ΣΑΡΑΚΟΣΤΙΑΝΗ ΑΛΟΙΦΗ ΑΓΚΙΝΑΡΑΣ ΜΕ ΜΑΡΑΘΟ ΚΑΙ ΗΛΙΟΣΠΟΡΟΥΣ. VEGAN ARTICHOKE DIP WITH FENNEL AND SUNFLOWER SEEDS.

Αρχίζει η Σαρακοστή λοιπόν, και μαζί με τα εκλεκτά και παραδοσιακά καλούδια της ημέρας σίγουρα θα σερβιριστεί και κάποια αλοιφή ταραμά. Αν όμως δε θέλετε κάτι πολύ αλμυρό ή κάτι που έχει σαν βάση ψάρι, μπορείτε να δοκιμάσετε αυτή την πολύ ιδιαίτερη γευστική αλοιφή από φρέσκια αγκινάρα. Η γεύση της θυμίζει αβοκάδο, ο φρέσκος δροσερός μάραθος την αρωματίζει όσο χρειάζεται, ο ολόκληρος τραγανός ηλιόσπορος δίνει στην υφή την ισορροπία που χρειάζεται και ο χυμός λεμονιού δένει όλες τις γεύσεις μεταξύ τους.
Εδώ βέβαια πρέπει να θέσω τρία σημαντικά ζητήματα:
Πρώτον: Είναι μπελάς το καθάρισμα της φρέσκιας αγκινάρας, θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε και κατεψυγμένες, αλλά η γεύση της μεν και της δε έχει αρκετή διαφορά, με τη ζυγαριά να γέρνει προς τη φρέσκια. Βάζουμε λοιπόν τα γαντάκια μας και αρχίζουμε το καθάρισμα.
Δεύτερον: Οι αγκινάρες είναι κρητικές, όπως και ο μάραθος και ανάλογα από που τις αγοράζεις έχουν και διαφορετική τιμή, η οποία είναι πάρα πάρα πάρα πολύ υψηλή. Αξίζει όμως
Τρίτον: Ποια είναι η καλή αγκινάρα? Πως να τη διαλέξεις? Σίγουρα πρέπει να είναι φρέσκια, τα φύλλα να είναι πράσινα, κρουστά και το κοτσάνι να έχει ανοιχτό πράσινο εσωτερικό. Το εσωτερικό φαίνεται όταν κοιτάξεις το κοτσάνι από κοντά.
Και η γευσιγνωσία της αλοιφούλας: πάει τέλεια με τη λαγάνα, με ψητές πατάτες, φρέσκα πράσινα λαχανικά αλλά και με κριτσίνια



για ένα φλιτζάνι αλοιφή:
2 φρέσκες αγκινάρες
1 κουταλιά πίτουρο βρώμης
1 κουταλιά μουστάρδα
2 κουταλιές ελαιόλαδο
χυμός μισού λεμονιού
λίγα κλαδάκια μάραθου
μαύρο πιπέρι, λίγο αλάτι

Το καθάρισμα της αγκινάρας απαιτεί γάντια και ένα καλό μαχαίρι
Κόβω το κοτσάνι αφήνοντας περίπου 15εκατοστά
Καθαρίζω τα σκληρά εξωτερικά φύλλα και το κοτσάνι γύρω γύρω. Βλέπω το κοτσάνι αν έχει εσωτερική τρυφερο μέρος, προσέξτε το τρώγεται και αυτό.
Καθαρίζω και τα εσωτερικά μαλακά φύλλα και το ελάχιστο χνούδι που είχαν οι δικές μου
Βάζω σε ένα μπολ μία κουταλιά χυμό λεμονιού και αφήνω εκεί μέσα τις καθαρισμένες αγκινάρες.

Πλένω το μάραθο και κόβω τα χοντρά κοτσάνια του. Βάζω να βράσουν οι αγκινάρες μαζί με τα χοντρά κοτσάνια που χώρισα από το μάραθο για περίπου 10΄. Τις στραγγίζω, αφαιρώ τα κοτσάνια του μάραθου και αλέθω στον πολυκόφτη τις αγκινάρες μαζί με το ελαιόλαδο, τη μουστάρδα, το χυμό λεμονιού, το μάραθο, αλάτι και μαύρο πιπέρι. Προσθέτω λίγο νεράκι αν το μείγμα είναι σκληρό. Ανακατεύω και τους ηλιόσπορους με ένα κουτάλι και σερβίρω.