Τούρτα γενεθλίων με σοκολάτα, φουντούκια και κράνα. Birthday cake with chocolate, cornelian cherries and hazelnuts




Για τα γενέθλια του παιδιού μας. Χρόνια πολλααααά!


για το παντεσπάνι
4 αβγά
100γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι μπέκιν
100γρ ζάχαρη
ξύσμα ενός πορτοκαλιού
για τις σοκολατίτσες και την κρέμα σοκολάτας
250γρ σοκολάτα γάλακτος, κομμένη σε μικρά κομματάκια
500ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
1 κουταλιά ζάχαρη
για τα κράνα
1 φλιτζάνι φρέσκα κράνα
χυμός ενός πορτοκαλιού
3 κουταλιές μέλι
ψημένα φουντούκια (όσα θέλετε)

Χτυπάω με το μίξερ την κρέμα γάλακτος μαζί με την κουταλιά ζάχαρη μέχρι να σφίξει. Χωρίζω περίπου στη μέση την κρέμα και τη διατηρώ στο ψυγείο.
Καθαρίζω τα κράνα από τα κουκούτσια τους και τα βάζω μέσα σε ένα αντικολλητικό τηγάνι μαζί με το χυμό και το μέλι. Σιγοβράζω τα κράνα για 10΄μέχρι να μελώσουν. Αποσύρω το τηγάνι από το μάτι και τα αφήνω να κρυώσουν
Ετοιμάζω τα παντεσπάνια:
Προθερμαίνω το φούρνο στους 170ο . Στρώνω με λαδόχαρτο δύο μικρά ταψάκια περίπου 22εκ.  Βγάζω το ξύσμα του πορτοκαλιού με το ειδικό εργαλείο. Χτυπάω με το μίξερ τα αβγά με τη ζάχαρη για 5΄να αφρατέψουν και να πάρουν ελαφροκίτρινο χρώμα. Αφήνω το μίξερ και με την σπάτουλα ενσωματώνω σιγά σιγά το αλεύρι και στη συνέχεια το ξύσμα. Μοιράζω το μίγμα στα ταψάκια και τα βάζω να ψηθούν για 20ο. Κλείνω τη θερμοκρασία και τα αφήνω άλλα πέντε λεπτά μέσα στο φούρνο.
Βγάζω προσεκτικά τα κεκάκια από το φούρνο και τα αφήνω να κρυώσουν.
Ετοιμάζω τις σοκολατίτσες και τη κρέμα σοκολάτας:
Λιώνω σε ένα μικρό κατσαρολάκι σε χαμηλή θερμοκρασία τη σοκολάτα. Αποσύρω το κατσαρολάκι από το μάτι και ανακατεύω συνεχώς με τη σπάτουλα για να κρυώσει.
Βάζω στις φορμίτσες σοκολάτα και από ένα κράνο.
Ανακατεύω την υπόλοιπη σοκολάτα με τη μισή κρέμα γάλακτος και τη βάζω στο ψυγείο για να σφίξει.

Σύνθεση τούρτας
Ψιλοκόβω τα φουντούκια. Με μία φόρμα κόβω τα παντεσπάνια λίγο μικρότερα από το μέγεθός τους. Θα βγούν δύο δίσκοι και κάτι κομματάκια.
Στρώνω το ένα κομμάτι στο τσέρκι πάνω στο πλατό και από πάνω απλώνω κρέμα και φουντούκια. Βάζω κομμένα κομματάκια παντεσπανιού την υπόλοιπη κρέμα και τα φουντούκια. Από πάνω βάζω τον τρίτο δίσκο και τα κράνα. Αφήνω την τούρτα να σφίξει καλά στο ψυγείο. Πριν τη σερβίρω βγάζω το τσέρκι, απλώνω γύρω γύρω την υπόλοιπη σαντιγύ και στολίζω με τις σοκολατίτσες.

Με τη ζέστη είχαμε μία ψιλοκατάρρευση και πήρε άλλο σχήμα από αυτό που είχα σχεδιάσει, αλλά είναι πολύ άγλυκη, τα κράνα ξινούτσικα και τα κεκάκια πολύ αφράτα.