ΜΠΑΣΤΟΥΝΙΑ ΚΑΣΕΡΙΟΥ ΓΙΑ ΠΡΩΙΝΟ. BREAD CHEESE STICKS WITH KASERI CHEESE.

Νέο βίντεο στο youtube κανάλι μου εδώ: https://youtu.be/br4AK4TjK1k












Τι σημαίνει η λέξη πρωτοβρόχια για σάς?
Όταν ήμουν μικρό κοριτσάκι και γράφαμε έκθεση με το πρωτότυπο θέμα «έρχονται τα πρωτοβρόχια» η προσέγγιση ήταν ευαίσθητη και ρομαντική.
Τα κιτρινοπράσινα φύλλα που έπεφταν απαλά, η φύση που έπαιρνε χρυσαφιά χρώματα, το τραγούδι της βροχής, χαλαρές στιγμές στο σπίτι. Τα σχολεία ξεκινούσαν, μας αγοράζανε οι γονείς καινούρια ρούχα, ντύναμε τα τετράδια με μπλε χαρτί και οι λίστες για ψώνια ήταν μικρές μιας και οι επιλογές πολύ λίγες. Γενικά μία ρομαντική ατμόσφαιρα.
Σήμερα?
Σήμερα τα πρωτοβρόχια για ένα παιδάκι είναι μία εικόνα αγχωτική. Τα ρυάκια στους δρόμους τρέχουν σαν τρελλά με ένα ακαθόριστο χρώμα νερού και έρχονται και σκάνε ακριβώς μπροστά από την διάβαση που εσύ σκοπεύεις να περάσεις.
Φύλλα σταχτιά που κολλάνε κάτω από τα παπούτσια σου και θέλουν να σε συντροφέψουν μέχρι το χώλ του σπιτιού σου.
Απελπισμένοι, νευρικοί οδηγοί που είναι κολλημένοι στο φανάρι και όταν ξεκινήσουν ξεπερνούν και τον Sebastian Vettel σε ταχύτητα και φυσικά όποιος είναι κοντά δροσίζεται για τα καλά.
Μία πόλη τρελλή αγχωμένη με το σχολείο να ξεκινάει. Γιατί για τη φύση ουδείς λόγος, όταν βρέχει πως να την απολαύσεις?
Ξεκινάει φυσικά και το σχολείο:  συνωστισμός στα βιβλιοπωλεία, αποφάσεις για δραστηριότητες, άγχος έως ότου ο καθένας ασπασθεί τα νέα προγράμματα και ωράρια.
Και ερχόμαστε στις διατροφικές συνήθειες.
Το πολύ σπουδαίο πρωινό: Γονείς που έρχονται μπροστά στο δίλημμα. Τι θα φάει το παιδί στο σχολείο? Ένα αρτοσκεύασμα από τον φούρνο, κάτι σπιτικό ή κάτι από το κυλικείο του σχολείου?
Ο γιός μου το είχε παράπονο: ολο σάντουιτς από το σπιτι μας βάζεις ή πίτα ή πιτάκια, ούτε αλλαντικά ούτε νοστιμιές από το κυλικείο.
Μπαστουνια κασεριού: Σαν αυτά που πουλάνε και οι φούρνοι, αλλά πολύ καλύτερα.
Ζυμώστε τα: έχουν τη γεύση του κασεριού, αυτού του υπέροχου ελληνικού ΠΟΠ τυριού, γίνονται εύκολα, είναι χορταστικά και φυσικά διατηρούνται στην κατάψυξη για να τα βγάζετε όποτε θέλετε και να τα δίνετε στα βλαστάρια σας.
Και μία τσιμπιά από θυμάρι ή θρούμπι για να θυμόμαστε ότι ζούμε στη Μεσόγειο σε μία υπέροχη χώρα γεμάτη χρώματα και αρώματα.
Για οκτώ μπαστούνια
για τη ζύμη
350γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
210γρ περίπου νερό
1 κουταλάκι ξερή μαγιά
1 κουταλιά ελαιόλαδο
½ κουταλάκι ζάχαρη
½ κουταλάκι αλάτι
για τη γέμιση και το άλειμμα
2 ασπράδια
100γρ κασέρι
½ κουταλάκι θρούμπι ή θυμάρι
μαύρο πιπέρι
για το άλειμμα
2 κροκάδια
1 κουταλιά ελαιόλαδο
½ κουταλάκι θρούμπι ή θυμάρι


Βάζω το αλεύρι σε ένα μπολ και κάνω λακκούβα. Προσθέτω το νερό και το ελαιόλαδο και ανακατεύω με ένα κουταλάκι να κάνει φουσκιτσες η μαγιά.
Προσθέτω και το αλάτι σε μία άκρη και αρχίζω να ζυμώνω.
Αφήνω τη ζύμη να ξεκουραστεί και να φουσκώσει για 30΄.
Προθερμαίνω το φούρνο στους 200ο στις αντιστάσεις και σκεπάζω με ένα  λαδόχαρτο το ταψί του φούρνου.
Ετοιμάζω τη γέμιση όση ώρα η ζύμη ξεκουράζεται. Χωρίζω τους κρόκους από τα ασπράδια. Τρίβω το κασέρι για τη γέμιση και το ανακατεύω με τα ασπράδια και το θυμάρι.
Χωρίζω το ζυμάρι σε 8 κομμάτια, περίπου 70γρ το κάθε ένα. Προσπαθώ να χωρίσω τη γέμιση στα οχτώ για να κινηθώ πιο γρήγορα.
Ανοίγω το κάθε κομμάτι σε ένα παραλληλόγραμμο όσο γίνεται πιο λεπτό. Απλώνω πάνω στο φύλλο μία κουταλιά γέμισης και κλείνω καλά γύρω γύρω σχηματίζοντας ένα στενόμακρο μπαστούνι. Συνεχίζω και με τα υπόλοιπα.
Ακουμπώ τα μπαστούνια πάνω στο ταψί και τα αλείφω με το μίγμα των κρόκων. Πασπαλίζω με κασέρι και με θυμάρι και ψήνω για 15΄. Αφήνω τα μπαστούνια μέσα στο φούρνο για άλλα 5΄.