ΜΠΟΥΤΑΚΙΑ ΚΟΤΑΣ ΜΕ ΡΥΖΙ ΜΠΟΝΕ, ΑΠΛΟ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ ΜΟΥ. MY MOTHER’S SIMPLE OVEN BAKED CHICKEN THIGHS WITH RICE
Η ημέρα άρχισε με βαριά συννεφιά.
Παρόλα αυτά βγαίνω στο μπαλκόνι και παίρνω ανάσες ζωής βλέποντας τα φυτά μου να
μπουμπουκιάζουν. Τέτοια εποχή θα έπρεπε να έχω αγοράσει νέα πιατάκια, νέα φυτά,
χώμα, να βάψω τα ταλαιπωρημένα γλαστράκια και γενικά να δημιουργήσω μία
ψευδαίσθηση αυλής στο πληκτικό αστικό μπαλκόνι μου.
Όμως παρόλη την κρύα βδομάδα που
περάσαμε, το φασκόμηλο, η αρμπαρόριζα, το σκυλάκι, έχουν μπουμπούκια, το κυκλάμινο τρελλάθηκε,
το γαρυφαλλάκι ενώ ήταν εντελώς ξερό έβγαλε του κόσμου τα λουλουδάκια, το
δίκταμο και η ρίγανη πρασινίσανε και ρουφάνε λαίμαργα το φως της ημέρας.
Η ζωή συνεχίζεται ακάθεκτη και
εμείς πρέπει να κάνουμε υπομονή και να προσέχουμε:
Το απλό κοτόπουλο της μητέρας μου
σκέφτηκα να μαγειρέψω σήμερα. Το μαγείρεμα της βασιζόταν σε δύο απλά υλικά. Καλό φρέσκο
κοτόπουλο και καλό ρύζι.
Ρύζι χύμα αγόραζε τότε ο πατέρας
μου. Οι προμήθειες γινόντουσαν από το καπάνι, την αγορά του Μοδιάνο, τα
λαδάδικα και από την αγορά της οδού Ειρήνης στον Βαρδάρη.
Θυμάμαι που του φώναζε: Στέριο θα
πας στο καπάνι? ρύζι μπονέ να πάρεις, θα κάνω κότα με ρύζι.
Ρύζι κίτρινο ‘μπονέ’ προμηθεύτηκα
και εγώ. Ρύζι από την Χαλάστρα από την εύφορη περιοχή του ορμητικού Αξιού
ποταμού ο οποίος κυλάει παράλληλα με τα
ήρεμα νερά του Λουδία και τα πολύτιμα νερά του μεγαλύτερου ποταμού στην Ελλάδα
τον Αλιάκμονα και εκβάλλει στον Θερμαϊκό κόλπο. Μα πόσο συναρπαστική είναι η
γεωγραφία , κρύβει μύθους αξίες ιστορίες.
Τα υλικά του φαγητού λοιπόν λιτά:
κοτόπουλο, πιπέρι, μπαχάρι, ελαιόλαδο, χυμός λεμονιού, λίγη φρέσκια ρίγανη και φυσικά
το ρύζι. Οι δυό μας τρώμε αυτή την δύσκολη
εποχή, άρα είναι δύο μερίδες. Βεβαια λίγο ρυζάκι θα περισσέψει για να φάμε το
βραδάκι με λίγο γιαουρτάκι και κανένα ντοματίνι.
2 μπουτάκια κοτόπουλου
1 φλιτζάνι ρύζι κίτρινο μπονέ
3 κουταλιές ελαιόλαδο
χυμός μισού λεμονιού
3 κόκκους μπαχάρι
λίγους κόκκους κόλιανδρου
1 κλαδάκι φρέσκιας ρίγανης
αλάτι
πιπέρι
Καθαρίζω τα μπουτάκια, τα βάζω
μέσα σε ένα μικρό ταψάκι με ψηλά όμως τοιχώματα, τα πασπαλίζω με αλάτι πιπέρι,
προσθέτω το ελαιόλαδο και το χυμό του λεμονιού και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο
στους 200ο για 20΄.
Βάζω 3 φλιτζάνια νερό να πάρουν
μία βράση μαζί με τους κόκκους μπαχάρι και κόλιανδρου και τη ρίγανη για να έχω
ζεστό νερό για το ψήσιμο του ρυζιού.
Βγάζω τα μπουτάκια από το ταψί,
βάζω μέσα το ρύζι, το ανακατεύω με τους χυμούς και το λαδάκι του ταψιού, προσθέτω
21/2 φλιτζάνια από το ζωμό που ετοίμασα, αλάτι και πιπέρι, βάζω μέσα ξανά τα μπουτάκια και ψήνω για άλλα
20΄.