ΧΑΨΟΠΟΥΛΙΑ. HAPSOPOULIA, TRADITIONAL ANCHOVIES BALLS.


Πάλι από την γαστρονομική παράδοση του Πόντου έχω συνταγή σήμερα, λίγο διαφορετική βέβαια καθώς αποφεύγουμε τα τηγανιτά.
Αφορμή ένα γραφικό κείμενο που απελευθέρωσε τις αναστολές μου και τελικά τα χαψοπούλια μου είναι του φούρνου.
Τα χαψοπούλια λοιπόν είναι κροκέτες παστού γαύρου μέσα σε κουρκούτι με μόνο αρωματικό το μαϊντανό. Το περίεργο όνομα οφείλεται στο στενόμακρο σχήμα τους, σαν αεροπλάνο χωρίς φτερά.
Παραδοσιακά χρησιμοποιείται ο παστός γαύρος. Οι Πόντιοι όπως περιγράφω και στη συνταγή μου παλιά ψάρευαν άφθονα παχουλά χαψία-γαύρους από τη Μαύρη Θάλασσα, τα συντηρούσαν στο αλάτι και έτσι είχαν σε λεπτά της ώρας ένα γρήγορο φαγητό.
Αν έχετε μαρινάτο γαύρο, απλά το ξεπλένετε από τη μαρινάτα και το αλάτι του και το χρησιμοποιείτε.

Ιδού λοιπόν το γραφικό κείμενο

"Χαψοπούλια" Με το ίδιο αλευρόζουμο, σφίγγουν μέσα στη φούχτα 5-6 "χαψία" και με τη συγκράτηση τ' αλευρένιου κουρκουτιού, γίνονται ένας όγκος σε σχήμα ατράκτου.
Επειδή η ομάδα τούτη των "χαψιών", μοιάζει με σώμα πουλιού, τη λένε "χαψοπούλ'". Τα "χαψοπούλια" τα αραδιάζουν πάνω σε "μασά", ανοιγμένη όσο πρέπει, με τη βοήθεια αναδρομέα (δακτύλιος που περιβάλλει τα δύο σκέλη του και μετακινείται να ρυθμίσει τη
σύγκλιση και απόκλισή τους) και τα τοποθετούν μαζί με τη "μασάν",
πάνω σε δυνατή ανθρακιά, για ψήσιμο.
Τόσο τα "χαψία 'ς σο πλακίν" όσο και τα "χαψοπούλια", είναι
νοστιμότατα, όπως τα ψάρια της σχάρας.

https://santeos.blogspot.com/2012/01/blog-post_19.html

Για 12 χαψοπούλια
500γρ φιλέτα φρέσκου γαύρου
1 κουταλάκι χοντρό αλάτι
2 κουταλιές ξύδι
ή μισό κιλό παστό ή μαρινάτο της αγοράς
για το μείγμα
4 κουταλιές αλεύρι ζυμωτό
1 ξερό κρεμμύδι
1 αβγό
½ ματσάκι μαϊντανού
3 κουταλιές ελαιολάδου
λίγο μαύρο πιπέρι, και πολύ λίγο αλάτι

Για 12 χαψοπούλια
500γρ φιλέτα φρέσκου γαύρου
1 κουταλάκι χοντρό αλάτι
2 κουταλιές ξύδι
ή μισό κιλό παστό ή μαρινάτο της αγοράς
για το μείγμα
4 κουταλιές αλεύρι ζυμωτό
1 ξερό κρεμμύδι
1 αβγό
½ ματσάκι μαϊντανού
3 κουταλιές ελαιολάδου
λίγο μαύρο πιπέρι, και πολύ λίγο αλάτι
 Ετοιμάζω τον γαύρο από μέρες πριν. Απλώνω τα φιλέτα σε ένα ταψί, τα ραντίζω με το ξύδι, τα πασπαλίζω με το αλάτι και τα αφήνω 30΄. Αλλάζω μεριά τα ψαράκια και τα αφήνω για άλλα 30΄. Διατηρώ τα ψαράκια μέσα σε ελαιόλαδο.
Για να τα χρησιμοποιήσω τα ξεπλένω καλά.
Ψιλοκόβω το κρεμμύδι, τον μαϊντανό και τα ψαράκια και τα ανακατεύω καλά καλά, μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά. Λαδώνω την επιφάνεια κοπής και τα χέρια μου και σχηματίζω δώδεκα χαψοπούλια. Εμείς στη Θεσσαλονίκη θα τα λέγαμε βομβίδια. Απλώνω ένα λαδόχαρτο στο ταψί και τα ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ο για 20-25΄.













"-Xαψοπούλια? Κανίβαλοι!"
-μα ψαράκια έχει η συνταγή, όχι πουλάκια mon cheri."