ΛΑΖΑΡΟΥΔΙΑ ΤΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ. LAZAROUDIA, TRADITIONAL LITTLE RAISIN BREADS FOR SAINT LAZARUS.






Αύριο είναι του Λαζάρου. Το γνωστό θαύμα με τον επί 4 μέρες νεκρό Λάζαρο να σηκώνεται από τον τάφο του με την εντολή του Ιησού και να ζει επιπλέον άλλα 30 χρόνια. Ο επόμενος βίος του ήταν μελαγχολικός, διότι η παράδοση διηγείται ότι ο Λάζαρος δε γελούσε σχεδόν ποτέ. Στις τέσσερις μέρες που ήταν στην ‘άλλη όχθη’ είχε δει καταστάσεις που τον στιγμάτισαν και τον γέμισαν θλίψη.
Μία φορά μόνο χαμογέλασε, όταν βρέθηκε μάρτυρας της κλοπής μίας γλάστρας και λέγεται ότι είπε: «Το ένα χώμα κλέβει το άλλο».
Χους ει και εις χουν απελεύσει.
Τα λαζαρούδια λαζαράκια  ή λαζαράκηδες, ζυμώνονται παραδοσιακά το πρωί του Λαζαροσάββατου και είναι γλυκά σταφιδόψωμα με άρωμα γαρύφαλλου και καρδάμωμου ή και κανέλας. Άλλοτε έχουν πόδια και άλλοτε όχι. Μη φοβάστε το πλάσιμο τους, είναι πολύ εύκολο και τα υλικά υπάρχουν συνήθως στο σπίτι
Για επτά λαζαρούδια
300γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
150γρ νερό
1 κουταλάκι ξηρή μαγιά
60γρ ζάχαρη
½ κουταλάκι τριμμένο καρδάμωμο
½ κουταλάκι τριμμένο γαρύφαλλο
2 κουταλιές ελαιόλαδο
1 τσιμπιά αλάτι
για τη γέμιση
3 κουταλιές μαύρη σταφίδα
3 κουταλιές ψιλοκομμένα καρύδια
1 μικρό κλαδάκι τσάι του βουνού
Επίσης: μερικά ολόκληρα γαρύφαλλα για το στολισμό

Για να έχω ζουμερές τις σταφίδες τις μουλιάζω με καυτό νερό και ένα κλαδάκι τσάι του βουνού για 10΄. Τις στραγγίζω και τις ανακατεύω με τα καρύδια.
Διαλύω τη μαγιά και τη ζάχαρη με το νερό. Κάνω λακκούβα στο αλεύρι και προσθέτω όλα τα υλικά.
Ζυμώνω καλά καλά, ζυγίζω τη ζύμη και τη χωρίζω σε 7 κομμάτια. Ενώ ζυγίζω και χωρίζω η μαγιά κάνει τη δουλειά της, οπότε προχωρώ χωρίς να περιμένω το φούσκωμα. Αφαιρώ από το κάθε κομμάτι, ένα μικρότερο περίπου 20γρ.
Ανοίγω το μεγάλο κομμάτι σε μακρόστενο πιτάκι το γεμίζω, το κλείνω, το γυρνάω ανάποδα, σχηματίζω το κεφάλι, και κόβω με το μαχαίρι με μία κίνηση τα πόδια.
Το μικρό κομματάκι το πλάθω σε κορδόνι κόβω ένα μικρό κομματάκι που το κάνω καπελάκι στο κεφάλι του λαζαρούδι και το άλλο το κόβω σε δύο μακρόστενα κομμάτια και κάνω τα χέρια. Αν δείτε τις φωτογραφίες είναι πολύ πιο εύκολο.
Στολίζω με τα γαρυφαλλάκια για τα μάτια και το στόμα, τα ακουμπώ σε λαδόχαρτο μέσα στο ταψί και ψήνω για 20΄σε προθερμασμένο φούρνο στους 180΄.