ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ ΜΕ ΤΡΑΧΑΝΑ. EGGPLANTS WITH TRAHANA, HOMEMADE PASTA.






Μελιτζάνα και πάλι! Είναι της εποχής τι να κάνουμε.
Τα εποχιακά υλικά είναι αυτά που κάνουν τη συνταγή να ξεχωρίζει, η ψωμωμένη, με αφράτη ψίχα μελιτζάνα, η μεστωμένη με αρώματα από την ελληνική γη ντομάτα και η γλυκιά ώριμη κόκκινη πιπεριά, δίνουν το χαρακτήρα στο πιάτο. Αν το κάνουμε το χειμώνα με τα θερμοκηπιακά λαχανικά η γεύση θα υστερεί.
Με τον τραχανά από το παζάρι της Αγίας Μαρίνας μαγείρεψα τη συνταγή που προέρχεται από την Πελοπόννησο. Γλυκός ή ξινός τραχανάς η επιλογή έγκειται στο τι περιέχει το κελάρι του σπιτιού.  Οι μελιτζάνες όμως πρέπει να είναι γλυκές και χωρίς πολλά πολλά σπόρια. Βέβαια η συνταγή δημιουργήθηκε με τσακώνικες μελιτζάνες αλλά και οι μελιτζάνες του Μενέλαου είχαν γλυκιά ψίχα και ήταν ότι πρέπει.
Τα υλικά για 3-4 μερίδες
1 μελιτζάνα φλάσκα
½ φλιτζάνι τραχανά
1 ξερό κρεμμύδι
1 σκελίδα σκόρδο
1 κόκκινη πιπεριά
1 ώριμη ντομάτα
½ ματσάκι μαϊντανό
5 κουταλιές ελαιόλαδο
¼ κουταλάκι κανέλλα
αλάτι, πιπέρι

Πλένω τη μελιτζάνα, αφαιρώ δύο φαρδιές λωρίδες από τη φλούδα της και την κόβω σε μικρά κομμάτια. Ζεσταίνω το μισό ελαιόλαδο στο φαρδύ και πλατύ σκεύος μου και προσθέτω τις μελιτζάνες να ψηθούν σε μέτρια θερμοκρασία. Ανακατεύω συχνά και τις αδειάζω σε μία πιατέλα μόλις μαλακώσουν αρκετά.
Πλένω και καθαρίζω όλα τα λαχανικά, τα κόβω σε μικρά κομμάτια, ψιλοκόβω τον μαϊντανό, βάζω το υπόλοιπο ελαιόλαδο στο σκεύος και τα προσθέτω σιγά σιγά να σιγανομαγειρευτούν. Διαπιστώνω ότι μαλάκωσαν αρκετά τα λαχανικά και τότε θα προσθέσω τον τραχανά, αλάτι, πιπέρι, την κανέλα και δυο φορές θα μετρήσω με το φλιτζάνι μου νερό. Προσθέτω και τις μελιτζάνες μόλις απορροφηθεί το πρώτο νεράκι, το μαϊντανό και άλλο ένα φλιτζάνι νερό. Ανακατεύω κάθε τόσο το φαγητό γιατί ο τραχανάς έχει την τάση να κολλάει. Δοκιμάζω και διορθώνω τη γεύση αν χρειαστεί. Προσέχω και την υφή του φαγητού, αν χρειάζεται ακόμη λίγο νερό το προσθέτω για να έχω ένα χυλωμένο αποτέλεσμα.
Σερβίρω με φρέσκια γλιστρίδα της εποχής