ΚΕΙΚ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ, ΜΕ ΚΡΕΜΑ ΣΟΚΟΛΑΤΑ, ΝΗΣΤΙΣΙΜΟ. CHOCOLATE CAKE WITH CHOCOLATE FROSTING, VEGETARIAN.






Κάτι Κυριακάτικο για τον απογευματινό καφέ της 25ης Μαρτίου πάρα πολύ σοκολατένιο, πάρα πολύ αφράτο, πάρα πολύ ελαφρύ, πάρα πολύ εύκολο και πάρα πολύ εορταστικό με τα πικρής σοκολάτας αβγουλάκια του στολισμού του.
Το ιδιαίτερο και πολύ καινούργιο υλικό της συνταγής, για μένα τουλάχιστον, είναι το γάλα αμυγδάλου. Η γεύση του είναι απαλή, ουδέτερη, δίνει το σώμα που χρειάζεται το κέικ για να σταθεί και το υπόλοιπο του άνετα δένει ένα πουρέ πατάτας ή λαχανικών.
Αφιέρωσα πολύ χρόνο να ψάχνω συνταγές για κέικ με γάλα αμυγδάλου και τελικά κατέληξα στο παλιό μου συνταγολόγιο, στην κλασσική συνταγή για νηστίσιμο κέικ ελαιολάδου, αυτή που μου είχε δώσει η συμπεθέρα μας κάτι δεκαετίες παλιά, μόνο που αντί για χυμό πορτοκαλιού έβαλα γάλα αμυγδάλου.
Λέω τι στο καλό θα πετύχει.
Η αλήθεια είναι ότι  με πολύ ανακούφιση το παρακολουθούσα να φουσκώνει μια χαρά και να κρατάει το φούσκωμά του.
Αυτό βέβαια που έμαθα από τις σεβάσμιες ιστοσελίδες που επισκέφτηκα είναι ότι πρέπει οπωσδήποτε να βάλεις στο γάλα αμυγδάλου ξίδι για να χωρίσει και να πήξει και ότι αυτό ενεργεί σωστά με τη μαγειρική σόδα και φουσκώνει το κέικ. Μάλιστα. Είμαι σίγουρη ότι οι νόμοι της χημείας θα το εξηγήσουν καλύτερα από μένα.
Ιδού λοιπόν τα υλικά για κέικ διαμέτρου 22 εκατοστών με μία ωραία κρέμα επικάλυψης από σοκολάτα
Υλικά για το κέικ
2 φλιτζάνια + 2 κουταλιές αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
2 φλιτζάνια γάλα αμυγδάλου
2 κουταλάκια ξίδι
2/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο
1½ φλιτζάνι ζάχαρη
¾ φλιτζανιού καλό κακάο
1 βανιλίνη
1 τσιμπιά αλάτι
1/2 κουταλάκι σόδα φαγητού μαζί με μία κουταλιά χυμό λεμονιού
1 κουταλάκι μπέκιν
2-3 σταγόνες άρωμα πικραμύγδαλου (προαιρετικό)

Κρέμα επικάλυψης και γέμισης:
350γρ σοκολάτα 55%
130γρ γάλα αμυγδάλου
70γρ άχνη
Αν θέλετε βάζετε άρωμα πικραμύγδαλου ή βανίλια
Για το στόλισμα
17 αβγουλάκια πικρής σοκολάτας. (20 ήτανε, αλλά δοκιμή στη δοκιμή μείνανε 17, πάλι καλά)

Στο τέλος σας δίνω και τη μισή δόση για ευκολία. Σε αυτή την περίπτωση θα χρησιμοποιήσετε ένα ταψάκι 22 εκατοστών. Βγάζει 5-6 γενναίες μερίδες



Ζυγίζω και ετοιμάζω όλα τα υλικά. Κόβω λαδόχαρτα, καλύπτω δύο ταψάκια με διάμετρο 22 εκατοστών και προθερμαίνω το φούρνο μου στους 170ο στις αντιστάσεις πάνω κάτω.
Βάζω μέσα στο γάλα αμυγδάλου το ξίδι και το αφήνω τουλάχιστον 10΄. Ανακατεύω σε ένα μπολ το αλεύρι με το κακάο, το μπέκιν , τη σόδα και τη βανιλίνη. Χτυπάω με τον αυγοδάρτη το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη και το άρωμα του πικραμύγδαλου και προσθέτω εναλλάξ το γάλα αμυγδάλου και το μίγμα του άλευρου.
Μοιράζω στα δύο ταψάκια το μίγμα και ψήνω τα κεκάκια για 25΄. Δοκιμάζω με ένα ξυλάκι από σουβλάκι αν έχουν ψηθεί. Ανοίγω την πόρτα του φούρνου και τα αφήνω άλλα 5΄ πριν τα βγάλω από τα ταψάκια. Αναποδογυρίζω τα κεκάκια πάνω σε σχάρα, βγάζω τα χαρτιά και τα αφήνω να κρυώσουν.  Τα κεκάκια ήτανε τόσο αφράτα που κάνανε σημάδια από τη σχάρα.
Ενώ ψηνόντουσαν τα κεκάκια έκανα την κρέμα ως εξής:
Ζεσταίνω σε ένα κατσαρολάκι το γάλα με την άχνη και τη βανιλίνη και προσθέτω τη σοκολάτα. Ανακατεύω συνεχώς μέχρι να λιώσει η σοκολάτα, αποσύρω το σκεύος από την εστία και αφήνω την κρέμα να κρυώσει. Επειδή βιάζομαι βάζω για λίγη ώρα την κρέμα στο ψυγείο και την ελέγχω να μη σφίξει πάρα πολύ και να μπορεί να αλείφεται.
Συνθέτω το κέικ:
Βάζω το πρώτο κομμάτι πάνω στην πιατέλα, αλείφω από πάνω του τη μισή κρέμα, σκεπάζω με το δεύτερο κομμάτι και απλώνω από πάνω την υπόλοιπη κρέμα. Την αφήνω να τρέξει απαλά γύρω γύρω από το κέικ.
Στολίζω με τα αβγουλάκια. Μένει αφράτο και μία βδομάδα.















και για 1/2 δόση κεικ για να το βάλετε σε ένα ταψάκι: 
1 φλιτζάνι + 1 κουταλιά αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 φλιτζάνι γάλα αμυγδάλου
1 κουταλάκι ξίδι
1/2  φλιτζανιού ελαιόλαδο
3/4 φλιτζανιού ζάχαρη
1/4  φλιτζανιού καλό κακάο
1 βανιλίνη
1 τσιμπιά αλάτι
στη μύτη από το  κουταλάκι σόδα φαγητού μαζί με μία κουταλιά χυμό λεμονιού
1/2  κουταλάκι μπέκιν
2 σταγόνες άρωμα πικραμύγδαλου (προαιρετικό)

Κρέμα επικάλυψης και γέμισης:
175γρ σοκολάτα 55-70%
65γρ γάλα αμυγδάλου
30γρ άχνη
Αν θέλετε βάζετε άρωμα πικραμύγδαλου ή βανίλια
Για το στόλισμα
σοκολατάκια της επιλογής σας, μπορεί να είναι και γάλακτος ή λευκής σοκολάτας για την παρέα σας που θέλουν να φάνε εκτός χορτοφαγικού πλαισίου.