ΚΙΝΟΑ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΜΕ ΑΛΟΙΦΗ ΓΙΑΟΥΡΤΙΟΥ ΚΑΙ ΚΑΠΠΑΡΟΦΥΛΛΑ. QUINOA BURGERS WITH GREEK YOGURT SAUCE ΑΝD CAPER LEAVES.

Τα αγαπημένα μου καππαρόφυλλα τα γνώρισα πριν από πολλά πολλά χρόνια στη Σίφνο. Εκεί έμαθα πως να αποξηραίνω τα άνθη, πως να μαζεύω τα μικρούτσικα καταπράσινα κουμπάκια αλλά και τα τρυφερά ολοστρόγγυλα φυλλαράκια, πως να τα κάνω τουρσί και φυσικά πως να τα σερβίρω σε μεζέ. Καππαριές υπήρχαν παντού μέσα στο νησί, ακόμα και μέσα στη Χώρα. Ενώ έκανες την βόλτα σου, σου χάριζε την καλημέρα της μία ωραία καππαριά στολισμένη με αυτά τα υπέροχα λουλουδάκια της.
Σήμερα τα ψιλοέκοψα μέσα στο γιαούρτι για να συνοδεύσω τα μπιφτέκια από κινόα που χρειάζονται αυτή τη δροσερή πικάντικη αλοιφούλα. Αν αγοράσετε καππαρόφυλλα τουρσί να ξέρετε ότι διατηρούνται πολύ καλά μέσα στο ψυγείο και για πολύ καιρό. Μπορούν να συνδυαστούν με ελίτσες και ντομάτα ή ακόμα και με φασόλια γίγαντες όπως σας το προτείνω.






Για 8 μπιφτέκια κινόα, η μερίδα είναι δύο για κάθε άτομο
200γρ βιολογική λευκή κινόα (για δύο άτομα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε 100γρ)
3½ φλιτζάνια νερό ή ζωμού όπως σας προτείνω
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 αβγό
3 κουταλιές φρυγανιά και 2 επιπλέον για το πασπάλισμα τους πριν το ψήσιμο
3 κουταλιές ελαιόλαδο + 1 επιπλέον για το ψήσιμο τους
λίγα κλαδάκια ψιλοκομμένου άνηθου ή μαϊντανού αν δε μας αρέσει ο άνηθος
αλάτι, μαύρο πιπέρι
για την αλοιφή γιαουρτιού
300ml γιαούρτι αγελάδος
λίγα καππαρόφυλλα τουρσί
1 κουταλιά ελαιόλαδο
για τον προαιρετικό ζωμό
τα κλαδάκια του άνηθου
τα πράσινα κομμάτια από τα κρεμμυδάκια
1 κουταλάκι πιπέρια σετσουάν
1 κουταλάκι κόκκους κόλιανδρου
1 κουταλάκι δίκταμο
Ετοιμάζω το ζωμό:
Ο ζωμός βέβαια είναι προαιρετικός, ή μπορεί να μην έχει όλα όσα σας προτείνω. Μπορείτε να βάλετε τα κοτσανάκια και κάποιο κόκκο πιπεριού.
Βράζω όλα τα υλικά του ζωμού για 20΄. Στραγγίζω το ζωμό και ετοιμάζω την κινόα.
Πλένω την κινόα καλά και την στραγγίζω. Ψιλοκόβω τα κρεμμυδάκια και τα βάζω να βράσουν μαζί με την κινόα για 20΄ή μέχρι να απορροφηθεί όλος ο ζωμός.
Περιμένω να κρυώσει λίγο η κινόα και στη συνέχεια την ανακατεύω μαζί με το αβγό τη φρυγανιά το ελαιόλαδο, τον άνηθο, αλάτι και πιπέρι. Λαδώνω τα χέρια μου και σχηματίζω 8 μεγαλούτσικα μπιφτέκια. Πασπαλίζω με φρυγανιά τα μπιφτέκια, στρώνω με λαδόχαρτο το ταψί, ακουμπώ απαλά τα μπιφτέκια και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ο για 30΄ ή έως ότου πάρουν ωραίο χρώμα.
Ψιλοκόβω τα καππαρόφυλλα και τα ανακατεύω με το γιαούρτι και το ελαιόλαδο.
Σερβίρω με τα μπιφτέκια την πικάντικη αλοιφή και μία πράσινη σαλάτα.