ΤΑΡΑΜΟΚΕΦΤΕΔΕΣ ΛΕΜΟΝΑΤΟΙ,ΑΡΩΜΑΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΤΣΙΓΑΡΙΑΣΤΑ ΧΟΡΤΑ. AROMATIC LITTLE BALLS FROM SALTED AND CURED ROE OF COD, SERVED WITH COOKED GREENS.

Το ελληνικό σαρακοστιανό αρωματικό τραπέζι μου.

Mένουμε σπίτι.
Yπάρχει χρόνος
για να διαβάσεις εκείνο το βιβλίο,
να δεις εκείνη την ταινία που θέλεις εδώ και ένα μήνα να τη δεις,
να κάνεις κάποια τηλέφωνα με πρόσωπα που έχεις καιρό να ακούσεις νέα τους,
να δεις κάποιο βιντεάκι με γυμναστική στο σπίτι,
να παρακολουθήσεις ιντερνετικά μαθήματα γιόγκα,
να ξεκινήσεις εκείνο το μεγάλο παζλ των 1000τεμ. που σου χάρισαν και το έχεις πίσω πίσω στην ντουλάπα,
να ασχοληθείς με τις ντουλάπες και τα συρτάρια, χωρίς να σκέφτεσαι τίποτα, ακούγοντας τη μουσική που σου αρέσει
να κάνεις μικρομαστορέματα στο σπίτι, στην αυλή
να κάνεις ένα μικρό κηπάκο ή αρωματοκηπάκο στο μπαλκόνι ή στην αυλή
να ασχοληθείς με μικροραψίματα και ξηλωμένα ρουχαλάκια των παιδιών ή και δικά σου
μήπως να ξεκινήσεις και πλέξιμο με ότι μαλλάκια έχεις σπίτι?
να οργανώσεις τα φωτογραφικά αρχεία σου ανά έτος, ανά θέμα και να επιλέξεις τις πιο σημαντικές για εκτύπωση
να μάθεις να περιποιείσαι μόνος σου τα νύχια σου, έχει τόσα υπέροχα βιντεάκια
να παρακολουθείς τις ειδήσεις με μέτρο, είτε από την τηλεόραση είτε από τα διαδικτυακά μέσα.
Και βέβαια να μαγειρέψεις:
Μαγείρεψε κάτι διαφορετικό ή δοκίμασε κάποια εύκολη ζύμη.
Ταραμοκεφτέδες σας προτείνω σήμερα με μελισσόχορτο, τσάι του βουνού, ωραίο ακέρωτο λεμόνι και φρέσκα χόρτα, ένα πιάτο ευγενικά αρωματικό, χορτοφαγικό, υγιεινό. 
Το τραπέζι στόλισαν οι υπέροχες ανοιξιάτικες ανεμώνες, μου δίνουν μία όμορφη νότα αισιοδοξίας.




για 14 μικρά ψητά κεφτεδάκια
50γρ λευκός ταραμοπολτός
1 μεγαλούτσικο φρέσκο κρεμμυδάκι
2 μικρές φετούλες μπαγιάτικο ψωμί (περίπου 180γρ)
80γρ τριμμένη φρυγανιά
1/3 ματσάκι μαϊντανού
1 φλιτζάνι ρόφημα τσάι του βουνού
3 κουταλιές ελαιόλαδο
ξύσμα ενός λεμονιού
χυμός μισού λεμονιού
πιπέρι, αλάτι δε χρειάζεται
για το ψήσιμο
2 κουταλιές ελαιόλαδο και 1 κουταλιά νερό
για τα χόρτα
½ κιλό σπανάκια
½ κιλό αντίδια
μια χεριά φρέσκα κρίταμα, που ξεπρόβαλλαν στον αρωματόκηπο μας, μετά τον όχι και τόσο βαρύ χειμώνα
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
λίγα μανιτάρια
3 κουταλιές ελαιόλαδο
αλάτι, μαύρο πιπέρι

Αρχίζω από τα χόρτα. Καθαρίζω, πλένω σε 2 -3 διαφορετικά νερά και τα στραγγίζω.
Ψιλοκόβω τα κρεμμυδάκια και τα αχνίζω για λίγα λεπτά στο ελαιόλαδο, προσθέτω τα μανιτάρια κομμένα σε χοντρές φετούλες και σιγά σιγά όλα τα χόρτα. Ανακατεύω καλά να λαδωθούν τα χόρτα και προσθέτω αλάτι, και αλεύρι, συνεχίζοντας το ανακάτεμα. Βοηθάω το βράσιμο των χόρτων με μισό ποτήρι νερό και ελαττώνω τη θερμοκρασία της εστίας στο χαμηλό. Σιγοβράζω για 20΄.
Ενώ βράζουν τα χόρτα ετοιμάζω τους κεφτέδες, τους οποίους θα τους ψήσω στο φούρνο.
Έχω ετοιμάσει το ρόφημα με το υπέροχο τσάι του βουνού, έχει χλιαρύνει, το στραγγίζω και μουσκεύω το ψωμί. Βάζω στον πολυκόφτη τον ταραμοπολτό και το χυμό λεμονιού και τα ανακατεύω για λίγα λεπτά. Γέρνω λίγο τον πολυκόφτη, διότι η ποσότητα είναι αρκετά μικρή, αλλά αρκετά υγρή για να μπορεί να ανακατευτεί με αυτό τον τρόπο.
Προθερμαίνω το φούρνο στους 200ο στις αντιστάσεις πάνω – κάτω.
Ψιλοκόβω το κρεμμυδάκι. Στραγγίζω το ψωμί και προσθέτω το ξύσμα του λεμονιού, το κρεμμυδάκι, το μαϊντανό, το μελισσόχορτο, τη φρυγανιά, τον ταραμά, μαύρο πιπέρι και το ελαιόλαδο. Ζυμώνω για να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Προσθέτω λίγο νεράκι, αν το μείγμα είναι πολύ σφιχτό. Σχηματίζω 14 περίπου μπαλάκια, βάζω σε ένα μπολάκι το ελαιόλαδο με το νεράκι και βρέχω τα μπαλάκια καλά καλά. Στρώνω ένα λαδόχαρτο στο ταψάκι, ακουμπώ τα μπαλάκια, τα πατώ από πάνω για να πλατύνουν και τα ψήνω για 25΄ ή έως ότου ροδίσουν καλά.
Σερβίρω με τα γιαχνιστά χόρτα.
Εδώ οι απόψεις για το συνοδευτικό ποτό στο ποτήρι ήρθαν σε αντίθεση. Εγώ ήθελα ροζέ δροσερό κρασί από ξινόμαυρο, ενώ ο σύζυγός μου τσίπουρο.
Και εις άλλα με υγεία!