ΦΙΛΕΤΑ ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΥ ΜΕ ΚΙΝΟΑ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΑ. COD FILLETS WITH QUINOA AND VEGETABLES.



Ψαρολατρεία και φρέσκος μπακαλιάρος. Πολύ σέβομαι τις γαστρονομικές μας συνήθειες αλλά μου είναι αδύνατον πια να φάω τον μπακαλιάρο στη παστή του μορφή.
Λατρεύω αυτά τα φιλέτα που γίνονται στο λεπτό και έχω στα γρήγορα ένα εύκολο και ευπαρουσίαστο πιάτο αρκεί βέβαια να έχει ο ψαράς έτοιμα τα φιλέτα. Σε λίγη ώρα είναι έτοιμο το τραπέζι.
Το ψάρι συνοδεύει η ευκολοχώνευτη κινόα, που αρέσει πολύ στην κόρη μας.
Τα λαχανικά, γαρνίρουν και νοστιμίζουν διακριτικά.
για 4 άτομα
4 φιλέτα μπακαλιάρου περίπου 1 κιλό
λίγα κλαδάκια φρέσκου θυμαριού
ξύσμα ενός λεμονιού
2 καρότα
2 πιπεριές
1 κουταλιά νιφάδες μπούκοβου
3 κουταλιές ελαιόλαδο
αλάτι, μαύρο πιπέρι
για το κινόα
1½ φλιτζάνι κινόα
2 πράσινες πιπεριές
½ ματσάκι μαϊντανού
2 κλαδάκια άνηθου
2 κουταλιές ελαιόλαδο
αλάτι, μαύρο πιπέρι



Αλατίζω τα φιλέτα και τα πασπαλίζω με το ξύσμα του λεμονιού, το μπούκοβο, το πιπέρι και τα ραντίζω με 2 κουταλιές από το ελαιόλαδο. Απλώνω ένα λαδόχαρτο στο ταψί, στρώνω τα κλαδάκια του θυμαριού και ακουμπώ τα φιλέτα. Ψιλοκόβω τις πιπεριές, τρίβω στον τρίφτη τα καρότα, αλατίζω καλά και τα στρώνω πάνω από τα φιλέτα. Πασπαλίζω με μαύρο πιπέρι και μπούκοβο και τα περιχύνω με το ελαιόλαδο που περίσσεψε. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ο για περίπου 25΄. Στα μισά του ψησίματος περιχύνω το ψάρι με τους χυμούς του ταψιού και στη συνέχεια αφαιρώ τους χυμούς με ένα κουτάλι για να τους χρησιμοποιήσω για το βράσιμο του κινόα.
Ετοιμάζω το κινόα ενώ ψήνονται τα ψαράκια. Το ξεπλένω μέσα σε ένα μπολ με καθαρό κρύο νερό και το στραγγίζω προσεκτικά γιατί οι σπόροι του κινόα είναι πολύ ατίθασοι και μπορεί να σκορπίσουν γύρω γύρω από το σουρωτήρι που πρέπει να είναι το πυκνό που χρησιμοποιούμε για τα ροφήματα. Πλένω στη συνέχεια και ψιλοκόβω τις πιπεριές και τα αρωματικά. Βάζω το ελαιόλαδο σε ένα μικρό κατσαρολάκι και σιγανομαγειρεύω τις πιπεριές για 5΄, προσθέτω τα αρωματικά και στη συνέχεια το κινόα. Προσθέτω 2½ φλιτζάνια νερό και τα ζουμάκια του ψαριού που είναι περίπου ¾ του φλιτζανιού και μαγειρεύω το κινόα μέχρι να σκάσουν καλά οι μικρές μαργαριταρένιες πέρλες του. Χρειάζομαι περίπου 20΄ για την ετοιμασία του κινόα. Κλείνω τη θερμοκρασία και αφήνω το σκεύος πάνω στην εστία.
Σερβίρω το ψάρι με το κινόα.