ΨΩΜΙ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ ΚΑΙ ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ. POTATO BREAD WITH AROMATICS.

Θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε αυτή τη ζύμη παραδοσιακή, εάν ήμασταν βέβαιοι ότι κάπου στην Ελλάδα τη φουρνίζανε. Έτσι και αλλιώς η πατάτα είναι ένα σχετικά νέο προϊόν, οπότε ίσως κάπου σε κάποιο ελληνικό σπίτι, το οποίο ίσως είχε μεγάλη παραγωγή από δικές του σπιτικές πατάτες, ίσως να γλυκοψήνανε και αυτόν τον άρτο.

Θυμίζει λίγο τα νιόκι των Ιταλών η ζύμη με κάποιες όμως μικρές διαφορές. Έδωσα γεύση στις πατάτες βάζοντας αρωματικά μέσα στο ζωμό που βράσανε και με τον ίδιο ζωμό ζύμωσα τη ζύμη. 





Για ένα αρκετά μεγάλο ψωμί ενός κιλού περίπου

5OO γρ σκληρό αλεύρι

580 γρ ακαθάριστες πατάτες

30 γρ ελαιόλαδο

8 γρ ξηρή μαγιά

1 κουταλάκι αλάτι

Για το ζωμό που θα βράσουν οι πατάτες και θα χρησιμοποιήσουμε για το ζύμωμα

1 κλαδάκι δενδρολίβανου

2 κόκκους μπαχάρι

2 δαφνόφυλλα

1 μεγάλο φύλλο βασιλικού ή φυλλαράκια από σγουρό ή αγιορείτικο

500γρ νερό για το βράσιμο

 

Αρχίζω από τις πατάτες:

Καθαρίζω και κόβω σε μεγάλα κομμάτια τις πατάτες. Βάζω μέσα στην κατσαρόλα τα αρωματικά και τις πατάτες και βράζω για 20΄μέχρι να πέφτει η πατάτα από το πιρούνι. Στραγγίζω τις πατάτες καλά καλά, αφαιρώ τα αρωματικά και ζυγίζω περίπου 220γρ από το ζωμό. Ζυγίζω τις στραγγισμένες πατάτες, διότι χρειάζομαι 500γρ. Από τα αρωματικά, ξεχωρίζω και ψιλοκόβω τα βελονάκια του δενδρολίβανου, το οποίο θα προσθέσω στη ζύμη.

Εγώ τη δική μου ζύμη την έκανα με 300γρ αλλά άπλωσε αρκετά. Έγινε υπέροχο και πάλι αλλά λίγο κολλούσε στα χέρια και δε θα το συνιστούσα σε κάποιον που δυσκολεύεται με τις ζύμες γενικώς.

Με την εργαλείο πρέσα για πουρέ, πατώ τις πατάτες καλά καλά για να λιώσουν όσο είναι ζεστές.

Περιμένω να κρυώσουν πατάτες και ζωμός.

Κάνω λακκούβα στο αλεύρι και προσθέτω τη μαγιά και λίγο από το ζωμό για να ξυπνήσω τη μαγιά ανακατεύοντάς την. Προσθέτω όλο το ζωμό, το ελαιόλαδο και το αλάτι και ανακατεύω. Προσθέτω τον πουρέ της πατάτας και ζυμώνω μέχρι να ανακατευτούν καλά τα υλικά. Πασπαλίζω με λίγο αλεύρι αν κολλάει η ζύμη. Αφήνω τη ζύμη να ξεκουραστεί. Βάζω λαδόχαρτο στο μεγάλο ταψί του φούρνου, σχηματίζω από τη ζύμη ένα στενόμακρο ψωμί και το ψήνω για 25΄στους 220ο στις αντιστάσεις πάνω κάτω.

Έγινε πλατύ και φαρδύ επειδή η ζύμη δεν ήταν και τόσο σφιχτή. Με τα γραμμάρια ζωμού που σας προτείνω θα γίνει σίγουρα πιο σφιχτό.