ΤΑΡΤΑ ΜΗΛΟΥ ΜΕ ΚΑΛΟΨΗΜΕΝΗ ΜΑΡΕΓΚΑ. ΑPPLE CAKE WITH MERINGUE.




Ένα γλυκό για ένα γλυκό κυριακάτικο απόγευμα. Μήλα, αρώματα εσπεριδοειδών και αέρινη μαρέγκα. Με λίγα υλικά που υπάρχουν πάντα στο σπίτι.
για τα μήλα
3 μήλα
1 κομμάτι τζίντζερ, στο δικό μου σπίτι υπάρχει πάντα στο ψυγείο
ξύσμα ενός μανταρινιού
χυμός μισού λεμονιού
3 κουταλιές αλεύρι
για τη βάση κέικ
200 γρ αλεύρι
4 κρόκοι αβγών
100 γρ φρέσκο βούτυρο αγελάδας
150 γρ ζάχαρη
100 γρ γάλα (ή 8 κουταλιές)
ξύσμα μισού λεμονιού
1 βανίλια ή εκχύλισμα βανίλιας
2 κουταλάκια μπέκιν
λίγο αλάτι
για τη μαρέγκα
4 ασπράδια
150 γρ ζάχαρη
1 βανίλια, αν θέλετε
Βγάζω τα υλικά από το ψυγείο αρκετή ώρα πριν.
Καθαρίζω τα μήλα, τα κόβω σε μικρά κομματάκια, ξύνω πάνω τους το τζίντζερ, τα ραντίζω με το χυμό του λεμονιού και τα πασπαλίζω με το ξύσμα του μανταρινιού και το αλεύρι. Ανακατεύω καλά. Το τζίντζερ το παίρνω όλο όπως είναι από την ανάποδη μεριά του τρίφτη, τις ίνες δηλαδή που δεν τρίβονται και τις σφίγγω πολύ καλά μέσα στο χέρι μου, θα βγάλει επιπλέον χυμούς που δε θέλω να τους χάσω.
Προθερμαίνω το φούρνο στους 180ο,αλείφω μία ταρτιέρα 26εκ με βούτυρο και πασπαλίζω με λίγο αλεύρι.
Βάζω μέσα στο αλεύρι, το αλάτι και το μπέκιν. Ανακατεύω με το μίξερ το βούτυρο με την ζάχαρη για περίπου 5΄. Προσθέτω έναν έναν τους κρόκους και τη βανίλια, προσθέτω εναλλάξ το αλεύρι με το γάλα και αδειάζω το μίγμα στη ταρτιέρα. Ισιώνω καλά το χυλό στη ταρτιέρα με τη βοήθεια της μαρίζ και αραδιάζω τα μήλα. Ψήνω για 45-50΄ και δοκιμάζω ακριβώς στη μέση της ταρτιέρας με ένα ξυλάκι για σουβλάκια, αν ψήθηκε καλά το μίγμα.
Ενώ ψήνεται ο χυλός με τα μήλα ετοιμάζω τη μαρέγκα περίπου στα τελευταία 15΄ του ψησίματος για να μη ‘περιμένει’.
Ανακατεύω τα ασπράδια με το μίξερ σε μεσαία ταχύτητα για περίπου 5΄ή έως ότου σφίξει η μαρέγκα. Προσθέτω κουταλιά κουταλιά τη ζάχαρη ανακατεύοντας σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ομογενοποιηθεί καλά το μίγμα και να μη κουνιέται.
Βγάζω την ταρτιέρα από το φούρνο και στρώνω από πάνω τη μαρέγκα. Θέλω καλά ψημένη τη μαρέγκα για αυτό ψήνω για 20΄ και στη συνέχεια αφήνω το ταψί στο φούρνο μέχρι να κρυώσει.
Η μαρέγκα θα φουσκώσει και μετά θα κάτσει . Έτσι γίνεται δεν είναι ότι αποτύχατε σε κάτι, μπορείτε να το διαπιστώσετε και από τις δικές μου φωτογραφίες.
Η συνταγή είναι από το αγαπημένο site HOME COOKING ADVENTURE, αλλά με πολλές διαφορές, στα υλικά αλλά και στους χρόνους ψησίματος. Αυτή είναι η δεύτερη μου εκτέλεση διότι η πιλοτική με βοήθησε να εντοπίσω τα προβλήματα και να τη βελτιώσω με τα δικά μας ελληνικά υλικά. Επίσης απέφυγα την κανέλα, εσείς μπορείτε να προσθέσετε στα μήλα αν θέλετε. Υπάρχει το σχετικό βίντεο στο site αλλά ακολουθείστε τις δικές μου οδηγίες.