Χταπόδι με σάλτσα, το Καλλικρατειανό γαλακτομπούρεκο. Οctopus and tomato sauce, a recipe from Kallikrateia Chalkidiki.





Σήμερα λοιπόν φτιάχνω γαλακτομπούρεκο, αλλά όχι με κρέμα ή με φύλλα.
Γαλακτομπούρεκο λέγανε οι Καλλικρατειανοί το μαγειρεμένο χταπόδι με σάλτσα μας περιέγραψεο φίλος μας ο Τάσος και στη συνέχεια ο κύριος Κυριάκος από την ταβέρνα Χριστόδουλος μου αποκάλυψε και τη συνταγή. Και για να επαληθεύσουμε και εμείς τον όρο ήπιαμε με την πρώτη ευκαιρία μαζί με τον Τάσο που πάντα έχει ενδιαφέρουσες ιστορίες να μας διηγηθεί, τα τσιπουράκια μας στη γραφική ταβερνούλα στον πεζόδρομο της πόλης. Κολιός μέσα στη ντοματοσαλάτα, γάβρος μαγειρευτός με σάλτσα και φυσικά το νόστιμο χταπόδι με ντομάτα, μαϊντανό, πιπεριά και εκλεκτό ελαιόλαδο από τις ελιές του κύρ Κυριάκου.
Φρέσκο, σβουρισμένο και καθαρισμένο πήρα το χταποδάκι από τον Θοδωρή και τη Φωτεινή τους αγαπητούς ιχθυοπώλες από την Καλλικράτεια. Το μαγαζί τους είναι από τα πιο αγαπημένα μου. Πάντα θα φύγω με κάτι φρέσκο για το σπίτι.Το μαγείρεμα μου αυτό λοιπόν αφιερώνεται στους φίλους της Καλλικράτειας.
τα πιάτα της ταβερνούλας:


κολιός με ντοματοσαλάτα και εκλεκτές ελιές

Γαβρος με σάλτσα

το γαλακτομπούρεκο



oρεκτικό για 4 άτομα
1 χταπόδι 900γρ
3 ντομάτες
½ ματσάκι μαϊντανό
3 μικρές τσούσκες, από το γλαστράκι της Κατερίνας μου
6 κουταλιές ελαιόλαδο
2 κουταλάκια μέλι
μαύρο πιπέρι

αλάτι δε βάζω, το χταπόδι είναι γεμάτο θαλασσινά ζουμάκια


από τη θάλασσα της Χαλκιδικής










Βάζω το χταπόδι μαζί με το μισό ελαιόλαδο στην κατσαρόλα και ρυθμίζω το μάτι σε μέτρια θερμοκρασία.Παρακολουθώ το χταπόδι στην κατσαρόλα τα πρώτα λεπτά για να βεβαιωθώ ότι θα βγάλει τα ζουμάκια του και στη συνέχεια το αφήνω να σιγοβράσει μέσα σε αυτά για καμμιά ώρα.
Βγάζω το χταπόδι από την κατσαρόλα, το κόβω σε μπουκίτσες και το ανακατεύω με τη σάλτσα.
Ετοιμάζω τη σάλτσα ενώ βράζει το χταπόδι:
Πλένω, ξεφλουδίζω και ψιλοκόβω τις ντομάτες. Πλένω και ψιλοκόβω και το μαϊντανό. Βάζω το υπόλοιπο ελαιόλαδο να κάψει και ρίχνω τις τσούσκες. Προσθέτω τις ντομάτες, το μαϊντανό, το μέλι, μπόλικο φρεσκοαλεσμένο μαύρο πιπέρι, 1 φλιτζάνι νερό και βράζω τη σάλτσα για 20΄ ή έως ότου μελώσει.