Διαγωνισμοι

Πρώτο βραβείο για την καλύτερη φάβα Σαντορίνης στην Σαντορίνη (2011)

με το βραβείο, το ψάρι έργο του Γ. Κυπρή



Τον Σεπτέμβριο του 2011 έλαβα μέρος, χάρη στην αγαπημένη μου Κατερίνα που μου το πρότεινε, σε ένα θεματικό διαγωνισμό με θέμα «Η καλύτερη φάβα» ή «το καλύτερο φάβα» κατά την τοπική Σαντορινιά έκφραση, τον οποίο οργάνωνε το περιοδικό GOURMET της εφημερίδας ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ.
Έστειλα τη συνταγή μου «Canina caldera» η οποία επιλέχτηκε μαζί με 2 άλλες να παρουσιαστούν και να κριθούν τελικά στη Σαντορίνη.
Στη Σαντορίνη είχαμε μία υπέροχη διαμονή και γεύματα στα καλύτερα εστιατόρια της Σαντορίνης: Νυκτέρι στο Καμάρι, Ασύρτικο στα Φηρά, Σελήνη στον Πύργο, Σάλτσα στο Φηροστεφάνι, και Σκάλα στην Οία.
Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε στο εστιατόριο Σελήνη όπου και μαγειρέψαμε τις συνταγές μας.
Οι κριτές του διαγωνισμού ήταν διακεκριμένοι σεφ του νησιού: Βασίλης Ζαχαράκης, Νίκος Πουλιάσης, Κωνσταντίνα Φάκλαρη, Χρήστος Μαρκοζάνες , φυσικά ο Γιώργος Χατζηγιαννάκης ιδιοκτήτης του Σελήνη και η Μελίνα Σιδηροπούλου, δημοσιογράφος του περιοδικού GOURMET.
Μαγειρέψαμε ο κάθε ένας τη συνταγή του στις κουζίνες του εστιατορίου και εγώ είχα υποστήριξη από τον σεφ του Σελήνη τον ταλαντούχο και γλυκό Νίκο Μπούκη. Ακούγοντας μουσική λοιπόν και μαγειρεύοντας και πέρασα πολύ ευχάριστα και πήρα και την πρώτη θέση με βραβείο ένα μικρό γλυπτό χάλκινο ψάρι σχεδιασμένο ειδικά για την περίσταση από τον καλλιτέχνη Γιώργο Κυπρή, ιδιοκτήτη της  γκαλερί “Μάτι”.
Η συνταγή μου ήταν λαζάνια, όπου τον ρόλο της κρέμας μπεσαμέλ είχε η φάβα! Η σάλτσα ήταν μαγειρεμένη με το γλυκόξινο αφέψημα του αγριοτριαντάφυλλου και είχε καλαμαράκια, ντοματίνια, μανιτάρια και θυμάρι.

μαγειρεύοντας με τον Νίκο Μπούκη

απόλυτα αφοσιωμένη
ο Χάρης τρέχει να προλάβει το ηλιοβασίλεμα


Τα στιγμιότυπα από τον διαγωνισμό, είναι του φωτογράφου Χάρη Φάρου που μας συνόδευε όλο το τριήμερο, τον οποίο φυσικά φωτογράφισα και εγώ.


με το foodstyling του Νίκου φεύγουν τα πιάτα για τους κριτές
μπροστά στους κριτές

πηγαινοντας στους κριτές


ο κος Μάρκος Καφούρος Πρόεδρος της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων μου δίνει το βραβείο.


Διάκριση σε διαγωνισμό στο Ζύθο στη Θεσσαλονίκη (2011)

Στο πλαίσιο του ετήσιου θεσμού του Δήμου Θεσσαλονίκης Thessaloniki Food Festival έλαβα μέρος σε ένα διαγωνισμό που οργάνωσε η μπυραρία-μεζοδοπωλείο Ζύθος στο Ντορέ με θέμα: η πιο αντιπροσωπευτική συνταγή της Θεσσαλονίκης τον Νοέμβριο του 2011.
Η συνταγή μου Ρεβίθια με κοτόπουλο και σάλτσα αγριοτριαντάφυλλου επιλέχτηκε ανάμεσα στις 5 πρώτες και μου ζητήσανε να στείλω γραπτά τη συνταγή, για να την εκτελέσει το παρασκευαστήριο τους. 
το φαγητό μου όπως το έκανα στο σπίτι .

