ΤΙΡΑΜΙΣΟΥ. TIRAMISU

Από το παλιό συνταγολόγιο η παλιά καλή τιραμισού.
Τι μου θυμίζει αυτό το αέρινο γλυκό!
Μου θυμίζει εμένα, νιόπαντρη να την κερνάω σε γιορτές του συζύγου, ξέρετε αυτές τις γιορτές που μαζευόμασταν στα σπίτια και υπήρχε μια γλυκιά αναστάτωση σε όλο το σπίτι. Γενική καθαριότητα, ρούχα λίγο πιο επίσημα για μας αλλά και τα παιδιά και φυσικά, σχεδιασμός για τα κεράσματα. Να είναι χειροποίητα, να χωράνε σε ένα πιάτο, να μη στάζουνε, να είναι ατομικά να υπάρχει ποικιλία και να αρέσουν σε όλους. Ντολμαδάκια, πίτες, μικρά σουφλέ, ρολά, πιτσάκια, μικρά σουβλάκια, κεφτεδάκια. Μέρες πριν τα σχεδίαζα, έκανα τα ψώνια και τα μαγείρευα. Οι μαμάδες συνεισφέρανε στις πίτες και στα ντολμαδάκια και άφηναν εμένα να πειραματίζομαι με τα πιο μοντέρνα.
Στο γλυκό υπήρχε μεγαλύτερη άνεση. Του ταψιού ήταν η καλύτερη επιλογή και η τιραμισού ήταν από τα γλυκά με τη σίγουρη επιτυχία.
Λίγα τα υλικά: κρέμα τυριού, πολύ καλό κακάο, καλή πλήρης κρέμα γάλακτος, δυνατός καφές και τα κλασσικά σαβουαγιάρ.
Γνώριζα για το τυρί μασκαρπόνε αλλά στη δεκαετία του 80 δεν υπήρχε στην αγορά. Εμείς το δοκιμάσαμε στην Ιταλία, καθώς ταξιδεύαμε συχνά λόγω συγγενών.
Μετά από τουλάχιστον 15 χρόνια θυμήθηκα αυτή τη συνταγή και είναι η ίδια ακριβώς η συνταγή που έκανα τη δεκαετία του 80, με τη διαφορά ότι έβαζα και ένα αβγό στην κρέμα. Δεν την αλλάζω με καμία άλλη. Είναι ακριβώς η γεύση πουμου αρέσει.






Αυτή είναι ακριβώς η συνταγή που έκανα τη δεκαετία του 80 με τη διαφορά ότι έβαζα και ένα αβγό στην κρέμα. Τώρα πια δεν κάνω σχεδόν καμμία συνταγή με ωμά αβγά.
Για ένα μέτριο γυάλινο ταψάκι που θα βγάλει σίγουρα 10 με 12 μερίδες.
27 περίπου κομμάτια σαβουαγιάρ, χρειάστηκα δύο συσκευασίες σαβουαγιάρ για να μην έχει κενά το γλυκό.  Τα υπόλοιπα μπισκότα θα γίνουν κάποιο άλλο γλυκό.
600ml πλήρης κρέμα γάλακτος
200γρ τυρί κρέμα, αν βρείτε μασκαρπόνε θα είναι πιο κοντά στην αυθεντική συνταγή
200ml δυνατός καφές φίλτρου
¼ φλιτζανιού άχνη ίσως χρειαστείτε λίγο περισσότερο
3 κουταλιές καλό κακάο
Ετοιμάζω τον καφέ για να κρυώσει και να μη μου λιώσει τα μπισκότα.
Χτυπάω με το μίξερ την κρέμα γάλακτος μαζί με την άχνη μέχρι να σταθεροποιηθεί. Ανακατεύω με τη σαντιγύ την κρέμα τυριού και δοκιμάζω για να δω αν θα χρειαστεί και άλλη άχνη.
Στρώνω μέσα στο ταψάκι μία σειρά μπισκότα και με ένα κουτάλι τα ραντίζω ελάχιστα με τον καφέ γιατί αλλιώς θα λιώσουν.
Απλώνω από πάνω τη μισή κρέμα και πασπαλίζω με το μισό κακάο. Στρώνω τα μπισκότα σε ένα δίσκο και τα ραντίζω με τον καφέ. Απλώνω τα μπισκότα πάνω από την κρέμα και πασπαλίζω καλά το υπόλοιπο κακάο. Χρειάζεται δύο ώρες να μείνει στο ψυγείο να κρυώσει καλά για να κόβεται σε κομμάτι.