ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΠΙΠΕΡΙΕΣ ΨΗΤΕΣ ΣΤΗ ΣΧΑΡΑ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΦΙΣΤΙΚΙ – ΣΟΥΣΑΜΙ. BBQ GRILLED RED PEPPERS WITH SESAME – NUTS DIP.

To ελληνικό χορτοφαγικό αρωματικό τραπέζι μου.

Μπορεί ένα οικογενειακό ή φιλικό γεύμα χωρίς κρεατικά-ψαρικά να είναι και γιορτινό? Φαίνεται απλή υπόθεση αλλά μετράει πολύ η λεπτομέρεια και η σωστή οργάνωση.

Ακόμα και η τεχνική του μαγειρέματος, το ψήσιμο στη σχάρα συγκεκριμένα, μπορεί να δώσει τον γιορτινό τόνο. Η διαδικασία του ανάμματος της φωτιάς, η χαρούμενη παρέα, το καλό κρασί ή τσίπουρο , δίνουν πάντα τον εύθυμο χαρακτήρα στα γεύματα. Ο ψήστης έχει την ευθύνη και οι υπόλοιποι, τριγυρνούν χαλαρά γύρω του με κάποιο μεζεδάκι και ένα ποτήρι στο χέρι.

Γενικά όταν ψήνεις στα ξύλα έχεις μεγαλύτερη γεύση στα ψητά σου, από ότι με τα έτοιμα κάρβουνα της αγοράς. Για αυτό και είναι ένα είδος πολυτελείας το ψήσιμο στα ξύλα, θέλει οργάνωση, χώρο και αποθήκευση. Από τα κλαδέματα ελιάς, κρατήσαμε τα πολύτιμα κλαδάκια, τα οποία στεγνώνανε σιγά σιγά στον ήλιο και γλυκοψήναμε όλο το καλοκαίρι ψαράκια, γαριδούλες, φιλετάκια, και βέβαια μελιτζάνες, πιπεριές και μανιτάρια.

Το ψήσιμο είναι δύσκολη περίπτωση, θέλει πείρα, θέλει μία ανοχή στην υψηλή θερμοκρασία και για αυτό το αναλαμβάνουν πάντα οι άντρες της παρέας. Όμως όταν έχεις να ψήσεις πιπεριές και συγκεκριμένα αυτές τις ωραίες πιπεριές Φλωρίνης είναι πολύ πιο απλά τα πράγματα.

Ετοιμάζεις τη στοίβα με τα ξυλαράκια τα οποία πρέπει να είναι χαλαρά παρατεταγμένα, για να βοηθάει το οξυγόνο τη φωτιά. Ανάβεις με ένα από αυτά τα έτοιμα προσανάμματα ή με ξερά φύλλα, παραμονεύεις την πρώτη ωραία μεγάλη φλόγα και βάζεις τη σχάρα επάνω.

Αραδιάζεις λοιπόν τις κατακόκκινες καλλονές και τις ψήνεις μέχρι να μαυροχαχαλιάσουν και να καεί καλά η φλούδα τους. Τις ξεφλουδίζεις αμέσως και επί τόπου, φορώντας βέβαια γαντάκια για να μη λερώσεις τα νύχια και τα δάχτυλά σου.

Μία ωραία σάλτσα με φιστίκι και σουσάμι, αντί για το κλασσικό λαδόξιδο με σκόρδο, συνόδευσε τις πιπεριές.

Το γιορτινό γεύμα λοιπόν αυτό της Κυριακής εκτός από τις ψητές πιπεριές, είχε μπιφτέκια ψητά από κινόα με ντομάτα, καπνιστή μελιτζανοσαλάτα, αγγουροντομάτα με ελιές και κάππαρη, κλασσικούς ντοματοκεφτέδες και τα νόστιμα ψωμάκια από καλαμποκάλευρο.

Δεκαήμερο χορτοφαγίας περάσαμε αυτό το διάστημα όπου γίνανε πολλά διαφορετικά μαγειρέματα. Όλα σχεδόν έχουν δημοσιευτεί στο ιστολόγιο μου και είμαι πολύ χαρούμενη για όλη αυτή τη συλλογή συνταγών που έχω αναρτήσει και δεν έχουν στα υλικά τους κρέας.

Παραθέτω τις δέκα για να μη τις ξεχάσω ούτε και εγώ:

Αγκινάρες φούρνου με σάλτσα μανιταριών και κρέμα

Κόκκινες γεμιστές πιπεριές με πλιγούρι και λαχανικά στο φούρνο

Μελιτζάνες  φούρνου με σάλτσα ντομάτα και κρέμα γιαούρτι κασέρι

Ψητά κολοκυθάκια με σάλτσα αμύγδαλο-σουσάμι βασιλικός

Ρεβίθια με γάλα καρύδας και κολοκυθάκια

Μπιφτέκια κινόα στο φούρνο και ψητά λαχανικά

Λαζάνια με πιπεριές και σάλτσα μανιταριών και κρέμα

Καλοκαιρινά όσπρια με κολοκυθάκια

Φαγόπυρος με πικάντικη σάλτσα λαχανικών

Άγριο ρύζι μαγειρεμένο με χυμό ντομάτας και πικάντικα  ψητά μανιτάρια πλευρώτους


Σαλάτα για 3 άτομα:

Τι χρειαζόμαστε:

ωραίες κόκκινες ψωμωμένες πιπεριές

ελαιόλαδο

αλάτι, μαύρο πιπέρι

για τη σάλτσα

3 κουταλιές φιστίκια ανάλατα – αραχίδες ελληνικής παραγωγής με τον φλοιό τους

1 κουταλιά ψημένο αποφλοιωμένο σουσάμι

1 κουταλιά ελαιόλαδο

1 κουταλάκι κόκκινο ξίδι από κρασί

3 κουταλιές ντοματόζουμο ή γάλα αμυγδάλου

μία τσιμπιά αλάτι

για το σερβίρισμα

φρέσκα φυλλαράκια γλιστρίδας

Να εξηγήσω εδώ ότι το καλοκαίρι όταν κόβω ωριμούτσικες ντομάτες για σαλάτα βγαίνει κάποιος χυμός. Αυτόν το χυμό πάντα τον συγκεντρώνω και τον συντηρώ για μια δυο μέρες στο ψυγείο για διάφορες παρασκευές.

Ψήνω λοιπόν τις πιπεριές στη σχάρα ή στο φούρνο στο grill.

Καθαρίζω τα φιστίκια από το φλοιό τους.

Αλέθω τα υλικά της αλοιφής στον πολυκόφτη. Αν δεν έχω ντοματόζουμο, θα βάλω μία πολύ ώριμη ντομάτα.

Ξεφλουδίζω τις πιπεριές, τις περιχύνω με λίγο ελαιόλαδο, πασπαλίζω με αλάτι και μαύρο πιπέρι και σερβίρω με την ιδιαίτερη αλοιφή και τα τραγανά φυλλαράκια γλιστρίδας.




A very festive vegetarian lunch
BBQ grilled red peppers with sesame - nuts dip.
Tomato burgers with aromatics and cappers
Little breads with cornmeal and yogurt.
Fresh salad with tomatoes, cucumbers and cappers.
Grilled eggplant salad
And in our glasses:white dry wine from the greek variety of vidiano.