ΨΩΜΑΚΙΑ ΓΛΥΚΑ ΜΕ ΤΑΧΙΝΙ ΚΑΙ ΒΑΝΙΛΙΑ ΤΗΣ ΑΣΗΜΙΝΑΣ. SWEET LITTLE ASSIMINA BREADS WITH TAHINI AND VANILLA ESSENCE.

Γλυκά ψωμάκια, από τη Ρωσία με αγάπη.

Είναι εντυπωσιακό πόσα κοινά έχουν στις γαστρονομικές τους παραδόσεις οι χώρες στην Ευρώπη, από τη Μεσόγειο μέχρι την μακρινή Σκανδιναβία.

Γλυκά ψωμάκια ζαχαροζυμώνονται παντού, μπριός ψήνουν οι Γάλλοι, μπούλοσκα οι Ρώσοι, γλυκά πανίνι οι Ιταλοί, μαύρο γλυκό ψωμί με μπαχαρικά οι Σκανδιναβοί,  άρτο οι Κρητικοί.

Τα γλυκιά ψωμάκια της φίλης μου της Ασημίνας, τα μπούλοσκα (αν τα λέω καλά), με το άρωμα του φρέσκου βουτύρου και την υφή του ταχινιού δοκίμασα πρόσφατα και αυτή είναι η τέταρτη φορά που προσπαθώ να πετύχω τη δοσολογία. Πιστεύω ότι τώρα πέτυχα.

Τα διαφορετικά εθνικά παραδοσιακά στοιχεία της συνταγής, είναι το φρέσκο βούτυρο και το δέσιμο της γλυκιάς ζύμης σε κόμπο. Άλλο ένα κοινό στοιχείο ο κόμπος: στη Νάουσα ψήνουν τα κομποκούλουρα, γλυκά σιροπιαστά γλυκά. Ο κόμπος δημιουργεί πολύ ψίχα χωρίς να χρησιμοποιήσεις φορμάκι, εδώ είναι η σοφία της παραδοσιακής τεχνικής.

Για πρωινό, για τον καφέ, για το κολατσιό στο σχολείο. 






για 4 ψωμάκια

270-280γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 κουταλάκι ελαιόλαδο

60γρ ζάχαρη

100γρ γάλα

1 ασπράδι

15γρ φρέσκια μαγιά ή 1 κουταλάκι ξηρή η (5 γρ)

μία τσιμπιά αλάτι

1 βανιλίνη

για το άλειμμα των φύλλων:

15γρ φρέσκο βούτυρο

1 κουταλιά ζάχαρη

40γρ ταχίνι

για το ψήσιμο:

1 κρόκος αβγού + 1 κουταλιά γάλα

Ζυγίζω τα υγρά υλικά και προσθέτω τη ζάχαρη, τη βανίλια και το ασπράδι. Ανακατεύω καλά.

Ζυγίζω το αλεύρι και προσθέτω το αλάτι.

Προσθέτω στα υγρά υλικά τη μαγιά και την λιώνω με τον αβγοδάρτη. Προσθέτω σιγά σιγά το αλεύρι και ζυμώνω απαλά. Προσπαθώ να πετύχω μία ζύμη μαλακή και εύπλαστη. Χωρίζω τη ζύμη με τη βοήθεια της ζυγαριάς σε τέσσερα ίσα κομμάτια, τα σκεπάζω και τα αφήνω να φουσκώσουν.

Λιώνω το βούτυρο, ανοίγω την κάθε μπάλα με τον χοντρό πλάστη σε φύλλο και το βουτυρώνω καλά. Πασπαλίζω με λίγη ζάχαρη και προσθέτω ταχίνι. Τυλίγω σε κορδόνι το φύλλο, το τραβάω να μακρύνει και μετά το δένω σε κόμπο. Τραβάω λίγο το κορδόνι για να μπορέσω να το κάνω κόμπο.

Προθερμαίνω το φούρνο στους 180ο στις αντιστάσεις. Στρώνω με λαδόχαρτο το ταψί ακουμπώ απλά τους κόμπους τους αφήνω  να φουσκώσουν καλά καλά και τα αλείφω με τον κρόκο.

Ψήνω για 25-30΄.