ΚΡΕΜΜΥΔΟΚΟΥΛΟΥΡΑ ΜΕ ΘΥΜΑΡΙ. ONION BREAD WITH THYMUS.

ΠΟΙΟΣ ΕΞΑΦΑΝΙΣΕ ΤΑ ΦΑΚΕΛΑΚΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΞΗΡΗ ΜΑΓΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΡΑΦΙΑ? Ε?
Ναι καλό μου αναγνωστικό κοινό εκτός από τα αντισηπτικά υγρά, τα μαντηλάκια, τα άλευρα, τα μακαρόνια, τα ρύζια, εξαφανίζονται και τα φακελάκια με την ξηρή μαγιά.
Ποιος ο λογος τώρα εδώ που τα λέμε να έχεις τόσα άλευρα στο ντουλάπι σου αν δεν δημιουργείς αρτοθαύματα?
Και η αλήθεια είναι ότι πρέπει να είμαστε πολύ περήφανοι που έχουμε τόσες υπέροχες παραδοσιακές συνταγές για ζυμώματα με μαγιά:
ψωμιά λογής λογής-λαγάνες-ψωμιά με σπόρους-ψωμιά με αρωματικά,
κουλούρια Θεσσαλονίκης,
σταφιδόψωμα,
ελαιόψωμα,
τσουρέκια,
παξιμάδια,
λαλαγγίτες,
χορτοπιτάκια,
τυροπιτάκια,
γλυκά ψωμάκια άρτοι,
λουκουμάδες,
τηγανίτες……
Η σημερινή εξαιρετική παραδοσιακή συνταγή της κρεμμυδοκουλούρας, είναι αφιερωμένη σε όλους αυτούς που προμηθεύτηκαν τα απαραίτητα για ζυμώματα στο σπίτι. Η κρεμμυδοκουλούρα έχει ξερό κρεμμύδι μέσα στη ζύμη της και αρωματικό θυμάρι.
Η αψάδα του κρεμμυδιού εξαφανίζεται, μετά το ολιγόλεπτο βράσιμο μαζί με το μοσχοβολιστό θυμάρι και το τελικό ροδοψημένο ψωμάκι είναι ορεκτικό και ελαφρά πικάντικο. Με τα όσπρια,τα λαδερά ή και με λίγες ελίτσες είναι το τέλειο συνοδευτικό ψωμάκι με τραγανή κόρα και πολύ αφράτη ψίχα.

Έμπνευση ήταν και πάλι το εξαιρετικό βιβλίο «το ψωμί και τα γλυκίσματα των Ελλήνων» και φυσικά πάλι έκανα τους δικούς μου συνδυασμούς! Πόσο το αγάπησα αυτό το βιβλίο! Πραγματικά δεν ξέρω τι να πρωτοκάνω!


Για ένα ψωμάκι των 400γρ περίπου
300γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι ξηρή μαγιά
½ κουταλάκι αλάτι
½ κουταλάκι ζάχαρη
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
1 κουταλιά ξερό θυμάρι
2 κουταλιές ελαιόλαδο
300γρ νερό για το βράσιμο του κρεμμυδιού
120γρ κρεμμυδόζωμου για το ζύμωμα

Πλένω, καθαρίζω και κόβω το κρεμμύδι σε μικρά κομματάκια. Βάζω περίπου 300γρ νερό το θυμάρι και το κρεμμύδι να βράσουν για 5΄. Στραγγίζω το ζωμό από το κρεμμύδι και το αφήνω να κρυώσει ώσπου να γίνει χλιαρό.
Κάνω λακκούβα στο αλεύρι και προσθέτω τη μαγιά, τη ζάχαρη και 2 κουταλιές από το ζωμό του κρεμμυδιού για να ξεκινήσει η διαδικασία της ενεργοποίησης της μαγιάς. Προσθέτω και το υπόλοιπο ζωμό περίπου 120γρ ή μισό φλιτζάνι αν δε θέλετε να ζυγίσετε, το ελαιόλαδο, το καλά στραγγισμένο κρεμμύδι, το αλάτι και αρχίζω να ζυμώνω.  Ζυμώνω μέχρι να ομογενοποιηθούν καλά τα υλικά και  να μη κολλάει η ζύμη στα χέρια. Σκεπάζω το σκεύος με μεμβράνη και πετσέτα και αφήνω τη ζύμη να φουσκώσει για περίπου 40΄. Βγάζω τη ζύμη από το σκεύος ζυμώνω για 1 λεπτό και την ξαναβάζω για φούσκωμα για άλλα 40΄. Στρώνω ένα λαδόχαρτο στον πάγκο. Ζυμώνω ξανά τη ζύμη για 1 λεπτό της δίνω το σχήμα της κουλούρας και την ακουμπώ πάνω στο λαδόχαρτο. Αφήνω τη ζύμη ξανά για 45΄να φουσκώσει καλά. Χαράζω την κουλούρα με το μαχαίρι για να φουσκώσει ακόμη καλύτερα.

Προθερμαίνω το φούρνο στους 200ο και βάζω μέσα στο φούρνο το ταψάκι μέσα στο οποίο θα ψήσω το ψωμί.  Περιμένω να φουσκώσει λοιπόν η κουλούρα και στη συνέχεια ανοίγω το φούρνο, βγάζω λίγο προς τα έξω τη σχάρα, παίρνω την κουλούρα μαζί με το λαδόχαρτο, την βάζω μέσα στο ταψί, κλείνω την πόρτα του φούρνου και ψήνω για 30΄.