ΠΑΤΑΤΟΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΚΡΙΤΑΜΑ. POTATO SALAD WITH KRITAMA -SEA FENNEL.






Το ελληνικό αρωματικό τραπέζι μου. Τοπάνι από το γαλάζιο Αιγαίο πέλαγος.

Καλοκαίρι, θάλασσα, μεζέδες και καλή παρέα.
Το καλοκαίρι συνεχίζεται για τους τυχερούς που τώρα μπόρεσαν να ξεφύγουν από την ρουτίνα και να φύγουν από τις πόλεις. Δε θέλω να πω βέβαια ότι επειδή ξεφύγανε από τη ρουτίνα πρέπει να μπουν στην κουζίνα.
Απλά σε όσους αρέσει να μαγειρεύουν και τους το επιτρέπουν και οι συνθήκες, οι διακοπές δίνουν μία καλή ευκαιρία πρώτα πρώτα για καλό φαγητό και βέβαια για
«παρέες λαμπερές το καθρέπτισμά τους στις ακρογιαλιές». Απίστευτος Διονύσης Σαββόπουλος.
Σήμερα το τραπέζι μου, εκτός από την καλή παρέα, έχει
τη συνταγή της ημέρας πατατοσαλάτα με φρέσκα κρίταμα
τοπάνι στα κάρβουνα,
μικρά ψητά χαψοπούλια (μπιφτεκάκια γαύρου)
μύδια αχνιστά με πιπεριά και μανιτάρι
κόκκινες ψητές πιπεριές στα κάρβουνα,
μελιτζανοσαλάτα,
σαγανάκι κασεριού – φέτας – ντομάτας με μπόλικη αρωματική ρίγανη.

Η λιτή συνταγή της πατατοσαλάτας έχει πέντε μόνο βασικά υλικά αλλά είναι υπεραρκετά για μία ιδιαίτερη γεύση
πατάτες
φρέσκα κρίταμα
κρεμμύδι
λεμόνι
αστεροειδής γλυκάνισος
Ο μικρός καστανός αστεροειδής γλυκάνισος έχει πιο απαλή γεύση από τους σπόρους γλυκάνισου που μας είναι πιο γνώριμοι, δίνει γλυκύτητα και ταυτόχρονα απαλή γεύση ούζου. Με τις βραστές πατάτες πάει τρελά δίνοντας ένα απαλό στίγμα εξωτικής γεύσης, και ταυτόχρονα δαμάζει τη δυναμική γεύση του κρίταμου. Δοκιμάστε το. Μπορείτε να σπάσετε και να χρησιμοποιήσετε μόνο δύο από τα πέταλά του τα οποία μπορούν να παραμείνουν σε όλο το μαγείρεμα. Αντίθετα αν χρησιμοποιήσετε ολόκληρο αστέρι καλό είναι την πρώτη φορά που θα μαγειρέψετε μαζί του να το βγάλετε.

Για 3-4 άτομα
1 κιλό πατάτες
2 χεριές φρέσκα κρίταμα
1 μικρό ξερό κρεμμύδι
ξύσμα και χυμός ενός λεμονιού
1 αστεροειδή γλυκάνισο
3 κουταλιές ελαιόλαδο
1 κουταλιά απαλή μουστάρδα
1 κουταλάκι μέλι ή ζάχαρη (προαιρετικά)
αλάτι και μαύρο πιπέρι
Καθαρίζω, πλένω και κόβω σε μικρά κομματάκια τις πατάτες. Βάζω να βράσουν οι πατάτες μαζί με λίγο αλάτι και τον αστεροειδή γλυκάνισο. Στραγγίζω καλά τις πατάτες μόλις βράσουν.
Καθαρίζω από τα χοντρά κοτσάνια τους τα κρίταμα και τα βάζω να βράσουν τρεις φορές για 1 λεπτό αλλάζοντας το νερό τους. Στραγγίζω καλά τα κρίταμα και τα ψιλοκόβω. Ψιλοκόβω και το κρεμμύδι και το ανακατεύω με τις πατάτες και τα κρίταμα. Ανακατεύω το ελαιόλαδο το χυμό, το ξύσμα του λεμονιού, το χυμό του λεμονιού, τη μουστάρδα, λίγο μέλι, αλάτι και πιπέρι. Περιχύνω την πατατοσαλάτα με το αρωματικό μου λαδολέμονο και ανακατεύω καλά.

Και δύο λόγια για το κρίταμο.
Ένα φυτό αρκεί να βάλετε σε μία γλάστρα και θα έχετε στη διάθεσή σας τα αρωματικά φυλλαράκια του. Ποτίζετε τακτικά και κόβετε τακτικά τις κορυφούλες του για να το εμποδίσετε να ανθίσει. Μέχρι το Νοέμβριο θα κόβετε κλαδάκια και αν παγώσει το χειμώνα, αφήστε τη γλάστρα όπως είναι. Με τις πρώτες ανοιξιάτικες ζέστες θα ξαναπρασινίσει.