ΠΙΤΕΣ ΜΕ ΚΕΦΑΛΟΓΡΑΒΙΕΡΑ, ΑΛΛΑΝΤΙΚΟ ΚΑΙ ΑΦΡΑΤΗ ΜΥΡΩΔΑΤΗ ΖΥΜΗ. PIES WITH KEFALOGRAVIERA CHEESE, TURKEY HAM AND FLUFFY AROMATIC DOUGH.

Ταξιδιωτικές ιστορίες, αντιγράφοντας τους φούρνους και μία πιτούλα για ένα πιο πικάντικο πρωινό ή απογευματινό!
Τα καημένα τα πουλιά! Ταξιδεύανε αμέριμνα στους ουρανούς που κάποτε ήτανε δικοί τους και ήρθε το αεροπλάνο μας στη ρότα τους και τα εξολόθρευσε. Άλλα πέσανε πάνω στο κεντρικό παράθυρο του πιλοτηρίου, άλλα πάνω στα φτερά και ευτυχώς τα περισσότερα μας προσπέρασαν. Το κοπάδι διαλύθηκε, ο πιλότος τρόμαξε και όλα άλλαξαν.
Λυπούμαστε μας ανακοίνωσε, αλλά είχαμε bird strike και πρέπει να επιστρέψουμε στη Θεσσαλονίκη. Οι επιβάτες ξαφνιάστηκαν, είχαμε μόνο δέκα λεπτά που απογειωθήκαμε, αλλά όλοι παραμείναμε ψύχραιμοι στις θέσεις μας. Εδώ πρέπει να σημειώσω ότι η πλειοψηφία ήταν Γερμανοί.
Εγώ βέβαια, δεν είχα αντιληφθεί το γεγονός όπως και οι υπόλοιποι επιβάτες και επίσης εξαιτίας μίας έντονης εμβοής των αυτιών μου, ου γαρ έρχεται μόνο, δεν άκουσα τη λέξη bird.  
Αμάν απεργία λέω στον άντρα μου μας γυρίζουν πίσω. Διαψεύστηκα μετά από λίγο. Και τα είχα δεί τα φουκαριάρικα τα πουλιά να περνάνε πολύ κοντά από το παράθυρο αλλά δεν πήγε το μυαλό μου!
Προσγειωνόμαστε λοιπόν πίσω στη Θεσσαλονίκη, ανακουφισμένοι γιατί η περιπέτεια τελείωσε ανώδυνα και με τη σκέψη μας στα πουλιά που τελείωσε το ταξίδι τους τόσο άσχημα. Το αεροπλάνο από την άλλη έπρεπε να ελεγχθεί, να καθαριστεί και εμείς έπρεπε να κατεβούμε να ξεφορτώσουμε και να πάμε σε άλλο αεροσκάφος της ιδίας εταιρίας που πετούσαμε.
Στην ατέλειωτη λοιπόν αυτή αναμονή από το ένα αεροπλάνο στο άλλο, βγάζω και εγώ την πιτούλα μου για να φάω το πρωινό μου.
Καλά μου λέει ο σύζυγός μου έχεις όρεξη να φας?
Τι να κάνω του λέω ξελιγώθηκα από την τρομάρα!
Ατομικές πιτούλες ζυμώνουμε σήμερα. Κλέβω την ιδέα και πάλι από τους φούρνους προσπαθώντας να προσφέρω τη συγκεκριμένη ιδέα στην καλύτερη εκτέλεση της, χρησιμοποιώντας άριστα υλικά.
Για την ακρίβεια προτείνω την εκδοχή μου για ζαμπονοτυρόπιτα, ξέρετε ποιες λέω! Εκείνες τις πίτες που υπάρχουν σχεδόν παντού, που τις τρως και παγώνει το στόμα σου από το κακό λίπος, φουσκωμένες σαν στρώματα θαλάσσης, με άγνωστα υλικά γέμισης, αποψυγμένες και φυσικά με υψηλή τιμή για αυτό που προσφέρουν.
Πότε να την κάνετε? Ένα Σάββατο πρωί που είστε όλοι στο σπίτι και πριν φύγετε για τις διάφορες δραστηριότητες της ημέρας ή Παρασκευή απόγευμα όταν γυρνάνε τα παιδιά από την προπόνηση τους. Γενικά πριν από μία χαλαρή ημέρα ή κατά τη διάρκεια μίας χαλαρής ημέρας.
Αυτή λοιπόν την πιτούλα έφαγα στο αεροπλάνο και σας την προτείνω να τη ψήσετε και εσείς με αυτό το υπέροχο ΠΟΠ τυρί την κεφαλογραβιέρα που δεν υπάρχει και σε πολλά ψυγεία σούπερ μάρκετ. Αν είστε και τυχεροί και φάτε από κεφάλι που μόλις το έχουνε κόψει η αίσθηση του μυρωδάτου ελαφρά σκληρού τυριού, θα είναι μοναδική.
Με ωραία κεφαλογραβιέρα λοιπόν, άπαχο αλλαντικό της αρεσκείας σας, και με αφράτη και νόστιμη ζύμη γιαουρτιού.
Και βέβαια επιβάλλεται να βάλουμε και λίγα φρέσκα φυλλαράκια ρίγανης ή και μαντζουράνας μέσα στη ζύμη, διότι είπαμε ζούμε στην Μεσόγειο σε μία χώρα που η χλωρίδα της είναι πλούσια, μοναδική και εξαιρετική!