Το έπαθλο ήταν να μπει το φαγητό μέσα στον κατάλογο του εστιατορίου.
Η κριτική επιτροπή ήταν: ο γνωστός καλλιτέχνης Διογένης Διδασκάλου, ο παρουσιαστής Στάθης Παναγιωτόπουλος η ηθοποιός Φωτεινή Μπαξεβάνη και η Δέσποινα Μαυρομάτη εκ μέρου του Ζύθου . Ο ανατρεπτικός Στάθης Παναγιωτόπουλος δήλωσε ότι επειδή είναι χορτοφάγος δε μπορούσε να δοκιμάσει τα πιάτα και ότι θα βασιζόταν στα επιφωνήματα του φίλου του Διογένη!
Η κριτική επιτροπή

Το αστείο ήταν ότι τη συνταγή μου την εκτέλεσαν με παραπάνω μπούκοβο από όσο μπορούσαν να αντέξουν οι γευστικοί κάλυκες των τριών (τελικά) κριτών παρόλο που τα ρεβίθια ήταν ελκυστική ιδέα.
Η βραδιά ήταν εξαιρετικά ευχάριστη το εστιατόριο είναι όμορφο και σε φοβερή θέση και τα πιάτα του αναδεικνύουν σίγουρα τη Θεσσαλονίκη σαν κορυφαίο γαστρονομικό προορισμό για τους έλληνες αλλά και τους επισκέπτες από το εξωτερικό.
και μία αναμνηστική φωτογραφία


 2ο βραβείο στην εκδήλωση: 
Νάουσα, Η πόλη του Οίνου (2013)
ομορφη κολοκύθα πηγή έμπνευσης

Aπό τις 13 έως τις 15 Δεκεμβρίου 2013 υλοποιήθηκε με τη στήριξη του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Νάουσας τριήμερο εκδηλώσεων με θέμα «Νάουσα, Η πόλη του Οίνου». Οι εκδηλώσεις φιλοξενήθηκαν στο Μουσείο Οίνου & Αμπέλου ένα ανακαινισμένο υπέροχο ψιλοτάβανο παραδοσιακό κτίριο του 1908 , το οποίο υπήρξε το πρώτο οργανωμένο οινοποιείο της εποχής και ανήκε στην οικογένεια Ι. Μπουτάρη.
Παράλληλα με τις οινογευσίες των τοπικών παραγωγών Ξινομαυρου, τη γευσιγνωσία τοπικών προϊόντων, τις προβολές ταινιών, και τα σεμινάρια, 
Νταιάνα Κόγχυλα, Στ. Μπουτάρης, Δημ. Μάντσιος στο σεμινάριο

πραγματοποιήθηκε και διαγωνισμός μαγειρικής με θέμα: «Αναζητώντας τους γευστικούς συντρόφους του ξινόμαυρου», όπου οι λάτρεις της κουζίνας έπρεπε να ετοιμάσουν το πιάτο που θεωρούσαν ότι ταιριάζει γευστικά με τον τοπικό οίνο.


η κριτική επιτροπή


οι κριτές συσκέπτονται με τη βοήθεια του ξινόμαυρου
 Την κριτική επιτροπή αποτελούσαν ο σεφ Δημήτρης Μάντσιος, ο οινοποιός Απόστολος Θυμιόπουλος, ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου Σπονδή Άγγελος Χατζηστυλλής και ο οινολόγος Γιώργος Ιωαννίδης.




Το πιάτο μου, πήρε το 2ο βραβείο και ήταν ροδέλες κολοκύθας γεμιστή με μοσχαρίσιο κιμά και σάλτσα με καρπούς του ναουσαίκου δάσους.

 
στο ταψί
 
στο πιάτο




Κέρδισα υπέροχα κρασιά από Ξινόμαυρο και αστραφτερά ποτήρια κρασιού για να απολαμβάνουμε τα κρασιά και να θυμόμαστε την υπέροχη βραδιά στο Μουσείο.
Τώρα που το σκέφτομαι:  πολύ θα ταίριαζαν με το ξινόμαυρο και οι πικάντικες μπουκιές της κολοκύθας που συνδύασα με τη ροζ τεκίλα






















Βραβείο από το περιοδικό ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΟΣ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
ΞΑΝΑΜΑΓΕΙΡΕΨΤΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ
Σουπιές με κρεμμύδια και ριζόπιτες 
 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2015


Είμαι πολύ χαρουμενη με το βραβείο και την τιμητική επιλογή συνταγής μου στο διαγωνισμό που διοργάνωσε το περιοδικό γαστρονόμος της Καθημερινής και η εταιρία Fissler.
Ο διαγωνισμός είχε θέμα 'ΞΑΝΑΜΑΓΕΙΡΈΨΤΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ' και ζητούσε να μαγειρέψουμε εμβλητικά παραδοσιακά πιάτα του τόπου μας με τη δική μας δημιουργική πινελιά.  Ζητούσε επίσης και ένα κείμενο με το οποίο να περιγράφουμε το παραδοσιακό πιάτο και τη δημιουργική επέμβαση του μάγειρα.
Οι συμμετοχές ήταν πολλές ή μάλλον πάρα πολλές αφού η επιτροπή έλαβε 50 συνταγές για σπετζοφάι. Τα πιο δημοφιλέστερα υλικά ήταν ο μπακαλιάρος, οι φακές, ο τραχανάς και το κοτόπουλο.
ΚΑΙ ΕΙΜΑΙ ΛΟΙΠΟΝ  μέσα στους 20 νικητές και το βραβείο είναι εκτός από την τιμητική αναφορά στη συνταγή μου και κατσαρόλες της Fissler αξίας 570€ και μία επιταγή από το Cookshop αξίας 150€.
Την συνταγή θα την δείτε στη σχετική ανάρτηση 
και η συνταγή είναι οι σουπιές με κρεμμύδια και ρυζόπιτες