ΑΒΟΚΑΔΟ ΚΑΙ ΑΒΓΑ ΓΙΑ ΠΡΩΙΝΟ. AVOCADO AND EGGS FOR BREAKFAST.




Eίναι μερικές συνταγές που με κάνουν και χαμογελώ. Σαν αυτή, όλο καμπύλες και χρώματα. Το χρυσοκίτρινο του αυγού με το πράσινο του αβοκάδο, αγκαλιασμένα με την ανάγλυφη μαύρη φλούδα.
Τα μαύρα ανάγλυφα αβοκάδο, παρόλο που τα πράσινα είναι πιο ελκυστικά και μάλιστα από καλλιέργεια της Κρήτης, είναι πιο νόστιμα από τα πράσινα.
Και στη συνέχεια ακολουθεί η βουτιά μέσα στο αβγό. Σφιχτό η μελάτο μαζί με την κρεμώδη σάρκα του αβοκάδο, χαρίζει μία νέα γευστική εμπειρία. Λίγο θυμάρι ή μαύρο πιπέρι θα δώσει την ένταση που χρειάζεται.  
Δεν είναι δύσκολο, δοκιμάστε το. Και αν δε σας αρέσει βαπτίστε το αβοκάδο αυγοθήκη.

Για το πρωινό δύο ατόμων

2 αβγά
1 αβοκάδο
ένα κομμάτι ντομάτας
1 κουταλάκι ελαιόλαδο
μία τσιμπιά θυμάρι
λίγο κασέρι τριμμένο
αλάτι
πιπέρι προαιρετικά
αλουμινόχαρτο για το ψήσιμο

Βγάζω τα αβοκάδο και τα αβγά από το ψυγείο, τουλάχιστον δύο ώρες πριν. Προθερμαίνω το φούρνο στους 180ο στις αντιστάσεις.
Πλένω καλά τα αβοκάδο, σπάω τα αβγά και τα αδειάζω σε δύο χωριστά μπολάκια.
Κόβω το αβοκάδο στα δύο και βγάζω το κουκούτσι. Κάνω λίγο μεγαλύτερο το άνοιγμα να πάρει το σχήμα της βάρκας αλλά ότι βγάζω με το κουτάλι το βάζω στο βάθος του ανοίγματος. Αλατίζω και πασπαλίζω το αβοκάδο με λίγο αποξηραμένο θυμάρι. Με αλουμινόχαρτο σχηματίζω δύο βάσεις για να βάλω επάνω τα αβοκάδο, ούτως ώστε να ισορροπήσουν και να μη γέρνουν.
Ξεχωρίζω τους κρόκους από τα αβγά και γεμίζω τα δύο αβοκάδο. Συμπληρώνω με όσο ασπράδι χωράει μέσα στο άνοιγμα. Κόβω ένα κομμάτι ντομάτας χωρίς χυμούς και σπόρους σε μικρά κυβάκια και τα αραδιάζω γύρω γύρω από τα αβγά πάνω στα αβοκάδο. Πασπαλίζω με αλάτι, θυμάρι, κασέρι, ελαιόλαδο και τα βάζω να ψηθούν 8-10΄ για μελάτο κρόκο και 10-15΄για σφιχτό κρόκο. Διαπιστώνω αν είναι έτοιμος ο κρόκος μου ανοίγοντας το φούρνο και κουνώντας ελαφρά τη βάση, ο μελάτος κρόκος θα κουνηθεί ελαφρά.
Προσωπικά μου αρέσει μαζί με το αβοκάδο το σφιχτό αβγό για να έχω δύο διαφορετικές υφές.