ΦΑΓΚΡΙ ΨΗΤΟ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΛΕΜΟΝΙΟΥ ΚΑΙ ΚΑΠΠΑΡΗ. RED SEA BREAM WITH LEMON SAUCE AND CAPPERS.







Για την Κυριακή των Βαΐων, ένα ελαφρύ πιάτο με φρέσκο ψάρι, που μοσχοβολάει λεμόνι και ελληνική εξοχή. Η σάλτσα λεμονιού είναι μία ανάλαφρη μαγιονέζα χωρίς αβγά που βασίζεται στις φλούδες λεμονιών με πικάντικες εκρήξεις κάππαρης.
Για 2 άτομα
1 φαγκρί περίπου 800γρ
1 κουταλάκι κάππαρη
1 κουταλιά φυλλαράκια δίκταμου
1 κουταλιά ελαιόλαδο
1 μεγάλο λεμόνι κομμένο σε φέτες
αλάτι, πιπέρι
λαδόχαρτο
για τη σάλτσα λεμονιού – μαγιονέζα
3 λεμόνια
2 κουταλιές χυμός λεμονιού
½ κουταλάκι ζάχαρη
½ κουταλάκι αλάτι
50ml νερό
70ml εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
2 κουταλιές κουμπάκια κάππαρης τουρσί
πιπέρι
Πλένω καλά το ψάρι και το αλατίζω. Προθερμαίνω το φούρνο στους 180ο και στρώνω δύο κομμάτια λαδόχαρτου στο ταψί του φούρνου.  
Χαράζω το ψάρι σε δύο τρία σημεία και χώνω μέσα στα ανοίγματα κουμπάκια κάππαρης. Βάζω μέσα στο άνοιγμα φέτες λεμονιού και από πάνω πασπαλίζω με φυλλαράκια δίκταμου, ραντίζω με ελαιόλαδο και το σκεπάζω με φέτες λεμονιού. Τοποθετώ το ψάρι μέσα στο ένα λαδόχαρτο. Καθαρίζω, κόβω σε λεπτές λωρίδες τις πατάτες, αλατοπιπερώνω, τις λαδώνω ελαφρά και τις απλώνω στο δεύτερο λαδόχαρτο. Ψήνω για 25΄
Καθαρίζω τα λεμόνια με τον αποφλοιωτή λαχανικών. Χρειάζομαι μόνο το κίτρινο μέρος από τις φλούδες γιατί το λευκό είναι πολύ πικρό, για αυτό και αποφεύγω το μαχαίρι.
Βάζω να βράσει νερό σε δύο κατσαρόλες παράλληλα. Βάζω να βράσουν οι φλούδες για 2΄ στραγγίζω και βάζω τις φλούδες στη 2η κατσαρόλα.
Επαναλαμβάνω το βράσιμο – στράγγισμα για άλλες 5 φορές.
Συνολικά χρειάζονται έξι βρασίματα για να φύγει η πικρίλα αλλά και το κέρωμά τους.
Βάζω τις φλούδες μέσα στον πολυκόφτη μαζί με το αλάτι, τη ζάχαρη, το νερό και το χυμό λεμονιού και τα αλέθω καλά καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Βάζω σε δύο τρείς δόσεις το ελαιόλαδο και αλέθω το μείγμα για πολύ λίγο.
Βάζω μέσα στη σάλτσα τις κάππαρες και σερβίρω με το ψάρι και τις πατάτες.

Η συνταγή για τη σάλτσα λεμονιού προέρχεται από το site: home adventure cooking.
















Αχ οι πασχαλιάτικες δουλειές είναι τόσο κουραστικές. Ας κοιμηθώ λιγουλάκι στη λιακάδα.
Και αυτό το φαγκρί μου έσπασε τη μύτη.


(Η γατούλα είναι λούτρινη φυσικά και το σκηνικό προέρχεται από εξαιρετικό  πασχαλινό στολισμό εμπορικού κέντρου στη Βρέμη).