ΡΙΓΑΝΑΔΑ. RIGANADA, A TRADITIONAL BREAD APETIZER.


Ένα όμορφο εύηχο όνομα που μας έρχεται από τα υπέροχα Ιόνια νησιά, την Κεφαλονιά και τη Ζάκυνθο και θα στόλιζε εξαιρετικά κάθε κατάλογο εστιατορίουπου σέβεται την ελληνική ορεκτική γαστρονομική παράδοση.
Ριγανάδα: η ωδή στη λιτή μεσογειακή παραδοσιακή διατροφή.
Δεν υπάρχει συνταγή δεν υπάρχει δοσολογία. Η καλή ελληνική ρίγανη και το ξύδι δίνουν τον τόνο και το καλό ψωμί τον καμβά για να συνδυαστούν αρμονικά όλες οι γεύσεις μεταξύ τους.
το σχετικό βίντεο στο YOUTUBE: https://youtu.be/E0N1G5eBq60






















ορεκτικό για 3-4 άτομα
3 γενναίες φέτες μπαγιάτικο ζυμωτό ψωμί ολικής με την κόρα του
2 κουταλιές ωραία αποξηραμένη ρίγανη, όχι ξεχασμένη κιτρινισμένη στο ντουλάπι από χρόνια, να έχει πράσινο χρώμα με μεγαλούτσικα τρίμματα
4 κουταλιές εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
1 κουταλιά χοντρό αλάτι από τις ελληνικές θάλασσες
1 κουταλιά καλό ξύδι από κόκκινο κρασί
συνδυάζουμε με
ντοματίνια ή ώριμη ντομάτα
τριμμένο κατσικίσιο τυρί
φιλετάκια μαρινάτου γαύρου

Όσο απλή και αν είναι η συνταγή θα καταλήξει αδιάφορη αν τα υλικά δεν είναι άριστα.
Κόβω το ψωμί σε χοντρούς κύβους και τους ραντίζω με λίγο νερό.
Ανακατεύω το ελαιόλαδο με το σπιτικό μας ξίδι από κόκκινο κρασί και λαδώνω καλά όλα τα ψωμάκια. Πασπαλίζω γενναιόδωρα με τη ρίγανη και αυτό ήτανε.
Και τώρα αυτοσχεδιάζετε:
Παραδοσιακά τρώγανε τη ριγανάδα το καλοκαίρι με ώριμες ντομάτες και σπιτικό τυράκι και αν δεν υπήρχε τυράκι ίσως παστωμένες σαρδελίτσες αλλά και ελιές.
Ψιλοκόβω τα ντοματίνια
Πασπαλίζω με το τυρί και σε άλλα ψωμάκια στολίζω με τα φιλετάκια του γαύρου.
Σίγουρα ταιριάζουν και ελιές αλλά και κάππαρη.

Δεν είναι ντάκος της Κρήτης, είναι ριγανάδα από τα Ιόνια!!!