ΑΦΡΑΤΑ ΜΠΙΣΚΟΤΑ ΜΕ ΚΑΡΥΔΙΑ. BISCUITS WITH WALLNUTS

Το χιώτικο μανταρίνι και το μισό αβγό!

Τα μπισκότα του καλοκαιριού μυρίζουν χιώτικο μανταρίνι. Κράτησα ευλαβικά τις φλούδες από τα μοσχοβολιστά φρούτα του νησιού, αφού μοσχοέφαγα την υπέροχη σάρκα τους, τις αποξήρανα και αρωματίζω κάποια γλυκά αλλά και ζεστά ροφήματα.

Επειδή είμαι πάντοτε υπέρ της μικρής δόσης νέων συνταγών θα δείτε την παράδοξη σύσταση για μισό αβγό. Γίνεται? Βέβαια και γίνεται: ανακατεύω με πιρούνι ένα ολόκληρο αβγό, το μοιράζω εξίσου σε δύο ποτηράκια και χρησιμοποιώ τη μία ποσότητα. Έτσι και η ζύμη είναι πιο ευκολοδιαχείριστη, δοκιμάζω τη συνταγή αν μου αρέσει και αν χρειαστεί απλώς διπλασιάζω τα υλικά. Εννοείται ότι το άλλο μισό συντηρείται στο ψυγείο για κάποια άλλη χρήση, όχι για πολύ καιρό όμως.

 





Για 15 μπισκότα

½ αβγό

50γρ ελαιόλαδο

63γρ λιωμένο φρέσκο βούτυρο

100γρ άχνη

50γρ κορν φλάορ

200γρ αλεύρι

5γρ μπέκιν

ξύσμα μανταρινιού (είχα κρατήσει από τον χειμώνα) αλλά γίνεται και με λεμονιού ή πορτοκαλιού

½ φλιτζάνι χοντροκομμένα καρύδια

Ανακατεύω το αλεύρι, το κορν φλάορ, το μπέκιν, το ξύσμα και την βανιλίνη.

Σε άλλο δοχείο ανακατεύω το αβγό, το ελαιόλαδο, το βούτυρο και την άχνη. Προσθέτω τα στερεά υλικά στα υγρά, ανακατεύω και ζυμώνω σιγά σιγά. Σχηματίζω 15 μπαλάκια, πάντα τα ζυγίζω για να ψήνονται ομοιόμορφα, ζυγίζουν περίπου 35γρ.

Κάνω μία λακκούβα και βάζω μέσα δύο τρία κομματάκια καρύδι. Κλείνω τα μπισκότα, τους δίνω πλατύ στρογγυλό σχήμα, τα ακουμπώ πάνω σε λαδόχαρτο και τα ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις,στους 200ο για 12΄. Ανοίγω την πόρτα του φούρνου, ελέγχω αν ρόδισαν ελαφρά από κάτω, τα αφήνω για 5΄με ανοιχτή την πόρτα και στη συνέχεια τα βγάζω.