ΣΤΡΙΦΤΗ ΠΙΤΑ ΜΕ ΣΠΙΤΙΚΟ ΦΥΛΛΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΡΥΦΕΡΑ ΠΑΝΤΖΑΡΟΦΥΛΛΑ.SPIRAL PIE WITH ΗΟΜΕMADE FYLLO AND BEET GREENS.

Αυτή τη βδομάδα τα παντζαράκια της λαϊκής, είχαν μία δεσμίδα υπέροχα πρασινοκόκκινα φυλλαράκια.
Πολλές ωραίες συνταγές γίνονται με τα νόστιμα παντζαρόφυλλα, γέμιση για πίτα, γιαχνερά τσιγαριαστά χόρτα, παντζαροφυλλόριζο, βραστή σαλάτα λαδολέμονο ακόμα και σφουγγάτο.
Άλλη μία πίτα αποφάσισα να κάνω, κουλουριαστή αυτή τη φορά με χωριάτικο φύλλο, νηστίσιμη με ελαιόλαδο και με γέμιση τα καταπράσινα φυλλαράκια με τα κόκκινα κοτσανάκια.
Εκτός από νόστιμα τα φυλλαράκια περιέχουν βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και πολλά σημαντικά συστατικά και χαρακτηρίζονται και αυτά ως υπερτροφές, τις οποίες δε χρειάζεται να τις ψάξουμε και πολύ.
Παντζαρόφυλλα - Supergreens λοιπόν και στη γέμιση της πίτας.
Και δύο λόγια για τις πίτες ρολό:
Όσο πιο πολλά κομματάκια χωρίσεις τη ζύμη τόσο λεπτά γίνονται τα ρολά και μεγαλύτερη η πίτα. Η σημερινή πίτα γίνεται γρήγορα γρήγορα γιατί τα φύλλα είναι μόνο τρία.
Άλλο ένα κόλπο αφορά το μέγεθος του ταψιού. Στρώνω πρώτα το λαδόχαρτο σε ένα μεγάλο ταψί και έτσι βλέπω ακριβώς το μέγεθος που θα χρειαστώ και απλά μεταφέρω τη ζυμωμένη πίτα πριν τη ψήσω.




Για ένα ταψί 30 εκατοστών
για τη ζύμη
350γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις + 140γρ νερό
5 κουταλιές ελαιόλαδο
3 κουταλιές ούζο
αλάτι
για τη γέμιση
500γρ μικρά τρυφερά παντζαρόφυλλα
3 φρέσκα κρεμμυδάκια
½ ματσάκι άνηθου
2 κουταλιές ψιλό σιμιγδάλι
3 κουταλιές ελαιόλαδο
αλάτι, μαύρο πιπέρι
Ετοιμάζω τη ζύμη:
Κοσκινίζω το αλεύρι, κάνω μία λακκούβα στη μέση, βάζω το ελαιόλαδο, αλάτι και το ούζο και ανακατεύω σιγά σιγά για να ενωθούν τα υλικά. Ζυμώνω καλά καλά και αν κολλάει πασπαλίζω με λίγο αλεύρι. Ζυγίζω το μίγμα και το χωρίζω σε τρία κομμάτια, τα αλευρώνω τα σκεπάζω με μία μεμβράνη και πετσέτα και τα αφήνω να ξεκουραστούν.
Εν τω μεταξύ ετοιμάζω τη γέμιση
Γεμίζω τον νεροχύτη με νερό και βάζω μέσα τα παντζαρόφυλλα. Τα κουνάω καλά καλά μέσα στο νερό και τα παίρνω σιγά σιγά από το νερό και τα στραγγίζω. Επαναλαμβάνω τη διαδικασία άλλη μία φορά και ελέγχω το νερό που ξεπλύθηκαν τα φύλλα. Αν δεν είναι καθαρό επαναλαμβάνω τη διαδικασία άλλη μία φορά.
Χοντροκόβω τα παντζαρόφυλλα, πλένω και ψιλοκόβω τα κρεμμυδάκια και τον άνηθο.
Βάζω το ελαιόλαδο σε μία πλατιά κατσαρόλα και αχνίζω σε μέτρια θερμοκρασία τα κρεμμυδάκια για 3΄. Προσθέτω τα παντζαρόφυλλα και ½ ποτήρι νερό και τα μαγειρεύω για 30΄έως ότου σωθούν τα ζουμάκια τους. Προσθέτω στο τέλος τον άνηθο, αλάτι και πιπέρι. Αφήνω τη γέμιση να σταθεί για να βγάλει ότι ζουμάκι έχει, το αφαιρώ, πασπαλίζω με το σιμιγδάλι και το χωρίζω σε τρία μέρη για να γεμίσω τα ρολά.
Σύνθεση της πίτας
Στρώνω λαδόχαρτο σε ένα μεγάλο ταψί 36 εκατοστών περίπου και προθερμαίνω το φούρνο στους 200ο.
Ανοίγω το φύλλο, πασπαλίζοντας το με αλεύρι, το σχήμα του καλύτερα να είναι παραλληλόγραμμο, αν βγει στρόγγυλο τραβάω τις άκρες του να τετραγωνίσει. Λαδώνω το φύλλο, σκορπάω τη γέμιση και το τυλίγω σε ρολό. Μεταφέρω το ρολό πάνω στο λαδόχαρτο.
Ετοιμάζω και το δεύτερο κομμάτι με τον ίδιο τρόπο και το κολλάω στο πρώτο κομμάτι.
Ετοιμάζω και το τρίτο κομμάτι με τον ίδιο τρόπο και το κολλάω πίσω από το δεύτερο κομμάτι. Λαδώνω τα κομμάτια και προσεκτικά με τη βοήθεια του λαδόχαρτου μεταφέρω την πίτα σε μικρότερο ταψάκι.
Ψήνω την πίτα για 30-35΄.