Βιβλια-Αρθρα

Νεο Βιβλίο: Με Νου
Αρωματόκηπος και Ευεξία
Εκδόσεις Πατάκη

Έχετε μαγειρέψει ποτέ με δίκταμο, τσάι του βουνού,
μελισσόχορτο ή αγριοτριαντάφυλλο;


Στο βιβλίο αυτό έχω μαγειρέψει και φωτογραφήσει 75 δημιουργικά μαγειρέματα βασισμένα σε 15 ελληνικά αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά. Σε πάρα πολλές συνταγές προτείνω και κάποιες απλές παραλλαγές τους.

Ο Απόστολος Γκουντάρας μας έδωσε ενδιαφέρουσες προτάσεις για τα συνοδευτικά κρασιά.

Ακόμη σχεδίασα 52 πλήρη μενού για τις Κυριακές, τις γιορτές, τις καθημερινές, για καλέσματα στο σπίτι αλλά και για τις νηστίσιμες ημέρες.
 Στο βιβλίο δίνονται επίσης ιστορικές πληροφορίες και βασικά βιολογικά στοιχεία για τα ελληνικά αρωματικά φαρμακευτικά φυτά, παρέχονται με επιστημονικά τεκμηριωμένο τρόπο τα συστατικά και οι ιδιότητές τους, δίδονται ειδικές συστάσεις-προφυλάξεις και επισκοπείται η διατροφική τους χρήση. Επιπλέον, περιγράφεται το άρωμα και η γεύση τους, αποκαλύπτονται μικρά μυστικά στη χρησιμοποίησή τους και υπάρχουν ακόμα συμβουλές-οδηγίες-πληροφορίες για την καλλιέργεια, τον πολλαπλασιασμό και τη διατήρησή τους στον αγρό, τον κήπο ή το μπαλκόνι.




https://drive.google.com/file/d/0B47l32BX_CoLa1ZQb3RyMkRMWnM/edit?usp=sharingΒιβλίο: Αρώματα και γεύσεις του Βοτανικού Κήπου
Ελληνικά αρωματικά φυτά και η χρήση τους στη διατροφή
Στις 180 σελίδες του βιβλίου υπάρχουν 75 συνταγές βασισμένες στη Μεσογειακή διατροφή με μικρές διεθνείς πινελιές και δίδονται εκλαϊκευμένες πληροφορίες για επτά αρωματικά φυτά.

H έκδοση χρηματοδοτήθηκε από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Βερτίσκου και συγκεκριμένα από το πρόγραμμα: «Βιολογική Γεωργία και προϊόντα» και το βιβλίο δε δόθηκε για πώληση.

  Παράλληλα προτείνονται κρασιά από ελληνικές ποικιλίες που συνοδεύουν αρμονικά τα πιάτα.

Σας παρουσιάζω μία αγαπημένη μου συνταγή από το βιβλίο και συγκεκριμένα από την ενότητα του ελληνικού κρόκου:

Σικάτο  ψαρονέφρι
για τρία άτομα



 

Υλικά
1 φιλέτο χοιρινού (ψαρονέφρι) 500-600γρ
6 ώριμα πράσινα σύκα
2 ώριμες ντομάτες
4-5 φύλλα από τρυφερά σέσκουλα
1 μέτριο ξερό ψιλοκομμένο κρεμμύδι
3 κουταλιές πετιμέζι
½ κούπα χλιαρό νερό
10 στίγματα κρόκου
αλάτι
μαύρο πιπέρι
ελαιόλαδο
  
Εκτέλεση
Κόβουμε σε χοντρές φέτες το ψαρονέφρι και το μαρινάρουμε για λίγες ώρες με το πετιμέζι και λίγο νερό. Κόβουμε τα σέσκουλα, τις ντομάτες και το κρεμμύδι. Ροδίζουμε ελαφρά τις φέτες του κρέατος με το κρεμμύδι στο ελαιόλαδο, προσθέτοντας τα σύκα.
Στη μαρινάτα που έμεινε, ρίχνουμε το χλιαρό νερό και διαλύουμε τα στίγματα του κρόκου. Σβήνουμε το κρέας με τη μαρινάτα και ρίχνουμε τα σέσκουλα, το κρεμμύδι, τις ντομάτες, αλάτι και πιπέρι. Θα πρέπει να βράσουν ένα τέταρτο με ανοιχτό το καπάκι.
Ενώ θα περίμενε κανείς ότι τα σύκα θα κλέψουν την παράσταση συμπληρώνουν πολύ διακριτικά και αφήνουν τον πρώτο ρόλο στον κρόκο. Δεν είναι πολύ γλυκά και η φλούδα και τα σποράκια τους λειώνουν τελείως στο στόμα

Το πετιμέζι εκτός από μαρινάτες, μπορεί να συμπληρώσει αρτύματα για σαλάτες ή να δέσει μία σάλτσα για ζυμαρικά


Το κρασί:
Με το φρούτο στο πιάτο μπορούμε να πιούμε ένα ποτήρι κόκκινο ξηρό κρασί από την ποικιλία κοτσιφάλι, Κρήτης, που έχει παλαιώσει σε βαρέλι και δίνει νότες αποξηραμένου σύκου και δαμάσκηνου.
 

Βιβλίο:  Καλλιέργεια, Μεταποίηση και Διασφάλιση ποιότητας των ελληνικών φαρμακευτικών φυτών.
Το βιβλίο περιέχει και συνταγές με τα παρακάτω ελληνικά φαρμακευτικά φυτά: σατουρέγια, φασκόμηλο, μελισσόχορτο, ρίγανη, θυμάρι, δεντρολίβανο, μέντα, δυόσμο και σιδερίτη. Τις συνταγές έχει επιμεληθεί η Μαρία Στικούδη.
ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ




https://drive.google.com/file/d/0B47l32BX_CoLZE12S2FnLUowVFk/edit?usp=sharing


Βιβλίο: Διατροφή και Γεύση
Νόστιμη και υγιεινή διατροφή
για μικρά αλλά και μεγάλα παιδιά


72 εύκολες και απλές στην παρασκευή τους  συνταγές χωρισμένες σε ενότητες: πρωινά, ενδιάμεσα γεύματα, σαλάτες, μεσημεριανά, βραδινά, γλυκά και γενέθλια.
Παράλληλα με τις συνταγές υπάρχουν πληροφορίες για διατροφική αξία και η σημασία του κάθε γεύματος μέσα στην ημέρα!

Από τις αγαπημένες μου συνταγές: το κριθαφάκι, το αλμυρό κέικ και τα σφηνάκια με κρέμα και φράουλα!

Από την παρουσίαση του βιβλίου στον Ιανό της Καλαμαριάς:


Η μαγείρισα και η νέα γενιά