ΣΟΥΠΙΕΣ ΚΡΑΣΑΤΕΣ ΜΕ ΓΙΑΧΝΙΣΤΑ ΚΡΙΤΑΜΑ. CUTTLE FISH WITH WINE SAUCE AND KRITAMA -SEA FENNEL SALAD. SOUPIES KRASSATES.

Αχ αυτή η Σαντορίνη. Αχ αυτή η κλασσική ελληνική μαγειρική.
Σουπιές κρασάτες με κρασί της Σαντορίνης και θαλασσοδαρμένα χόρτα. Βέβαια τα χόρτα ήταν από την γλάστρα, αλλά μου άρεσε το επίθετο.
Ένα κρασί από το υπέροχο αυτό νησί, επιλέξαμε σήμερα για να πιούμε και να βάλουμε και στο φρέσκο θαλασσινό.
Την κρασάτη σουπιά δεν την ήθελα βαριά και λιπαρή με πολλά κρεμμύδια. Πιπεριά, φρέσκο κρεμμυδάκι και ένα ποτήρι από μία σπινθηροβόλα δυναμική Σαντορίνη με την χαρακτηριστική μεταλλικότητα, έδωσε τον τσαχπίνικο χαρακτήρα στη γλυκιά σουπιά, που σαν σφουγγάρι παίρνει γεύση από τους συνοδούς της στην κατσαρόλα.
Ένα ματσάκι φρέσκα καταπράσινα κρίταμα που μάζεψα από το πολύ ζωηρό φυτό της γλάστρας μου μαγειρεύτηκαν και αυτά για την απαραίτητη πράσινη σαλάτα.
Ορεκτικό για δύο άτομα με ένα ποτήρι Σαντορίνη στα χέρια,ελπίζοντας σύντομα να τσουγκρίσουμε με τα παιδιά μας.




1 μέτρια σουπιά
1 φρέσκο κρεμμυδάκι
1 κόκκινη πιπεριά, μεγαλούτσικη
1 ντομάτα
1 ποτήρι ασύρτικο
2 κουταλιές ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
για τη ζεστή σαλάτα του φρέσκου κρίταμου:
ένα ματσάκι φρέσκα κρίταμα που μάζεψα από το πολύ ζωηρό φυτό της γλάστρας μου.
λίγα κλαδάκια άνηθου
ένα φρέσκο κρεμμυδάκι
2 κουταλιές ελαιόλαδο
επειδή τα κρίταμα δεν χρειάζονται αλάτι θα βάλω μόνο λίγο μαύρο πιπέρι
Ετοιμάζω τη σουπιά:
Η σουπιά ήταν καθαρισμένη και κομμένη από τον καλό ψαρά.
Καθαρίζω και πλένω το κρεμμυδάκι και την πιπεριά και τα ψιλοκόβω. Αφαιρώ τη φλούδα από την ντομάτα και όσο μπορώ και τα σποράκια της.
Ζεσταίνω το ελαιόλαδο και αχνίζω για δύο τρία λεπτά το κρεμμυδάκι με την πιπεριά, προσθέτω τις σουπιές, το κρασί και τέλος τη ντομάτα.
Βάζω και ένα ποτήρι νερό, αλάτι και πιπέρι και σιγανομαγειρεύω για 20΄ή έως ότου σωθούν τα ζουμάκια του φαγητού.
Ετοιμάζω τα κρίταμα:
Βάζω νερό να βράσει ζεματώ τα κρίταμα για 5΄ τα στραγγίζω και ζεσταίνω στο ελαιόλαδο το κρεμμυδάκι. Προσθέτω τα κρίταμα τον άνηθο και ένα ποτήρι νερό και μαγειρεύω έως ότου σωθούν τα ζουμάκια του μαγειρέματος.
Σερβίρω τα νόστιμα χόρτα με την μαγειρευτή σουπιά και δύο δροσερά ποτήρια ωραίας Σαντορίνης.