Για 5 ατομικές πιτούλες
για τη ζύμη
280γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις + δύο κουταλιές για τα ζυμώματα και τα ανοίγματα του φύλλου
1 κουταλάκι ξηρή μαγιά
100γρ στραγγιστό γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά
50γρ νερό, από τη βρύση
50γρ ελαιόλαδο
λίγα κλαδάκια φρέσκιας ρίγανης
αλάτι
για τη γέμιση
250γρ κεφαλογραβιέρα ή αν θέλετε κάτι πιο γλυκό πάρτε κασέρι
1 αβγό και ένα ασπράδι
5 φέτες αλλαντικό άπαχης γαλοπούλας
λίγο πιπέρι αν θέλετε
για το άλειμμα
1 κρόκος αβγού
λίγο σουσάμι

Ετοιμάζω και ζυγίζω όλα μου τα υλικά, τρίβω την κεφαλογραβιέρα, καθαρίζω τη ρίγανη από τα κοτσανάκια της και χωρίζω το ένα αβγό σε κρόκο και ασπράδι για να χρησιμοποιήσω τον κρόκο στο άλειμμα.
Ανακατεύω τη μαγιά με το νερό.
Ανακατεύω το αλεύρι με τα φυλλαράκια της ρίγανης, κάνω μία λακούβα στο κέντρο και προσθέτω τη μαγιά, το γιαούρτι, το ελαιόλαδο, το αλάτι, ανακατεύω στην αρχή με ένα κουτάλι και στη συνέχεια με τα χέρια. Ζυμώνω μέχρι η ζύμη μου να μη κολλάει στα χέρια και να είναι εύπλαστη. Αλευρώνω λιγάκι τη λεκάνη και την μπάλα της ζύμης, τη σκεπάζω καλά και την αφήνω να κάτσει και να φουσκώσει για 30-40΄.
Ανακατεύω την κεφαλογραβιέρα με το ολόκληρο το αβγό και το ασπράδι και τη χωρίζω στο περίπου σε πέντε ίσα μέρη.
Καλύπτω το ταψί με χαρτί ψησίματος και προθερμαίνω το φούρνο στους 200ο .
Ζυγίζω τη ζύμη και τη χωρίζω με τη βοήθεια της ζυγαριάς, σε πέντε ίσα κομμάτια.

Με τον μικρό πλάστη ανοίγω το κάθε κομμάτι σε ένα παραλληλόγραμμο φύλλο όσο πιο λεπτό μπορώ. Απλώνω στο μισό φύλλο τη γέμιση της κεφαλογραβιέρας και τη φετούλα του αλλαντικού, αφού την κόψω σε μικρά κομμάτια. Καλύπτω τη γέμιση με το άλλο μισό του φύλλου. Διπλώνω καλά τις άκρες, το σηκώνω το αναποδογυρίζω και το ακουμπώ στο ταψί, καλό είναι οι διπλωμένες άκρες να είναι από κάτω. Βάζω τον κρόκο μέσα στο ποτηράκι που είχα το ελαιόλαδο, το ανακατεύω και αλείφω τις πίτες. Πασπαλίζω με σουσάμι και ψήνω για 25΄στις αντιστάσεις πάνω κάτω. Πρέπει να ροδίσουν καλά και από την κάτω πλευρά. Τρώγονται καλύτερα ζεστές, για αυτό καλό είναι να ζεσταθούν λιγάκι αν μείνουν για την άλλη μέρα.