ΠΑΣΧΑΛΙΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΑΡΑΘΟΣΟΥΠΑ. ΕΑSTER BRODERIE AND FENNEL SOUP.



 Η σπάνια τεχνική δαντέλας, το άγνωστο Π και οι βέγκαν.

Όταν ανοίγω το συρτάρι με τα κεντήματα αναμνήσεις διάφορες πετάγονται, άλλες ευχάριστες και άλλες πάλι όχι.  Αυτό το πασχαλιάτικο χαριτωμένο κέντημα μου θύμισε το πόσο παιδεύτηκα για τη δημιουργία της δύσκολης δαντέλας, η οποία πλέκεται με τη χρήση ψιλής βελόνας ραψίματος. Λέγεται δαντέλα βελονιού γίνεται τρυπούλα τρυπούλα, ίδρωσα για να τη μάθω, ίδρωσα και την καλή κυρία που με εκπαίδευε, κατατρυπήθηκα και αφιέρωσα πάρα πολύ χρόνο διότι εξελίσσεται αργά και δύσκολα. Επιπλέον η μικρή μαργαρίτα στο εσωτερικό είναι ξεχωριστό ‘γέμισμα’ και γίνεται πάλι με την ψιλή βελόνα. Και δε μου έφτασε η ταλαιπωρία της δαντέλας, έραψα επιπλέον και τα διακοσμητικά φλουράκια, τα οποία με τον καιρό κοβόντουσαν, τα αντικαθιστούσα μέχρι που βαρέθηκα και τα παράτησα. Βέβαια πρέπει να oμολογήσω ότι είναι το πρώτο και το τελευταίο εργόχειρο όπου εξάσκησα αυτή την τεχνική.
Εκείνη την ημέρα λοιπόν που μαγείρεψα τη μαραθόσουπα έστησα τις διακοσμητικές πετσέτες για τη φωτογράφιση και είπα να βάλω πάνω τους και δύο παλιά κουτάλια της μητέρας μου, τα οποία δεν έχουν κάποιο αξιόλογο σχέδιο, απλώς έχουν συναισθηματική αξία και με συγκινούν. Ξαφνικά ενώ προσπαθούσα να γυαλίσω με την πετσέτα τα ταλαιπωρημένα κουτάλια προσέχω πάνω στο ένα κουτάλι χαραγμένο ένα μεγάλο ελληνικό Π. Το αρχικό από κάποιο όνομα? το αρχικό εταιρίας? Αδύνατον να καταλήξω.
Έ κάτι τέτοιες στιγμές μου λείπει που δεν μπορώ να ρωτήσω τη συγχωρεμένη μητέρα μου και να γελάσουμε ή να αναρωτηθούμε και μάλλον να μείνουμε τελικά με την απορία!
Θα της έδινα να δοκιμάσει τη σούπα, θα της μιλούσα για τους βέγκαν, γενικά για την χορτοφαγία για όλες τις νέες τάσεις στη διατροφή, θα της έδειχνα τις φωτογραφίες μου, στο instagram, θα της εξηγούσα τι είναι το Instagram, γιατί την ενδιέφερε να είναι ενημερωμένη και φυσικά σαν καλή μαμά όλα θα τα δεχόταν σαν θετικά ή αρνητικά, αφού και όπως το λέει η κόρη.
Αχ…..
Για αυτούς που νηστεύουν αλλά και για τους χορτοφάγους είναι αφιερωμένη η μαραθόσουπα, η οποία βασίζεται σε έναν πολύ ωραίο νόστιμο ζωμό από απλά υλικά. Και επειδή ακούω όλο και πιο συχνά ότι δεν θέλετε στη διατροφή σας τα εντόσθια των αμνοεριφίων μαγειρέψτε την και απολαύστε την στην επιστροφή από την Ανάσταση.   Και αν δε βρείτε ωραίο φρέσκο μάραθο, μπορείτε να βάλετε άνηθο, αρκεί στο ζωμό να μπεί μαραθόσπορος.





Για 3 ωραίες μερίδες
10 μικρά μανιτάρια
1 πατάτα
3 κρεμμυδάκια φρέσκα, μόνο το λευκό μέρος
1 ματσάκι μάραθο μόνο τα φυλλαράκια
1 κουταλιά αλεύρι
5 κουταλιές ελαιόλαδο
500ml γάλα καρύδας, παίρνω από τα ψυγεία των σούπερ μάρκετ σε συσκευασία τετραπάκ έχει πιο απαλή και διακριτική γεύση
ξύσμα και χυμός ενός λεμονιού
αλάτι
μαύρο πιπέρι

για το ζωμό
τα κοτσάνια από τον μάραθο
τα κοτσάνια από τα κρεμμυδάκια
μία σκελίδα σκόρδου
μία κουταλιά μαραθόσπορους
1 λίτρο νερό

Ετοιμάζω πρώτα το ζωμό. Βάζω να βράσουν όλα τα υλικά για περίπου 20΄.
Καθαρίζω, πλένω, ψιλοκόβω τα κρεμμυδάκια τα μανιτάρια, την πατάτα και τα πασπαλίζω με το αλεύρι

Αχνίζω τα κρεμμυδάκια στο ελαιόλαδο σε χαμηλή θερμοκρασία, προσθέτω τα λαχανικά, το ξύσμα του λεμονιού και ανακατεύω για 2-3 λεπτά. Στραγγίζω το ζωμό το προσθέτω στη σούπα, μαζί με το γάλα καρύδας, τον μάραθο αλάτι και μαύρο πιπέρι. Βράζω για 15΄στη χύτρα ταχύτητας. Κλείνω τη θερμοκρασία, ανοίγω τη χύτρα και προσθέτω το χυμό του λεμονιού.
Η υφή είναι ένα θέμα προτίμησης.
Θέλω ζουμερή σούπα?, τότε την αφήνω όπως είναι και ετοιμάζω και μερικά ξεροψημένα ψωμάκια κρουτόν
Την θέλω πολύ πηχτή? Τότε την βράζω 10΄ακόμη.
Τη θέλω κρέμα? Τότε στα υλικά προσθέτω άλλη μία πατάτα και τη δουλεύω, αφού βράσει, με την ράβδο-πολυκόφτη.
Καλή όρεξη!


















Το ομολογώ ναι .
Ανήκω και εγώ σε εκείνες τις γυναίκες που στολίζανε με σεμεδάκια την τηλεόραση. Ώσπου η σύγχρονη τεχνολογία άλλαξε οριστικά την αγαπημένη κιτς αισθητική αντίληψη μου για την εορταστική διακόσμηση.
Τώρα τι να τα κάνω όλα αυτά τα μικρά χειροποίητα σεμεδάκια που γεμίζουν τα συρτάρια?
Έ στόλισα και εγώ τις πολυθρόνες.