ΨΩΜΙ ΤΥΠΟΥ ΖΙΑΠΑΤΑ. Η ΜΙΚΡΗ ΔΟΣΗ.ZAPATA BREAD.

Από τις πρώτες προσπάθειές μου τούτα εδώ τα μικρά στενόμακρα φρατζολάκια από σκληρό αλεύρι με χαροποίησαν τόσο πολύ με την ωραία αφράτη υφή τους. Η εκτέλεση είναι ακριβώς ίδια όπως και με τα στρόγγυλα ψωμάκια ζιαπάτα με αλεύρι ολικής.






400γρ σκληρό αλεύρι

300γρ νερό

2γρ ξηρή μαγιά

½ κουταλάκι αλάτι

40γρ ελαιόλαδο

Επίσης χρειαζόμαστε:

Το γνωστό τάπερ με καπάκι σε τετράγωνο σχήμα.

Μία σπάτουλα σιλικόνης, μαρίζ

λαδόχαρτο

Ανακατεύω τα δύο άλευρα καλά καλά.

Βάζω νερό, το ελαιόλαδο και τη μαγιά στο δοχείο μου. Ανακατεύω με την σπάτουλα σιλικόνης (μαρίζ) πιέζοντας προς τα κάτω για να διαλύσω τη μαγιά. Προσθέτω με την μεγάλη κουτάλα της σούπας, αλεύρι και στη συνέχεια το αλάτι. Συνεχίζω κουταλιά κουταλιά όλο το αλεύρι μαζεύοντας τον χυλό και πιέζοντας τον προς τον πάτο του δοχείου. Σκεπάζω με το καπάκι του το δοχείο και το αφήνω να ξεκουραστεί για 45-50΄.(Πρώτο φούσκωμα).

Ετοιμάζω ένα μπολάκι νερό που να χωράει τα δάχτυλά μου για να τα βρέχω.

Διαδικασία 1ου διπλώματος: Ανοίγω το καπάκι, βουτάω τα δάχτυλά μου στο νερό παίρνω την μία άκρη από τη ζύμη, την τεντώνω προς τα πάνω και τη διπλώνω στο κέντρο. Βρέχω ξανά τα χέρια, παίρνω την αντίθετη άκρη από τη ζύμη, δηλαδή την αντίθετη πλευρά του τετραγώνου και την τεντώνω ξανά προς τα πάνω και τη διπλώνω στο κέντρο. Βρέχω ξανά τα χέρια και με τον ίδιο τρόπο διαχειρίζομαι και τις άλλες δύο πλευρές. Πιέζω τη ζύμη προς τα κάτω και της δίνω πάλι τετράγωνο σχήμα.

Σκεπάζω με το καπάκι και αφήνω τη ζύμη για 30΄. (Δεύτερο φούσκωμα)

Επαναλαμβάνω τη διαδικασία διπλώματος

Σκεπάζω με το καπάκι και αφήνω τη ζύμη για άλλα 30΄. (Τρίτο φούσκωμα)

Ντύνω ένα μεγάλο ταψί με λαδόχαρτο.

Ανοίγω το καπάκι, πασπαλίζω τη ζύμη με αλεύρι. Πασπαλίζω την επιφάνεια, όπου θα δουλέψω τη ζύμη, με αρκετό αλεύρι. Αναποδογυρίζω το δοχείο και αφήνω τη ζύμη να πέσει πάνω στην αλευρωμένη επιφάνεια. Ξεκολλάει πάρα πολύ άνετα χωρίς να μείνει ίχνος ζύμης στο δοχείο.

Αλευρώνω ξανά τη ζύμη, προσπαθώ να δώσω τετράγωνο σχήμα με ίσο πάχος παντού όσο μπορώ, και τη χωρίζω στα δύο με τη βοήθεια μίας πλαστικής σπάτουλας που προσπαθώ να αλευρώσω ελαφρά. Ξεκολλάω το ένα κομμάτι και το τυλίγω ρολό. Αλευρώνω όσο χρειάζεται. Παίρνω το ένα κομμάτι με τα χέρια μου και τεντώνοντας του δίνω στενόμακρο σχήμα και το ακουμπώ στο ταψί πάνω στο λαδόχαρτο. Ακολουθώ την ίδια διαδικασία και για το άλλο κομμάτι της ζύμης.

Αφήνω τα ψωμάκια να φουσκώσουν καλά καλά περίπου 40 λεπτά και ίσως και μία ώρα, προθερμαίνω το φούρνο στους 220ο , περιμένω να φτάσει στην θερμοκρασία και ψήνω για 25΄ στη χαμηλότερη θέση της σχάρας. Βγάζω τα ψωμάκια και τα κρυώνω πάνω σε μία πετσέτα.