ΚΟΚΚΙΝΟ ΛΑΧΑΝΟ ΜΕ ΠΛΙΓΟΥΡΙ ΚΑΙ ΚΟΥΚΟΥΝΑΡΙΑ. RED CABBAGE WITH BULGUR WHEATS AND PINE NUTS.




Άλλο ένα χορτοφαγικό της Σαρακοστής, όχι τόσο συνηθισμένο με τα τελευταία νόστιμα λάχανα του χειμώνα. Το μαγείρεμα είναι αφιερωμένο στα γλυκά νεογέννητα κοτοπουλάκια. Το κίτρινο θα γίνει ένας γλυκός κοκορίκος και το καφέ θα γίνει κοτούλα. Δύο λεπτά τα άφησα πάνω στην πασμίνα μου για τη φωτογράφιση και αναγκάστηκα να την πλένω με καυτό νερό, καταλαβαίνετε. Απορώ πότε πρόλαβαν.





για 3 άτομα
ένα μικρό κόκκινο λάχανο από το οποίο θα αφήσω το 1/3
¾ φλιτζανιού πλιγούρι
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
½ ποτήρι ροζέ κρασί ή κόκκινο κρασί
½ φλιτζάνι ψιλοκομμένο άνηθο
½ φλιτζάνι κουκουνάρια
4 κουταλιές ελαιόλαδο
αλάτι, μαύρο πιπέρι
προαιρετικά 2 κουταλιές ξύδι από κόκκινο κρασί


Ψιλοκόβω το κόκκινο λάχανο, βάζω το ελαιόλαδο στο σκεύος και το αχνίζω για 5΄. Ψιλοκόβω το κρεμμύδι, το προσθέτω στο λάχανο μαζί με αλάτι και πιπέρι και το αχνίζω και αυτό για άλλα 5΄ να μαραθούν και τα δύο καλά καλά. Ανακατεύω τακτικά για να μη κολλήσουν και προς το τέλος προσθέτω τον άνηθο. Σβήνω με το κρασί και προσθέτω και ένα φλιτζάνι νερό. Χαμηλώνω τη θερμοκρασία και μαγειρεύω για 15΄ για να μαλακώσει καλά το λάχανο.
Προσθέτω το πλιγούρι, αλάτι, πιπέρι και 3 φλιτζάνια νερό και βράζω σε χαμηλή θερμοκρασία πάντα για 20΄για να σκάσουν καλά οι μικροί καρποί.
Κλείνω τη θερμοκρασία, δοκιμάζω και προσθέτω το ξύδι. Το ξύδι λατρεύει το κόκκινο λάχανο και πηγαίνει πολύ σε αυτό το φαγητό. Μπορείτε να βάλετε και χυμό λεμονιού αν προτιμάτε.