Μπισκότα Μελισσόχορτου, ιερή συμμαχία αρωματικών και μπαχαρικών: μελισσόχορτο, καρδάμωμο, ξύσμα λεμονιού. Lemon balm cookies


Φρέσκια και δροσερή συμμαχία! Για γλυκές αλλά και αλμυρές απολαύσεις.
Το μελισσόχορτο με το φίνο και διακριτικό φρέσκο βοτανικό του άρωμα, παντρεύεται τέλεια με τους τόνους λεμονιoύ και το γλυκό και φρουτώδες άρωμα του καρδάμωμου.





Έκοψα μελισσόχορτο από τον κήπο για αποξήρανση και αποφάσισα να κάνω μπισκοτάκια με το άρωμα του φρέσκου φύλλου τους. Το χειμώνα το φυτό παγώνει και έτσι τώρα είναι ευκαιρία να το εκμεταλλευτούμε.

Η συνταγή είναι απλή και εύκολη. Μπισκότα βουτύρου με φρέσκα φυλλαράκια μελισσόχορτου μέσα στη ζύμη.

Υλικά για 70 μπισκοτάκια
350γραμμάρια μαλακό αλεύρι (2½ φλιτζάνια)
100γραμμάρια φρέσκο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
100γραμμάρια καστανή ζάχαρη (½φλιτζάνι)
1 μεγάλο αβγό (ή δύο μικρά)
½ φλιτζάνι φουντούκια
1 φλιτζάνι φρέσκα φυλλαράκια μελισσόχορτου
1 κουταλιά κάψες πράσινου (κατά προτίμηση) καρδάμωμου
1 κουταλάκι μπέκιν
ξύσμα ενός λεμονιού
1 τσιμπιά αλάτι

επίσης: λαδόχαρτο και φορμάκι για να σχηματίσουμε τα ελεφαντάκια.

Τι κάνω:
Αλέθω στον πολυκόφτη τα φυλλαράκια του μελισσόχορτου με λίγα φουντούκια.
Ξύνω το λεμόνι.
Ανοίγω τις κάψες του καρδάμωμου και κοπανάω στο γουδί τα καφετιά σπόρια του.
Αλέθω τα υπόλοιπα φουντούκια
Ανακατεύω καλά καλά το μαλακό βούτυρο με τα φυλλαράκια του μελισσόχορτου

Προθερμαίνω το φούρνο στους 180ο πάνω κάτω στις αντιστάσεις.
Ντύνω ένα μεγάλο ταψί με λαδόχαρτο.
Ανακατεύω το βούτυρο με τη ζάχαρη με το μίξερ ή με ένα κουτάλι.
Προσθέτω το αβγό και συνεχίζω για λίγο το ανακάτεμα.
Κοσκινίζω το αλεύρι μαζί με το μπέκιν και το αλάτι.
Προσθέτω σιγά σιγά στο βούτυρο το μίγμα του άλευρου, τα αρωματικά και το τριμμένο φουντούκι.
Πλάθω απαλά τη ζύμη.



 

                       Επειδή δεν ήθελα να κάνω 70 μπισκότα χώρισα τη ζύμη στη μέση, τύλιξα τη μισή σε λαδόχαρτο, την έβαλα σε σακκουλάκια και θα τη φυλάξω στην κατάψυξη για μία άλλη φορά.




Παίρνω μεγάλα κομμάτια ζύμης και τα πατώ να ανοίξουν σε φύλλα πάχους ενός εκατοστού.
Σχηματίζω τα μπισκότα με το φορμάκι και τα ακουμπάω απαλά στο λαδόχαρτο.




πριν το ψήσιμο

και δύο λόγια για το καρδάμωμο:


Το καλύτερο άρωμα το δίνει το πράσινο καρδάμωμο και όταν το βρώ αγοράζω αρκετό διότι οι κάψες του δεν έχουν υποστεί επεξεργασίας λεύκανσης. Εννοείται ότι δεν προτιμώ ποτέ την έτοιμη σκόνη.

Καφές, πλέξιμο και αρωματικό τραγανό μπισκοτάκι!! απόλαυση!!





Ο μύλος μου:
Αν θέλω να αποφύγω το κοπάνισμα των μπαχαρικών με το κουραστικό γουδί, χρησιμοποιώ τον vintage μύλο που έχω από τη μητέρα μου, τεχνολογίας 1960, ο οποίος αλέθει σε σκόνη όλα τα μπαχαρικά αλλά μεταμορφώνει την κρυσταλλική ζάχαρη σε φίνα άχνη.