ΛΑΧΑΝΟΝΤΟΛΜΑΔΕΣ. LAHANODOLMADES.



Η τρομάρα της νέας και του νέου μάγειρα.
Πέρασαν τα Χριστούγεννα και τους ξεχάσαμε? Ήρθαν μέσα στην κατσαρόλα έτοιμα από κάποια έμπειρη κουζίνα και άντε του χρόνου πάλι.
Όμως οι λαχανοντολμάδες έχουν τόσα πολλά συν που δεν πρέπει να μαγειρεύονται μόνο για τα Χριστούγεννα. Έχει ακόμη άφθονα και ωραία νόστιμα λάχανα αλλά μάλλον η δυσκολία δεν είναι εκεί.
Γιατί αποφεύγουμε λοιπόν να τυλίγουμε λαχανοντολμάδες?
Ανήκουν και αυτά στην κατηγορία των φαγητών της γιαγιάς και της μαμάς όταν βέβαια η μαμά έχει κάποια ηλικία.
Η κατηγορία αυτή έχει επίσης το χειροποίητο φύλλο, τις χειροποίητες πίτες, τα ντολμαδάκια με αμπελόφυλλο, τις μαγειρευτές σουπιές, τα ψάρια γενικότερα, τα χειροποίητα ζυμαρικά, τις φρέσκες αγκινάρες και κάποια άλλα πιάτα γενναίας κατσαρόλας, ανάλογα με τον τόπο καταγωγής του καθενός μας.
Πιστεύω ότι η μεγαλύτερη δυσκολία αλλά και τρομάρα είναι η διαχείριση του λάχανου.
Ποιο είναι το πιο κατάλληλο? Πόσο μεγάλο πρέπει να είναι?  
Το μεγάλο λάχανο ίσαμε με την πλατεία Αριστοτέλους που για να καταφέρεις να το βάλεις να βράσει πρέπει να έχεις κάνει τουλάχιστον γυμναστήριο αλλά και βαράκια και γιόγκα και body balance όχι δεν είναι κατάλληλο.
Ένα μικρό λάχανο λιγότερο από ένα κιλό είναι αρκετό για να βγάλει τέσσερις ωραίες γενναίες μερίδες.
Η επόμενη δυσκολία είναι τα υλικά
Οι νεομυηθέντες στη μαγειρική τρομάζουν με τα πολλά υλικά. Ας τους ενθαρρύνουμε λοιπόν.
Αρκούν τα παρακάτω:
Λάχανο, κιμάς (άπαχος παρακαλώ, τη λιπαρότητα θα τη δώσει το έξτρα παρθένο ελληνικό ελαιόλαδο), ρύζι ότι έχετε, μαϊντανός, άνηθος ή δυόσμος, λεμόνι, αβγά, αλάτι και πιπέρι.
Και φυσικά ελαιόλαδο
Αν περισσέψει γέμιση μπορεί μπει στην κατάψυξη και να γίνει γιουβαρλάκια για μία άλλη φορά
Η τρίτη δυσκολία είναι το μέγεθος του λαχανοντολμαδακίου:
Ο πρώτος ντολμάς  λοιπόν θα δώσει το μέτρο. Αφού αποφύγουμε τα κοτσάνια τα οποία θα μπουν στον πάτο της κατσαρόλας, θα κόψουμε ένα κομμάτι και θα το έχουμε για πατρόν. Το τύλιγμα δε χρειάζεται να γίνει και από τα πλαϊνά, ρολάρουμε το λάχανο με τη γέμιση χωρίς να διπλώσουμε τις άκρες. Η γέμιση δεν πρόκειται να φύγει από τη θέση της.


Η τέταρτη δυσκολία
Είναι μάλλον το αβγολέμονο. Ποια είναι η κατάλληλη στιγμή για να μη κόψει?
Όταν σταματήσει ο βρασμός τελείως και σκάει που και που καμμιά φουσκαλίτσα τότε είναι η ώρα να παντρέψουμε το ζωμό με το μίγμα του αβγού και του λεμονιού.
Μεγάλο μπολ για το αβγολέμονο για να μπορέσουμε να μεταφέρουμε από την κατσαρόλα στα αβγά το ζωμό. Και μετά κουνάμε για λίγα λεπτά κυκλικά την κατσαρόλα γιατί είναι αδύνατον να ανακατέψουμε.
Και μη ξεχνάτε η σάλτσα μας αυτή είναι μοναδική παγκοσμίως, επιβάλλεται να την ξέρουμε  
Αυτά εν πολλοίς.
Δύο τρείς ευκολίες ακόμη θα σας προτείνω.
1.       Όλα μαζί τα υλικά ανακατεύονται για τη γέμιση χωρίς μαγείρεμα, αποφύγετε το κρεμμύδι, θα κάνει πιο βαρύ το γεύμα.
2.       1 λίτρο νερό στον βραστήρα, θα βοηθήσει να αρχίσει άμεσα το μαγείρεμα. Επίσης πρέπει να κολυμπάνε οι ντολμάδες στο νερό για να μείνει και λίγο ζουμάκι.
3.       Ένα κομματάκι χαρτί κουζίνας βουτηγμένο στο ξίδι και επάνω στο καπάκι θα διώξει την άσχημη μυρωδιά του λάχανου. Το ίδιο κάνω και με το κουνουπίδι και με το μπρόκολο και πιστέψτε με δουλεύει πάντα.

Αφιερώστε λοιπόν ένα δίωρο από τον χρόνο σας στο σπίτι για αυτό το παραδοσιακό μας πιάτο της Θεσσαλονίκης. Επιβάλλεται.