ΨΩΜΙ ΜΕ ΧΑΡΟΥΠΙ ΚΑΙ ΚΑΡΥΔΙΑ. BREAD WITH CAROB FLOUR AND WALLNUTS.

Από πάρα πολλές πηγές εμπνέομαι τις συνταγές που εκτελώ:
Άλλοτε από ένα υλικό,
άλλοτε από ένα τόπο,
άλλοτε από μία παραδοσιακή συνταγή,
άλλοτε από μία φωτογραφία σε ένα περιοδικό,
άλλοτε από το Ιντερνετ, από βίντεος ή εικόνες,
άλλοτε από μία αφήγηση ή συζήτηση
Και άλλοτε από βιβλία.
Η σημερινή αφορμή για το ζύμωμα μου, είναι και το υλικό αλλά και ένα υπέροχο βιβλίο που είχε την ευγένεια να μου δανείσει ο καλός ερευνητής Γιάννης Μυλωνάς.
Λέγεται «το ψωμί και τα γλυκίσματα των Ελλήνων» και με βάση τα ζυμώματα της Κρήτης αναφέρεται στα ζυμωτά καλούδια όλης της Ελλάδας
Ανάμεσα στις πολλές συνταγές του περιγράφεται και ένα γλυκό αρωματικό καρυδόψωμο με γλυκάνισο.
Λίγο πείραξα τη συνταγή και αντί για τα αρωματικά της, έβαλα χαρουπάλευρο που έχει και την γλύκα αλλά και το άρωμα. Τα καρύδια που ψήνονται μαζί με τα ψωμάκια δίνουν μία ευγενική τραγανή υφή και το σουσάμι χαρίζει εκτός από την γεύση του και την αντίθεση στο μαύρο χρώμα του ψωμιού. Ένα ιδιαίτερο ψωμάκι εύκολο για ένα γιορτινό τραπέζι.
Αν ζυμώνετε πρώτη φορά με χαρουπάλευρο, προσοχή στη δοσολογία. Εγώ έβαλα μισό φλιτζάνι χαρουπάλευρο και δύο φλιτζάνια αλεύρι για ψωμί και το ψωμάκι έχει αρκετά σφιχτή δομή χωρίς όμως να είναι σκληρή.




Για 11 ψωμάκια

½ φλιτζάνι χαρουπάλευρο
2 φλιτζάνια αλεύρι για ψωμί
1 ½ φλιτζάνι νερό
2 κουταλάκια ξηρή μαγιά
¾ φλιτζανιού χοντροκομμένα καρύδια
4 κουταλιές ελαιόλαδο 3 για τη ζύμη και 1 για το λάδωμα των χεριών
1 κουταλάκι αλάτι
2 κουταλάκια σουσάμι


Χοντροκόβω τα καρύδια
Ανακατεύω καλά το χαρουπάλευρο με το αλεύρι.
Κάνω λακκούβα στα αλεύρι και προσθέτω τη μαγιά και λίγο νερό για να τη διαλύσω.
Προσθέτω το ελαιόλαδο και το υπόλοιπο νερό και σε ένα άλλο σημείο θα βάλω και το αλάτι.
Ανακατεύω καλά και ζυμώνω λαδώνοντας τα χέρια μου. Σκεπάζω τη ζύμη με μία πετσέτα και την αφήνω να φουσκώσει για περίπου μία ώρα. Ζυμώνω ξανά μαζί με τα καρύδια και χωρίζω με τη βοήθεια της ζυγαριάς σε έντεκα κομμάτια δίνοντας ένα στενόμακρο σχήμα.

Βουτάω τα ψωμάκια στο σουσάμι, τα ακουμπώ πάνω σε λαδόχαρτο στο ταψί του φούρνου και σχηματίζω οριζόντιες γραμμές με τον κόπτη της ζύμης μου. Αφήνω να ξαναφουσκώσουν και τα ψήνω για 15΄-20΄ στους 200ο πάνω κάτω στις αντιστάσεις. Βγάζω τα ψωμάκια αμέσως από τον φούρνο, αφού έχω ελέγξει ότι είναι ψημένα.

Είναι μαυρούτσικα και δεν μπορείς να καταλάβεις αν έχουν ψηθεί ή όχι. Θέλει έλεγχο.