ΚΡΕΜΑ ΛΕΜΟΝΙΟΥ ΒΟΥΤΥΡΟΥ. LEMON CURD

Η κρέμα λεμονιού, είναι καθαρά βρετανικής προέλευσης, πολύ διαδεδομένη στη χώρα της, όπου πωλείται έτοιμη προς κατανάλωση μέσα σε βαζάκια. Έχει για βάση της το βούτυρο και εκτός από λεμόνι εγώ την έχω δοκιμάσει και με πορτοκάλι, πιστεύω όμως, κατά την ταπεινή μου γευστική άποψη, ότι το λεμόνι ταιριάζει καλύτερα, διότι απαλύνει τη γεύση του βουτύρου που είναι η βάση της συνταγής. Δύο – τρεις κουταλιές μαζί με κτυπημένη κρέμα γάλακτος σε σαντιγί δίνουν απίστευτη γεύση και ένταση στην πάβλοβα.
Η λεμονάτη και πολύ αρωματική αυτή κρέμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί εκτός από την κρέμα για την πάβλοβα και για γλάσο κέικ, για κρέμα τούρτας, για άλειμμα μπισκότου, για το απογευματινό γιαούρτι, με φρούτα ακόμη και με ταχίνι.




Τα υλικά για περίπου 200ml κρέμας
3 κρόκοι αβγών
175γρ κρυσταλλική ζάχαρη
110γρ φρέσκο βούτυρο αγελάδας
ξύσμα ενός λεμονιού
50ml χυμός λεμονιού ή ο χυμός από ένα λεμόνι
κόκκοι φυσικής βανίλιας

Βασική προϋπόθεση είναι τα υλικά να είναι όλα εκτός ψυγείου. Ακόμη και το λεμόνι καλό είναι να έχει βγει μαζί με τα αβγά πάνω στον πάγκο για να πάρει τη θερμοκρασία που έχει η κουζίνα.
Ετοιμάζω ένα υδατόλουτρο (μπαιν μαρί) με ότι βολεύει από την κουζίνα μου. Βάζω ένα μπολ πάνω από μία κατσαρόλα και βάζω νερό να βράσει. Προσέχω να μην ακουμπάει το μπολ στο νερό που βράζει. Χωρίζω τα αβγά και κρατώ τα ασπράδια για τη μαρέγκα της πάβλοβα. Προσέχω να μείνουν καθαρά τα ασπράδια από ίχνη κρόκου, αλλιώς θα χρησιμοποιήσω άλλα ασπράδια.
Βάζω πρώτα το βούτυρο μαζί με τη ζάχαρη, το χυμό και το ξύσμα και τελευταίους τους κρόκους. Σιγοβράζω ανακατεύοντας συνεχώς για 20-25΄. Ελέγχω την υφή της κρέμας ή οποία δεν πήζει πάρα πολύ, απλά δένει και όταν κάνω γραμμή με το δάχτυλό μου (δεν καίει και τόσο πολύ) στο πίσω μέρος ενός κουταλιού αφήνει ένα καθαρό κενό. Κρυώνω την κρέμα και τη χρησιμοποιώ όπου χρειάζεται. Η κρέμα όταν κρυώσει δένει πιο πολύ, παραμένει όμως ρευστή, έχει απαλή, βελουδένια, κρεμώδη υφή, αλλά όχι τη μορφή μους.
Χρησιμοποιώ περίπου τη μισή ποσότητα για την πάβλοβα και την υπόλοιπη τη διατηρώ σε καθαρό βαζάκι μέσα στο ψυγείο, όπου μπορεί να συντηρηθεί έως και 2 βδομάδες.




Που πας χωρίς τα γυαλιά!!