ΛΙΤΟ ΠΡΑΣΟΡΥΖΟ ΜΕ ΑΡΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ. PRASSORYSO, SIMPLE GREEK DISH WITH LEEKS, RICE AND WONDERFUL SPICES.





Τα κλασσικά ελληνικά λιτά και οικεία πιάτα του ελληνικού μαγειριού, με μία μικρή παρέμβαση από τα αρωματικά μπαχαρικά. Σερβίρεται με μία επίσης απλή σαλάτα φρεσκοτριμένου καρότου.
To πρασόρυζο κατά τη δική μου προσωπική άποψη, πρέπει να είναι λιτό. Το κυρίαρχο λαχανικό είναι τα πράσα, δεμένα με κίτρινο ρύζι, για να μένει σπυρωτό σε αντίθεση με την μαλακή υφή του πράσου και να ολοκληρωθεί με ένα ωραίο εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο και το όξινο απαραίτητο για την ισορροπία λεμόνι. Όσον αφορά το κίτρινο ρύζι αγοράζω ελληνικής παραγωγής από την Χαλάστρα, έχω την τύχη να γνωρίζω παραγωγό και δε μας λείπει από το σπίτι.
Επιμένω στη λιτότητα του πιάτου α) διότι δεν έχουμε και πολύ χρόνο να αραδιάσουμε ένα σωρό υλικά όπως το κρεμμύδι, το καρότο ή κάποια μανιτάρια και β) όλα τα καλύπτει το επιβλητικό πράσο. Εκτός αν δε θέλω να κάνω πρασόρυζο, και έχω την πρόθεση να κάνω ένα πιλαφάκι λαχανικών, αυτή είναι μία άλλη συνταγή όπου το πράσο έχει απλή συμμετοχή.
Το δικό μου πρασόρυζο έχει 5 υλικά: πράσα, ρύζι, φρέσκο τζίντζερ, λιαστές ντομάτες και λεμόνι. Τα μπαχαρικά προστίθενται στο μαγείρεμα θα δώσουν πικάντικο χαρακτήρα και θα μειώσουν την έντονη κρεμμυδένια γεύση του πράσου. Επίσης μία μικρή λεπτομέρεια όσον αφορά την εκτέλεση: το κόψιμο των πράσων είναι σε λωρίδες οι οποίες αγκαλιάζουν όμορφα το ρύζι και δε ξεχωρίζουν στο πιρούνι σου.
Ορίστε τα υλικά λοιπόν για ένα γρήγορα πρασόρυζο λίγο διαφορετικό από αυτό της μαμάς:
για 4 άτομα
3 πράσα
1 φλιτζάνι κίτρινο ρύζι
½ φλιτζάνι λιαστές ντομάτες
1 κομμάτι φρέσκο τζίντζερ
ξύσμα και χυμός ενός λεμονιού
1 κουταλάκι κίμινο
2 κουταλάκια κουρκουμά
3 κλωναράκια φρέσκια μαντζουράνα, δε γίνεται να μη κόψω κάτι από τον μικρό αρωματόκηπο του μπαλκονιού μου.
5 γενναίες κουταλιές ελαιόλαδο
αλάτι, μαύρο πιπέρι
για τη συνοδευτική σαλατούλα:
τριμμένο καρότο
χυμός λεμονιού
1 κουταλιά ελαιόλαδο
αλάτι και πιπέρι

Κόβω σε μικρά κομματάκια τις λιαστές ντομάτες.
Καθαρίζω τα πράσα, τα κόβω σε μακριές λεπτές λωρίδες γεμίζω το νεροχύτη με νερό, ξεπλένω καλά τα κομμάτια προσέχω να μην έχουν κολλημένα πάνω τους χώμα και τα στραγγίζω.  Ξεφλουδίζω με ένα κουτάλι το τζίντζερ και το ξύνω.
Βάζω το ελαιόλαδο στο σκεύος μου, προσθέτω το κίμινο, τον κουρκουμά το τζίντζερ, το ξύσμα του λεμονιού και τα ζεσταίνω για λίγα λεπτά για να ζωντανέψουν τα αρώματα τους. Προσθέτω τα πράσα, αλάτι, πιπέρι και τα σιγανομαγειρεύω, ανακατεύοντας κάθε τόσο για 10΄. Δοκιμάζω και επειδή μου φαίνονται λίγο σκληρά, προσθέτω ½ φλιτζάνι νερό και τα βράζω για άλλα 10΄. Προσθέτω στη συνέχεια το ρύζι, 3½ φλιτζάνια χλιαρό νερό τα κλαδάκια της μαντζουράνας, αλάτι, πιπέρι και βράζω σε χαμηλή θερμοκρασία για 20΄. Στο τέλος του μαγειρέματος προσθέτω το χυμό του λεμονιού. Δοκιμάζω και αλατίζω ή αυξάνω ανάλογα τα μπαχαρικά μου.
Φυσικά πάει και λίγο πιπέρι καγιέν για να γίνει πιο καφτερό αν θ
Ανακατεύω τα υλικά της σαλάτας και σερβίρω το φαγητό.