ΠΑΣΤΟΥΡΜΑΔΟΠΙΤΑΚΙΑ ΜΕ ΖΥΜΗ ΑΡΩΜΑΤΙΣΜΕΝΗ ΜΕ ΔΙΚΤΑΜΟ. PASTIRMA PIES BAKED WITH DITTANY OF CRETE.






Για έξι λόγους επιβάλλεται να ψήσετε αυτά τα παστουρμαδοπιτάκια, αν φυσικά σας αρέσει ο παστουρμάς!
Επιβάλλεται διότι:
Έρχονται οι Απόκριες και ο παστουρμάς είναι το απόλυτο αλλαντικό – ορεκτικό.
Διότι
Είναι ψητά πιτάκια με ελάχιστα λιπαρά, διότι ο παστουρμάς παρά τη φήμη του γενικά είναι ένα άπαχο κρέας.
Διότι
Σας τα προτείνω με μία πανεύκολη χειροποίητη ζύμη πίτσας
Διότι
Είναι κλασσική παραδοσιακή συνταγή, όσον αφορά τη γέμιση: καλό βουτυράτο κασέρι, ντομάτα και φρεσκοκομμένος παστουρμάς
Διότι 
μετά την πρασοκρεατόπιτα είναι το επόμενο είδος πίτας που ταιριάζει τρομερά με κόκκινο κρασί από ξινόμαυρο σταφύλι.
Διότι
και αυτός είναι και ο πιο σοβαρός λόγοςJ
Αισθάνεστε να έρχεται από τη γωνία η ίωση με ιώτα κεφαλαίο? (Και να μη βλέπω το ιώτα ως γιώτα). Φταρνίζεστε λιγάκι παραπάνω από ότι πρέπει?
Ναι παστουρμαδοπιτάκια είναι το πιτάκι που θα φάτε με το πικάντικο μείγμα των μπαχαρικών, με κορυφαίο συστατικό το μοσχοσίταρο, που θερμαίνει το σώμα και σκοτώνει τα μικρόβια.
Υπερβολικό?
Ναι αλλά όλοι χρειαζόμαστε λίγη υπερβολή και μία μικρή ιστορία.
Εγώ βέβαια σε αυτά τα πιτάκια έχω βγάλει το τσιμένι επειδή δεν είμαι κρυωμένη.

Για 10 πιτάκια
για τη ζύμη
300γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
150γρ νερό
15γρ φρέσκια μαγιά ή όσο ένα καρυδάκι
1 κουταλιά ελαιόλαδο
1 ασπράδι αβγού
1 κουταλιά ανθάκια δίκταμου
1 κουταλάκι ζάχαρη
½ κουταλάκι αλάτι
για τη γέμιση
70γρ φρεσκοκομμένοςπαστουρμάς, περίπου 7 λεπτές φετούλες. Βέβαια ανάλογα με το κομμάτι είναι και η φέτα για αυτό και σημειώνω τα γραμμάρια. Επίσης αυτό το βάρος είναι χωρίς το τσιμένι. Τονίζω φρεσκοκομμένος διότι αν μείνει μέρες στο ψυγείο, δε θα χαλάσει αλλά θα χάσει την υγρασία του και θα είναι σαν χαρτόνι.
300γρ ντομάτα χωρίς τα σπόρια, μία μεγάλη γενικώς
150γρ ωραίο κασέρι ΠΟΠ
για το άλειμμα
1 κρόκος αβγού
1 κουταλιά ελαιόλαδο
1 κουταλιά σουσάμι

Κάνω λακκούβα στο αλεύρι, βάζω τη μαγιά, τη ζάχαρη, 2 κουταλιές νερό και τρίβω ελαφρά τη μαγιά μέσα στο νερό, περιμένω να δω τις φουσκαλίτσες και έτσι βεβαιώνομαι ότι θα δουλέψει σωστά και θα φουσκώσει τη ζύμη.
Προσθέτω στη συνέχεια το ελαιόλαδο, το αλάτι σε μία άκρη του άλευρου, το νερό και ζυμώνω σιγά σιγά. Στο τέλος προσθέτω και το δίκταμο, το ενσωματώνω μέσα στη ζύμη και το αφήνω να φουσκώσει σκεπασμένο με πετσέτα.
Ετοιμάζω τη γέμιση:
Έχω αφαιρέσει από τις φέτες του παστουρμά το τσιμένι και το ζυγίζω. Ψιλοκόβω την ντομάτα, αφαιρώ τα σπόρια και όσο μπορώ τους χυμούς της, τρίβω το κασέρι και ανακατεύω ελαφρά το ασπράδι. Ανακατεύω όλα τα υλικά μαζί και τα χωρίζω σε δέκα μικρές στοίβες πάνω στο δίσκο κοπής, για να κάνω πιο εύκολη τη διαδικασία.
Ζυγίζω τη ζύμη και τη χωρίζω σε 10 κομμάτια των 50γρ περίπου. Ανοίγω με τον μικρό πλαστάκο το κομμάτι όσο πιο λεπτό γίνεται και με τη βοήθεια μιάς σπάτουλας βάζω γέμιση στο κέντρο του. Ενώνω αντικριστά τις δύο πλευρές, τις τσιμπάω για να ενωθούν μεταξύ τους, ενώνω και τις άλλες δύο και τσιμπάω καλά καλά για να μη ξεχυθεί η γέμιση. Ακουμπώ τις πιτούλες πάνω σε λαδόχαρτο σε μεγάλο ταψί.
Ανακατεύω τον κρόκο με το αβγό και αλείφω τα κομμάτια. Πασπαλίζω με σουσάμι και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο για 25΄.

Σοβαρά τώρα:
Αν σας φλερτάρει ίωση,
βράστε κοτόσουπα,
πιείτε ρόφημα από ωραία αρωματικά βότανα όπως τσάι του βουνού, φασκόμηλο ή δίκταμο
πάρτε αιθέριο έλαιο ρίγανης
ντυθείτε ζεστά και
ξεκουραστείτε.