ΧΑΝΤΡΕΣ ΜΕ ΚΑΝΘΑΡΕΛΕΣ ΚΑΙ ΚΑΠΝΙΣΤΗ ΠΑΠΡΙΚΑ. HANDRES (SPECKLED KIDNEY BEANS) WITH KANTHARELES, GREEK WILD MUSHROOMS AND SMOKED PAPRIKA.




 Μόλις είδα μέσα στο ξύλινο καφασάκι, τις χρυσοπορτοκαλόχρωμες φρέσκες κανθαρέλες και πληροφορούμαι ότι ήταν από δάσος του Αγίου Βασιλείου στο Ρέθυμνο, θαμπώθηκα και είπα να τις συνδυάσω με τη συνταγή της ημέρας που ήταν φρέσκες χάντρες, από τους μπαξέδες της Κρήτης. Τις πήρα στο χέρι μου και τις μύρισα. Αναπόφευκτα έγινε η σύγκριση: της Κρήτης τα δάση ή των Γρεβενών τα δάση? Ποια δάση βγάζουν τα πιο νόστιμα?
Η αλήθεια είναι ότι η λεπτή τους γεύση δε σηκώνει πολύπλοκες παρασκευές, πολύ βράσιμο, ή έντονα μπαχαρικά. Οι κανθαρέλες είναι από τα λίγα μανιτάρια που τους ταιριάζουν πιο πολύ οι γλυκές συνταγές παρά οι αλμυρές.
Αυτές που έχω δοκιμάσει από τα Γρεβενά μου έδιναν το άρωμα του δάσους, έντονο νεράντζι, και μεγάλη επίγευση. Αυτές οι συγκεκριμένες από το Ρέθυμνο έχουν πιο ανάλαφρη γεύση, το φρούτο υπάρχει και σε αυτές, αλλά είναι πολύ πιο διακριτικό θα έλεγα ότι θυμίζει καϊσι.
Καταλήγω λοιπόν ότι και τα δύο μανιτάρια έχουν τη χάρη τους και χρειάζονται την αντίστοιχη προσοχή αλλά και σεβασμό στο μαγείρεμά τους.
Αν έχετε την περιέργεια για το πόσο κοστίζουν? 20€ το κιλό. Ευτυχώς είναι τόσο ανάλαφρες που μία μικρή ποσότητα αρκεί. Η αλήθεια είναι ότι στη Θεσσαλονίκη τις έχω δει και 25€ το κιλό.
Το μόνο μπαχαρικό που διάλεξα για το φαγητό μας ήταν μία ευωδιαστή καπνιστή πάπρικα που την αγόρασα πάλι από την Κρήτη και συγκεκριμένα από το Ηράκλειο από ένα εξαιρετικό κατάστημα βιολογικών.

Θέλουμε για 3 μερίδες:
500γρ καθαρισμένες χάντρες
2 μέτρια ξερά κρεμμύδια
300γρ κανθαρέλλες
2 μέτρια καρότα
½ ματσάκι μαϊντανού
3 κουταλιές ντομάτα σάλτσα
5 κουταλιές ελαιόλαδο
1 κουταλάκι καπνιστή πάπρικα
αλάτι, μαύρο πιπέρι

 Ετοιμάζω τα λαχανικά:
Ανοίγω τις φλούδες, βγάζω από μέσα τις χάντρες και τις ξεπλένω.
Πλένω, καθαρίζω και ψιλοκόβω τα κρεμμύδια.
Πλένω, καθαρίζω, κόβω με τον αποφλοιωτή των λαχανικών τα καρότα σε φαρδιές λωρίδες και ψιλοκόβω και τον μαϊντανό.
Ζεσταίνω το ελαιόλαδο και αχνίζω αρχικά το κρεμμύδι για λίγα λεπτά, στη συνέχεια προσθέτω τις λωρίδες του καρότου και τέλος τις χάντρες. Ανακατεύω για λίγα λεπτά, προσθέτω ένα ποτήρι νερό και προσθέτω όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από τις κανθαρέλες. Βράζω σε χαμηλή θερμοκρασία για περίπου 40΄. Προσθέτω νερό αν χρειαστεί.
Και ήρθε η ώρα για τις κανθαρέλες: γενικά τα μανιτάρια δεν τα πλένουμε. Προσπαθώ να τα ξεπλύνω πολύ απαλά μέσα σε ένα μεγάλο μπολ γεμάτο νερό και τα στραγγίζω προσεκτικά. Ψιλοκόβω τα μανιτάρια και κρατώ 5-6 ολόκληρα για το σερβίρισμα. Προσθέτω τα μανιτάρια στην κατσαρόλα και κλείνω τη θερμοκρασία.










-          Μήπως είναι κανείς σας από το Ρέθυμνο? Θα μαγειρέψω σήμερα κανθαρέλες από το δάσος του Ρεθύμνου. Κανείς??

Φυσικά και ξέρω από που είναι αυτοί οι τρεις άξιοι Κρητικοί
Με τα έργα του Νίκου Καζαντζάκη, από το Ηράκλειο, μεγάλωσα.
Με τα έργα του Δομήνικου Θεοτοκόπουλο, από το Ηράκλειο, έμαθα να σέβομαι την τέχνη
Με τον Βιτσέντζο Κορνάρο, από τη Σητεία, εκτίμησα τον Ερωτόκριτο.
Αυτό που δεν ήξερα ήταν ότι ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος αγαπούσε πολύ το διάβασμα και είχε στη βιβλιοθήκη του σπιτιού του, πολύ σπουδαία βιβλία.
Πολλά τα κοινά λοιπόν και καθόλου τυχαία η συνεύρεση των τριών γιγάντων, σε αυτό το σύμπλεγμα-άγαλμα στην πόλη Ηράκλειο!!

Φοβάμαι ότι μόνο οι κανθαρέλες δεν είχαν καμία σχέση! μεταξύ μας