ΛΑΧΑΝΟΝΤΟΛΜΑΔΑΚΙΑ ΤΗΣ ΜΠΟΥΚΙΑΣ. ΜΙΝΙ GREEK CABBAGE ROLLS.




17 μέρες μέχρι τα Χριστούγεννα

Ελάτε εδώ γειτόνισσες και εσείς γειτονοπούλες,
τα σπάργανα να φτιάξουμε και το Χριστό ν’ αλλάξουμε.
Τα σπάργανα για το Χριστό, ελάτε όλες σας εδώ.
Να πάμε να γυρίσουμε και βάγια να σκορπίσουμε.

Να βρούμε και την Παναγιά οπού μας φέρνει τη χαρά.
Τα σπάργανα για το Χριστό, ελάτε όλες σας εδώ.
Κοιμάται στα τριαντάφυλλα, γεννιέται μες στα λούλουδα.
Γεννιέται μες στα λούλουδα κοιμάται στα τριαντάφυλλα.
Τα σπάργανα για το Χριστό, ελάτε όλες σας εδώ.
Τα σπάργανα να φτιάξουμε και το Χριστό ν’ αλλάξουμε.
Κάλαντα Ηπειρώτικα

Αυτά τα ντολμαδάκια είναι μία καλή ευκαιρία για να εξασκηθεί κανείς στο τύλιγμά τους. Δεν λέω ότι δε θέλουν χρόνο, όμως αξίζουν τον κόπο για το χριστουγεννιάτικο ή το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι. Το κοτόπουλο που προσθέτω στο βράσιμο τους μειώνει τη βαριά μυρωδιά του λάχανου και τα κάνει φυσικά και πιο νόστιμα.

Για περίπου 55 λαχανοντολμαδάκια της μπουκιάς

1 μικρό λάχανο
300γρ μοσχαρίσιο κιμά
½ φλιτζάνι ρύζι καρολίνα
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
½ ματσάκι ψιλοκομμένου μαϊντανού
τα κοτσανάκια του μαϊντανού
1 κουταλάκι πάπρικα
6 κουταλιές ελαιόλαδο
ξύσμα και χυμός ενός λεμονιού
αλάτι, μαύρο πιπέρι
1 μπουτάκι κοτόπουλου
 Εκτέλεση:
Κάνω μία τρύπα γύρω γύρω από τη βάση του λάχανου και αφαιρώ όσο περισσότερο μπορώ από το κεντρικό κοτσάνι του.
Βάζω να βράσει νερό με 1 κουταλάκι αλάτι σε μία κατσαρόλα που να χωράει το λάχανο.
Ενώ βράζει αφαιρώ σιγά σιγά τα εξωτερικά φύλλα και τα αφήνω να στραγγίζουν. Ετοιμάζω τη γέμιση. Καθαρίζω, πλένω και ψιλοκόβω τα κρεμμυδάκια και τα βάζω να ζεσταθούν στο μισό ελαιόλαδο μέχρι να μαραθούν. Κλείνω τη θερμοκρασία και προσθέτω το μαϊντανό, το ξύσμα, το χυμό του λεμονιού, τον κιμά, το ρύζι και τα μπαχαρικά. Ανακατεύω καλά καλά και στήνω το τραπέζι για το τύλιγμα. Βάζω στον πάτο της κατσαρόλας όπου θα βράσουν τα λαχανοντολμαδάκια τα πιο χοντρά φύλλα του λάχανου, τα κοτσάνια του μαϊντανού και το μπουτάκι.
Αρχίζω με τα φύλλα. Ξεχωρίζω τα μαλακά κομμάτια των φύλλων και τα κόβω στο μέγεθος που βλέπετε σε ένα στενόμακρο περίπου σχήμα. Βάζω από ένα κουταλάκι γέμισης στην στενή του πλευρά και το ρολάρω χωρίς να διπλώνω τα πλαϊνά για να γίνουν λεπτά  και κομψά. Μη φοβάστε δεν ξετυλίγονται, θα ξετυλιχτούν μόνο αν βράσουν πολύ δυνατά, για αυτό θέλει χαμηλή θερμοκρασία
Αφού τελειώσω με τη γέμιση, προσθέτω αλάτι, πάπρικα και το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σκεπάζω με κάποια φύλλα λάχανου και ένα πιάτο. Βάζω την κατσαρόλα στην εστία και προσθέτω δύο ποτήρια καφτό νερό. Προσοχή δε χρειάζεται πολύ νερό διότι δε θα γίνει αβγολέμονο. Με την πάπρικα τα λαχανοντολμαδάκια γίνονται αρκετά πικάντικα. Βράζω τα λαχανοντολμαδάκια για 45΄σε μέτρια θερμοκρασία και προσέχω να μη χοροπηδάνε μέσα στην κατσαρόλα. Αν σας μείνει ζωμός μπορείτε να τον βράσετε με λίγο κορν φλάορ χυμό λεμόνι, αλάτι και πιπέρι και να κάνετε μία υπέροχη λεμονάτη σάλτσα. Το κοτόπουλο θα μπορούσε να γίνει σαλάτα ή και μία γρήγορη σούπα με λαχανικά.