ΝΤΟΜΑΤΟΚΕΦΤΕΔΕΣ ΜΕ ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΚΑΠΠΑΡΗ. TOMATO BURGERS WITH AROMATICS AND CAPPERS.

Οι ντοματοκεφτέδες δεν είναι ότι ότι. Έχουν απαιτήσεις και απαιτούν σεβασμό.

Θέλουν την καλή ώριμη μοσχοβολιστή ντομάτα που δείχνει την καταγωγή της από χωράφι καλοκαλλιεργημένο,

πολλά φρέσκα αρωματικά

το καλό εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο

λίγα κουμπάκια κάππαρης για να σκάει πικάντικα στο δόντι

φρέσκο κρεμμυδάκι

ελάχιστο αλεύρι για να μη γίνουν λαστιχωτοί

Αυτό σημαίνει ότι η ντομάτα πρέπει να στραγγίσει καλά πριν τον πηγαιμό της στην Ιθάκη. Ιθάκη ο φούρνος: διότι δεν τα τηγανίζω και σας βεβαιώνω ότι δεν χάνουν σε γεύση αρκεί να ραντιστούν λίγο πριν το τελείωμα του ψησίματός τους με ελαιόλαδο και στη συνέχεια να ροδοψηθούν.

Δεν είναι τυχαίο που οι Σαντορινιοί ντοματοκεφτέδες, όταν τους πετύχεις βέβαια με τα δικά τους τα ντόπια ντοματίνια γίνονται όπως πρέπει. Τούτα τα άνυδρα ντοματίνια έχουν σούπερ συγκεντρωμένη γεύση στη σάρκα τους και δεν έχουν καθόλου χυμούς. Είχα την τύχη να τα γευτώ και να τα μαγειρέψω στη Σαντορίνη.

Αν σας σερβίρουν ντοματοκεφτέδες ολοστρόγγυλους και με βελούδινη υφή, τότε είναι φουλ στην πατάτα και το αλεύρι και ίσως να έχουν και μπέκιν ή μαγιά. Ο πελάτης καταλαβαίνει αλλά δεν έχει και την επιλογή τις περισσότερες φορές.

 

Για 8 ντοματοκεφτέδες




2 ώριμες μεγαλούτσικες ντομάτες, χωρίς ρίζα

1 φρέσκο κρεμμυδάκι

φρέσκα αρωματικά: άνηθο, δυόσμο, μαϊντανό

1 κουταλιά πελτέ, ίσως και παραπάνω αν θέλω έντονο κόκκινο χρώμα στους κεφτέδες

1 κουταλιά κουμπάκια κάππαρης

4 κουταλιές ελαιόλαδο

αλάτι, μαύρο πιπέρι

Πλένω και ψιλοκόβω όλα τα υλικά.

Στραγγίζω τις ντομάτες, κρατώ το χυμό τους για κάποιο άλλο μαγείρεμα.

Ανακατεύω όλα τα υλικά και τα αφήνω να στραγγίσουν ακόμη λίγη ώρα.

Στρώνω ένα λαδόχαρτο στο ταψί του φούρνου και παίρνω κουταλιές κουταλιές από το μείγμα και σχηματίζω 8 μπιφτέκια.

Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ο  για 30΄. Αν είναι μαλακοί ψήστε τους μερικά λεπτά ακόμη.