ΩΣΑΝ ΜΠΑΚΛΑΒΑΣ ΜΕ ΚΑΡΥΔΙΑ. ΤΟ ΓΛΥΚΟ ΤΗΣ ΣΟΝΙΑΣ. BAKLAVAS WITH WALLNUTS. SONIA’S DESERT.

Του Τελώνου και του Φαρισαίου σήμερα, ανοίγει το Τριώδιο. Οι γαλατόπιτες, οι χαλβάδες, τα σιροπιαστά και τα λουκούμια είναι της εποχής. Σήμερα σας προτείνω μία ασυνήθιστη συνταγή με καρύδια και φύλλο. Δεν έχει σιρόπι και αυτό το κάνει πιο ελαφρύ.
 Φανταστείτε ότι κάνετε έναν μπακλαβά με δικό σας φύλλο, πολλά καρύδια, αλλά χωρίς σιρόπι. Το μυστικό είναι στο μπισκοτένιο βουτυράτο μοσχοβολιστό φύλλο. Αυτό είναι το γλυκό της Σόνιας, ένα παραδοσιακό γλυκό με τις ρίζες του από την Ρωσία.
Η μπισκοτένια ζύμη έχει εκτός από φρέσκο βούτυρο και κρέμα σμετάνα.
Η κρέμα σμετάνα, ή αλλιώς ξινή κρέμα έχει περίπου 20% λιπαρά, έχει κρεμώδη υφή όπως η κρέμα γάλακτος, αλλά είναι ελαφρώς αλμυρή και έχει μία απαλή επίγευση γιαουρτιού.
Τη βρίσκετε στα καταστήματα που έχουν ρώσικα προϊόντα αλλά και στα καταστήματα που προσφέρουν ιδιαίτερα και ψαγμένα τρόφιμα.

Επειδή θα σας περισσέψει η κρέμα, μπορείτε υπέροχα να την βάλετε σε μία φέτα ψωμί αντί για κρέμα τυριού ή να την ανακατέψετε με μουστάρδα και να συνοδεύσετε τα ψητά κρέατα ή μανιτάρια σας.
Και πίσω στο γλυκό:

Τα υλικά για ένα ταψί 28εκ διαμέτρου ή ένα αντίστοιχα παραλληλόγραμμο.
125γρ φρέσκο βούτυρο αγελάδας
125γρ κρέμα σμετάνα
2 κρόκοι αβγών, θα τα χτυπήσω ελαφρά και θα αφαιρέσω μία κουταλιά για το άλειμμα της τελευταίας στρώσης του γλυκού
1/2 κουταλάκι ζάχαρη
1½ ίσως και δύο φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
σόδα στη μύτη του μικρού κουταλιού σβησμένη σε λίγο χυμό λεμονιού
1 βανιλίνη
για τη γέμιση
150γρ καρύδια
150γρ κρυσταλλική ζάχαρη
προαιρετικά: μία μικρή τσιμπιά σκόνη κανέλλας
για το άλειμμα των φύλλων
2 ασπράδια
την κουταλιά του κρόκου που κράτησα από τους κρόκους της ζύμης + 1 κουταλάκι γάλα
25 μισά καρυδόψιχας για το στόλισμα (περίπου, αυτό εξαρτάται από το πόσα κομμάτια που θα κοπεί το γλυκό, μπορείτε και λιγότερα)
Χωρίζω τα αβγά. Ανακατεύω ελαφρά τους κρόκους και κρατώ μία κουταλιά μέσα σε ένα μπολάκι μαζί με ένα κουταλάκι γάλα.
Ανακατεύω τους κρόκους με την κρέμα και το βούτυρο, τη βανιλίνη και μία πρέζα ζάχαρη. Προσθέτω τη σόδα σβησμένη στο χυμό λεμονιού και στη συνέχεια σιγά σιγά το αλεύρι και ζυμώνω απαλά μέχρι να μη κολλάει στα χέρια. Εμένα μου μείνανε 2 κουταλιές αλεύρι με τις οποίες αλεύρωσα τον πάγκο. Τυλίγω τη ζύμη με μεμβράνη και την βάζω στο ψυγείο, όπου θα μείνει τουλάχιστον 1 ώρα.
Ετοιμάζω τα υλικά της γέμισης:
Αλέθω τα καρύδια στον πολυκόφτη και τα μοιράζω μέσα σε δύο μπολάκια σε ίση ποσότητα. Ανακατεύω τη ζάχαρη με την κανέλα και τη βανιλίνη και τη μοιράζω εξίσου σε άλλα δύο μπολάκια. Ανακατεύω τα ασπράδια με ένα πιρούνι και βουτυρώνω το ταψί.
Βγάζω τη ζύμη από το ψυγείο και τη χωρίζω σε 3 ίσα κομμάτια. Ξαναβάζω τα 2 κομμάτια στο ψυγείο για να μη ζεσταθούν.
1ο φύλλο
Πασπαλίζω με λίγο αλεύρι τον πάγκο μου και ανοίγω σιγά σιγά το πρώτο κομμάτι με το χοντρό μικρό πλάστη στο μέγεθος που είναι ο πάτος του ταψιού μου. Παίρνω προσεκτικά πάνω στις παλάμες μου το φύλλο και το απλώνω στο ταψί. Αλείφω το φύλλο με το ασπράδι και πασπαλίζω με τη ζάχαρη και στη συνέχεια με το καρύδι που χώρισα στα δύο μπολάκια.
2ο φύλλο
Βγάζω το 2ο φύλλο από το ψυγείο, αλευρώνω τον πάγκο, το ανοίγω ξανά στις ίδιες διαστάσεις του ταψιού, το απλώνω πάνω από το πρώτο, το αλείφω με το ασπράδι και το πασπαλίζω με τη ζάχαρη και το καρύδι.
3ο φύλλο
Βγάζω το 3ο φύλλο από το ψυγείο, αλευρώνω ξανά τον πάγκο, το ανοίγω στις ίδιες διαστάσεις, το απλώνω πάνω από το δεύτερο φύλλο και το αλείφω με το μίγμα του κρόκου που κράτησα με το γάλα.
Χαράζω το γλυκό σε μπακλαβωτά κομμάτια και στολίζω με τα μισά καρύδια.
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 190ο στις αντιστάσεις πάνω κάτω για 40-45΄ ή έως ότου ροδίσει από πάνω και από κάτω. Καλύτερα να το βγάλετε και να το ελέγξετε αν έχει ψηθεί καλά.