ΧΑΡΟΥΠΟΕΛΑΙΟΨΩΜΑ ΜΕ ΘΥΜΑΡΙ. CAROB BREADS WITH OLIVES AND THYME.




Φανταστείτε ότι είστε σε ένα ωραίο εστιατόριο, μπροστά στη θάλασσα με όμορφα στρωμένα τραπέζια και δημιουργικά πιάτα. Αφού έχετε διαλέξει τι καλό θα φάτε και θα πιείτε και περιμένετε με προσμονή τα πιάτα, έρχονται πρώτα τα ψωμάκια με τα ποτά. Αν τώρα δείτε μέσα στο καλαθάκι με τα ψωμάκια και κάποια με μαυρούτσικο χρώμα και στην εύλογη ερώτηση σας από τι έχουν γίνει και σας πουν ότι είναι από χαρουπάλευρο έ τότε είστε κατά 99% στην Κρήτη ή σε ένα κρητικό εστιατόριο.
Τους θαυμάζω τους Κρητικούς, έχουν καταφέρει να κρατήσουν αυτούσια τη γαστρονομική τους παράδοση, να προτείνουν νέα δημιουργικά πιάτα και ταυτόχρονα να είναι οπαδοί της κουζίνας των καλών ελληνικών υλικών και όχι των τεχνικών.
Ψωμάκια με ελιές, χαρουπάλευρο και θυμάρι σας προτείνω σήμερα για να δοκιμάσετε και εσείς να φέρετε την εξωτική Κρήτη στο τραπέζι σας, με μουσική υπόκρουση τα τραγούδια του εξαιρετικού Χαρούλη.
Και όσο για παραλία:  σαν τη Χαλκιδική δεν έχει.

για επτά χαρουποελαιόψωμα για πρωινό αλλά και για το μεσημεριανό σας γεύμα. Για πρωινό συνδυάστε τα με γλυκά ντοματίνια.

100γρ χαρουπάλευρο
200γρ κίτρινο αλεύρι για ψωμί
300γρ νερό
10γρ φρέσκια μαγιά
λίγα κλωναράκια φρέσκο θυμάρι
20 πράσινες ελιές
3 κουταλιές ελαιόλαδο
1 γεμάτη κουταλιά σουσάμι
αλάτι
Κοσκινίζω τα δύο άλευρα.
Κάνω λακκούβα στη μέση και προσθέτω τη μαγιά, το ελαιόλαδο (κρατώ ½ κουταλιά για το ζύμωμα) και σε μία άλλη μεριά το αλάτι. Προσθέτω σιγά σιγά το νερό και διαλύω με τα δάχτυλά μου τη μαγιά και στη συνέχεια ζυμώνω ελαφρά. Αν η ποσότητα του νερού σας φαίνεται αρκετή σε σύγκριση με άλλα μίγματα, βάλτε το σιγά σιγά, αλλά θα δείτε ότι θα το απορροφήσει σχεδόν όλο.
Σκεπάζω τη λεκάνη και αφήνω τη ζύμη να φουσκώσει.
Καθαρίζω τις ελιές από τα κουκούτσια τους και τις κόβω μικρά κομματάκια. Αφαιρώ τα χοντρά κοτσανάκια από τα κλαδάκια του θυμαριού και ψιλοκόβω τα φυλλαράκια.
Λαδώνω ελαφρά τα χέρια μου και ζυμώνω ελαφρά προσθέτοντας και το θυμάρι. Χωρίζω, με τη βοήθεια της ζυγαριάς, τη ζύμη σε επτά ίσα κομμάτια. Ανοίγω τα κομμάτια με τα χέρια μου και βάζω στο καθένα τις κομμένες ελιές. Προσέχω να βάλω παντού ίδια περίπου ποσότητα. Κλείνω σε πουγκάκι, ενώνω καλά και στη συνέχεια σχηματίζω ένα χοντρό κορδόνι και το τυλίγω σε σαλιγκάρι. Πασπαλίζω με το σουσάμι και τα ακουμπώ πάνω σε ένα λαδόχαρτο μέσα στο ταψί.
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ο για 15΄. Κλείνω τη θερμοκρασία του φούρνου και τα αφήνω μέσα για άλλα 5΄και στη συνέχεια ανοίγω τελείως την πόρτα του φούρνου.