ΟΣΠΡΙΑΔΑ ΚΡΕΜΑ ΜΕ ΨΗΤΑ ΛΑΧΑΝΑΚΙΑ ΒΡΥΞΕΛΛΩΝ. OSPRIADA-MIXED LEGUMES CREAM WITH ROASTED BRUSSELS SPROUTS.



Συνέχεια στις συνταγές με τα πολύχρωμα όσπρια, μία ωραία κρέμα ή φάβα όπως σας αρέσει την ονομάζετε. Λίγα υλικά, αλλά σπουδαία γεύση.

ορεκτικό για 4-5 άτομα ή κυρίως για 3 άτομα
1 φλιτζάνι μίγμα οσπρίων
200γρ, ή περίπου ένα φλιτζάνι, ποικιλία οσπρίων όπως διάφορα φασόλια, φακές, φάβα, μπιζέλι. Στην αγορά κυκλοφορούν έτοιμα μίγματα αλλά μπορείτε να ετοιμάσετε το δικό σας.
4 κουταλιές συμπυκνωμένη σάλτσα ντομάτας, από τα βαζάκια μου
1 ξερό κρεμμύδι
2 μικρές καυτερές πιπερίτσες αποξηραμένες (από τη γλαστρούλα του καλοκαιριού
μία φλούδα λεμονιού
1 κουταλάκι κίμινο
1 κουταλάκι κουρκουμά
4 κουταλιές ελαιόλαδο
αλάτι, μαύρο πιπέρι
Μουσκεύω τα όσπρια με τον εξής τρόπο μέσα στην ίδια μέρα:
Βάζω νερό στην κατσαρόλα, προσθέτω τα όσπρια και τα βάζω να βράσουν για 2 λεπτά. Αφήνω τα όσπρια για μία ώρα μέσα στην κατσαρόλα με κλειστό το καπάκι. Στραγγίζω το νερό, προσθέτω νέο νερό, να τα σκεπάζει καλά καλά και να είναι δύο δάχτυλα επιπλέον.
Προσθέτω το ξερό κρεμμύδι κομμένο στη μέση, τη σάλτσα, τη φλούδα, το ελαιόλαδο, τα μπαχαρικά, αλάτι και πιπέρι.
Βράζω για περίπου μία ώρα σε μέτρια θερμοκρασία και σε συμβατική κατσαρόλα όχι χύτρα, για να μπορώ να ελέγξω την υγρασία του μαγειρέματος.

Αλέθω το φαγητό στον πολυκόφτη. Σερβίρω την κρέμα με ψητά λαχανάκια Βρυξελλών.






Για τα ψητά λαχανάκια

400γρ λαχανάκια Βρυξελλών
1 καρότο
2-3 φυλλαράκια φασκόμηλου
1 κουταλιά πιπέρια σετσουάν
2 κλαδάκια δεντρολίβανου
50γρ κεφαλοτύρι
1 κουταλιά ελαιόλαδο


Καθαρίζω τα λαχανάκια από τα εξωτερικά φύλλα τους, και κάνω ένα κόψιμο σαν σταυρό στο σημείο που είναι το κοτσανάκι τους.
Βάζω να βράσουν το καρότο, το δεντρολίβανο και τα φασκόμηλα, προσθέτω τα λαχανάκια και συνεχίζω το βράσιμο για 15΄. Ελέγχω αν έχουν μαλακώσει τα λαχανάκια, τα στραγγίζω και κόβω σε φετούλες το καρότο. Στρώνω ένα λαδόχαρτο σε ένα ταψί και προθερμαίνω το φούρνο στους 200ο. Απλώνω τα λαχανάκια επάνω στο λαδόχαρτο.
Κοπανάω στο γουδί τα σετσουάν και πασπαλίζω με αυτά τα λαχανάκια, τα αλατίζω, τρίβω μαύρο πιπέρι, τρίβω από πάνω τους και το τυρί, ραντίζω με λίγο ελαιόλαδο και τα ψήνω για 15΄.