίων όπως διάφορα φασόλια, φακές, φάβα, μπιζέλι. Στην αγορά κυκλοφορούν έτοιμα μίγματα αλλά μπορείτε να ετοιμάσετε το δικό σας.
1 ξερό κρεμμύδι
μία ροδέλα μικρής κολοκύθας περίπου 200γρ
3 φύλλα φασκόμηλου
ένα κομμάτι τζίντζερ
ένα λεμόνι
1 κουταλιά μουστάρδα
4 κουταλιές ελαιόλαδο
αλάτι, μαύρο πιπέρι
Μουσκεύω τα όσπρια με τον εξής τρόπο αυθημερόν:
Βάζω νερό στην κατσαρόλα, προσθέτω τα όσπρια και τα βάζω να βράσουν για 2 λεπτά.  Αφήνω τα όσπρια για μία ώρα μέσα στην κατσαρόλα με κλειστό το καπάκι. Στραγγίζω το νερό, προσθέτω νέο νερό, να τα σκεπάζει καλά καλά και να είναι δύο δάχτυλα επιπλέον. Ψιλοκόβω το κρεμμύδι, τρίβω το τζίντζερ και τα προσθέτω μέσα στα όσπρια μαζί με τα φασκόμηλα το μισό ελαιόλαδο, και το πιπέρι. Βράζω για περίπου 30-40΄ και προσέχω να μη πιάσουν στον πάτο της κατσαρόλας και να μείνουν χωρίς καθόλου ζουμάκια.
Προσθέτω προς το τέλος αλάτι, κλείνω τη θερμοκρασία και τα αφήνω να κρυώσουν. Αφαιρώ τα φασκόμηλα και τα ψιλοκόβω. Καθαρίζω την κολοκύθα, την κόβω σε μικρά κομμάτια και την αλέθω στον πολυκόφτη. Ξύνω το λεμόνι, στύβω το μισό.
Ανακατεύω την κολοκύθα και το ξύσμα με τα όσπρια.
Ανακατεύω το λεμόνι με το υπόλοιπο ελαιόλαδο, τη μουστάρδα και μαύρο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και νοστιμίζω τη σαλάτα.