ΚΟΛΟΜΠΑΡΙΝΑ MΕ ΜΑΣΤΙΧΑ. SWEET ZUCCINI PIE WITH MASTIHA.



 Οι γαστρονομικές μου αναμνήσεις από το Αδάμ, τον τόπο καταγωγής μου, είναι αρκετά έντονες μιας και τα μαγειρέματα του χωριού διέφεραν πολύ από τη δική μας αστική κουζίνα. Μερικές όμως όπως ο ξινός τραχανάς, οι γιουφκάδες, το φρικασέ με μαρούλι, το πολύ αλμυρό κατσικίσιο τυρί, το βραστό πρόβειο κρέας, τα γλυκά κουταλιού, το κορμπάνι του Αγίου Χριστόφορου, σε μένα ένα παιδάκι της πόλης φαινόντουσαν αρκετά περίεργες.
Βέβαια οι γονείς μου που παντρεύτηκαν και φύγανε πολύ νέοι από το χωριό τους, κατά καιρούς τιμούσαν τις μαγειριές των παιδικών και νεανικών τους χρόνων αλλά δεν τις στρώνανε τακτικά στο καθημερινό μας τραπέζι.
Μία από τις λιγότερο αγαπημένες, για μένα, παρασκευές ήταν αυτή η γλυκιά η πίτα με κολοκύθια, αβγά, ζάχαρη και ίσως λίγη κανέλα.
Δε μπορούσα να διανοηθώ ότι τα κολοκυθάκια που η μητέρα μου τα έκανε υπέροχα γεμιστά αβγολέμονο, θα μπορούσαν να είναι βάση για γλυκό.
Έπειτα με απωθούσε και το όνομά της, μου έδινε μία ιδέα μίζερου. Χρόνια αργότερα έμαθα ότι το όνομα της ήταν καθαρά τοπική διάλεκτος, χαλκιδικιώτικα και σήμαινε ο άνθρωπος χωρίς εσώρουχο, για να το πω πιο κομψά. Τώρα μου φαίνεται πολύ χαριτωμένο.
Αυτό όμως που δε ταίριαζε και τόσο στη γεύση μου ήταν η υφή του γλυκού. Ήταν μαλακιά και αρκετά υγρή, παρόλο το αλεύρι που πασπαλιζόταν από πάνω για να κρατήσει την υγρασία.
Παρεμβαίνω λοιπόν στη γλυκιά ξεθωριασμένη ανάμνηση της κολομπαρίνας με πασπαλισμένο κρατσανιστό φιλέ αμυγδάλου για αντίθεση που θα φέρει την ζητούμενη ισορροπία, σύμφωνα βέβαια με την προσωπική μου επιθυμία.
Εσείς αν δε θέλετε αμύγδαλο, μπορείτε να το αποφύγετε και να το πασπαλίσετε απλά με παραπάνω τριμμένη φρυγανιά.
Προσοχή στη μαστίχα, το κρυσταλλάκι της φωτογραφίας είναι αρκετά μεγάλο, μετά το κοπάνισμα του με ζάχαρη χρησιμοποιούμε μόνο τη μισή ποσότητα. Αν έχετε σκόνη μία μικρή τσιμπιά φτάνει.
Επίσης το ύψος του γλυκού δε πρέπει να υπερβαίνει τα δύο δάχτυλα μαζί με το αμύγδαλο, έτσι θα ψηθεί σωστά και ομοιόμορφα. Για αυτό και εγώ χρησιμοποίησα μία ρηχή ταρτιέρα.
Για μία ταρτιέρα 28 εκατοστών που θα μας δώσει 8 μερίδες
2 φρέσκα κολοκυθάκια που ζυγίζουν περίπου 500γρ
2 αβγά
80γρ ζάχαρη
3 κουταλιές χοντρό σιμιγδάλι
5 κουταλιές τριμμένη φρυγανιά
3 κουταλιές ελαιόλαδο    
μία βανιλίνη
1 μικρό κρυσταλλάκι μαστίχας
½ φλιτζάνι φιλέ αμυγδάλου
Για το σερβίρισμα
Ιδανική για μένα είναι μία ωραία μαρμελάδα φράουλας, κατακόκκινη για να κάνει και αντίθεση. Το γλυκό δεν έχει και τόση ζάχαρη και την χρειάζεται τη γλυκύτητα της μαρμελάδας.

Τρίβω τα κολοκυθάκια στο ρεντέ και μετά τα πιέζω δυνατά μέσα σε ένα σουρωτήρι για να βγάλω τους χυμούς τους.
Κοπανάω τη μαστίχα μαζί με μία κουταλιά ζάχαρη και κρατώ τη μισή ποσότητα, η μαστίχα θέλει προσοχή, πικρίζει.
Προθερμαίνω το φούρνο στους 180ο
Λαδώνω με τη μία κουταλιά ελαιολάδου μία ταρτιέρα 28 εκατοστών και την πασπαλίζω με φρυγανιά. Κρατώ από τη φρυγανιά μία κουταλιά για το πασπάλισμα της κολομπαρίνας.
Ανακατεύω τα κολοκυθάκια, το αβγό, τη ζάχαρη, το αλεύρι, τα αρωματικά, το ελαιόλαδο και τα απλώνω προσεκτικά πάνω στη ταρτιέρα.
Πασπαλίζω την κολομπαρίνα με τη φρυγανιά που κράτησα και τα αμύγδαλα φιλέ και ψήνω για περίπου 40΄
Σερβίρω το γλυκό με την εύγευστη μαρμελάδα.
Κρύο το γλυκό είναι πιο νόστιμο, ιδίως με την μαρμελάδα. Όμως μπορεί να συνδυαστεί απλά με ζάχαρη άχνη.