ΠΛΑΤΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΨΩΜΑΚΙΑ ΜΕ ΚΟΥΚΟΥΝΑΡΙΑ ΚΑΙ ΘΡΟΥΜΠΙ. ΤRADITIONAL FLAT LITTLE BREADS WITH SAVORY OF CRETE AND PINE NUTS.





Εορταστικά ζυμώματα.
Κουκουναρόψωμα Ανωγείων λέγεται η παραδοσιακή κρητική συνταγή από το βιβλίο «το ψωμί και τα γλυκίσματα των Ελλήνων» και τα συνηθίζανε στα Ανώγεια όπως λέει και η ονομασία τους. Όταν φουρνίζανε το ψωμί συνήθιζαν να ψήνουν αυτά τα πλατιά ψωμάκια για ένα γρήγορο αλλά και γευστικό ζεστό πρόγευμα.
Μου άρεσε πολύ η εικόνα που φαντάστηκα: ένας παραδοσιακός χωριάτικος φούρνος, η καλή νοικοκυρά με τις πετσέτες στα χέρια να βγάζει τα καφτά ψωμάκια και γύρω γύρω τα παιδιά να περιμένουν με λαχτάρα τα νόστιμα πλατιά αρτοσκευάσματα. Ίσως να είχε και κρύο και η αναμονή μπροστά στον φούρνο να μην ήταν και τόσο κουραστική.
Τα έψησα λοιπόν και εγώ όταν έκανα το τραπέζι στα ανήψια μου και είδα ότι τα κουκουνάρια κάνουν τη μεγάλη διαφορά.
Τα κουκουνάρια ψήνονται και δίνουν και γεύση αλλά και ευχάριστη τραγανή τυφή.
Πρόσθεσα επιπλέον θρούμπι για την μεσογειακή αύρα και ένα άλειμμα με αβγό για να γίνουν πιο ελκυστικά.
Για επτά ψωμάκια
3 φλιτζάνια αλεύρι για ψωμί
11/2 φλιτζάνι νερό
2 κουταλάκια ξηρή μαγιά
½ φλιτζάνι κουκουνάρια
2 κουταλιές ελαιόλαδο
½ κουταλάκι ζάχαρη
1 κουταλάκι αλάτι
λίγο κρόκο αβγού και 1 κουταλάκι ελαιόλαδο για το άλειμμα
Ετοιμάζω τα υλικά μου, κάνω λακκούβα στο αλεύρι και προσθέτω τη μαγιά, τη ζάχαρη και λίγο νερό, ίσα για να διαλυθεί και να κάνει φουσκαλίτσες η μαγιά. Προσθέτω στη συνέχεια το ελαιόλαδο, το υπόλοιπο νερό και το αλάτι σε μία άλλη άκρη. Ζυμώνω σιγά σιγά μέχρι να μη κολλάει στα χέρια η ζύμη, τη σκεπάζω με μία καθαρή πετσέτα και την αφήνω να φουσκώσει.
Προσθέτω το θρούμπι και τα κουκουνάρια, ζυμώνω ξανά και χωρίζω τη ζύμη σε επτά κομμάτια. Απλώνω λαδόχαρτο στο ταψί του φούρνου και απλώνω τα ψωμάκια.
Αλοίφω τα ψωμάκια με το μείγμα του αβγού και ψήνω για 20΄ σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις στους 200ο.