ΜΟΥΣΤΟΚΟΥΛΟΥΡΑ ΜΕ ΜΟΥΣΤΟ ΞΙΝΟΜΑΥΡΟΥ. MOUSTOKOULOURA: COOKIES FROM FRESH GRAPE JUICE.





Παράλειψη θα ήταν να μη δημοσιεύσω και μία συνταγή για μουστοκούλουρα. Τούτα δω τα ζύμωσα με φρέσκο χυμό από ξινόμαυρο σταφύλι που είχε απαλό ροζ χρώμα και τη γλύκα καραμέλας φρούτου.
Τι κρίμα που η υπερβολή στα μπαχαρικά και το σκούρο τους χρώμα τα καθιστούν τα λιγότερο δημοφιλή κουλούρια στους πάγκων των αρτοζαχαροπλαστείων.
Όμως η πολυτέλεια του να ζυμώσεις με τον ολόφρεσκο μούστο τα μυρωδάτα αυτά κουλούρια είναι μοναδικό προνόμιο για όσους έχουν πρόσβαση στον μοναδικό χυμό.
Γίνονται και με πετιμέζι, αλλά το καραμελένιο αυτό σιρόπι θέλει προσεκτικό αραίωμα. Η υφή του πρέπει να είναι όπως του νερού και η γλυκύτητα του απαλή.
Ευχαριστώ την καλή φίλη Αγάπη που μου τα θύμισε, είχα χρόνια να τα ψήσω.
 για 20 στρογγυλά κουλούρια
130 γρ μούστου από ξινόμαυρο
60γρ ελαιόλαδο
270γρ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του ή αλεύρι για όλες τις χρήσεις + ½ κουταλάκι μπέκιν
50γρ ζάχαρη
1 κουταλιά χυμό λεμονιού
στη μύτη από το κουταλάκι σόδα φαγητού
λίγο ξύσμα από βιολογικό λεμόνι ή πορτοκάλι (γενικά έχω πάντα αποξηραμένο ξύσμα πορτοκαλιού για τα γλυκά αλλά και για τα ροφήματα μας, οπότε συχνά καταφεύγω στο συγκεκριμένο βαζάκι)
½ κουταλάκι κανέλα
1 βανιλίνη
(δε βάζω γαρύφαλλο, αισθάνομαι ότι καλύπτει όλες τις γεύσεις)

Δοκιμάζω το μούστο: είναι πολύ γλυκός? Αφαιρώ τότε λίγη ζάχαρη
Προθερμαίνω το φούρνο στους 180ο στις αντιστάσεις.
Η συνταγή είναι περίπου όπως τα μελομακάρονα, λίγο λιπαρή και δε χρειάζεται πολύ ζύμωμα.
Πρώτα ενώνω μεταξύ τους το αλεύρι με τα μπαχαρικά.
Ανακατεύω το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη και προσθέτω το μούστο. Σβήνω τη σόδα στο χυμό λεμονιού και το προσθέτω στο υγρό μείγμα.

Ενώνω τα υγρά με τα στερεά, προσθέτοντας τα υγρά στο  μείγμα του άλευρου. Τα ενώνω απαλά χωρίς να πολυζυμώσω. Δοκιμάζω το πρώτο για να δω πόσο μεγάλο το θέλω και αντίστοιχα χωρίζω τη ζύμη, με τη βοήθεια της ζυγαριάς σε 20 κομματάκια των 27γρ περίπου.
Σχηματίζω το κάθε κομματάκι σε κορδόνι και στη συνέχει σχηματίζω ένα ομικρον. Στρώνω λαδόχαρτο στο ταψί του φούρνου και τα ψήνω 20΄ το πολύ. Τα αφήνω για άλλα 5΄ και τα βγάζω από το φούρνο.
Αν εσείς τα θέλετε τραγανά μπορείτε να τα ψήσετε 5΄ παραπάνω