ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑΣ ΓΙΑ ΔΥΟ, ΜΙΚΡΗ ΔΟΣΗ. TSOUREKIA HALF RECIPE.


Τα τσουρέκια της καραντίνας, αργήσανε φέτος να ψηθούνε. Φέτος έψησα μόνο δύο τσουρέκια με μόλις μισό κιλό αλεύρι. Η μεθυστική μυρωδιά τους, είναι ολότελα θεραπευτική, για αυτό και εγώ τα έβαλα στο σαλόνι να κρυώσουν και να κάνουν παρέα με τα ωραία τριαντάφυλλα.


Για 2 τσουρέκια των 500γρ περίπου το καθένα
500γρ αλεύρι για τσουρέκια ίσως χρειαστείτε και 50γρ για να κάνουμε τα κορδόνια
20γρ νωπή μαγιά, κάνουμε οικονομία λόγω καραντίνας
150γρ ζάχαρη
2 αβγά
150ml πλήρες φρέσκο γάλα
70γρ βούτυρο αγελάδος
50γρ ελαιόλαδο για να μπορέσω να το ζυμώσω
1 κουταλάκι κακουλέ σκόνη
2 κουταλάκια μαχλέπι σκόνη
½ κουταλάκι μαστίχα σκόνη
1 βανιλίνη
ξύσμα πορτοκάλι
για το άλειμμα
1 κουταλιά από έναν κρόκο αβγού
2 κουταλιές γάλα
για το ψήσιμο
½ φλιτζάνι φιλέ αμυγδάλου
Ετοιμάζω και ζυγίζω όλα τα υλικά.
Βάζω το αλεύρι μέσα στο φούρνο στους 40ο για να είναι ζεστό.
Λιώνω τη μαγιά σε 3 κουταλιές χλιαρό νερό και 2 κουταλιές αλεύρι και το αφήνω 20΄ μέχρι να ετοιμάσω τα υλικά.
Ζεσταίνω το γάλα, πρέπει να κάψει καλά και λιώνω το βούτυρο.
Ανακατεύω τη ζάχαρη με τα μπαχαρικά και το ξύσμα και προσθέτω το γάλα, τα αβγά και τη μαγιά και ανακατεύω καλά. Προσθέτω σιγά σιγά το αλεύρι και το βούτυρο. Βάζω ελαιόλαδο στα χέρια για να μη κολλάει η ζύμη και την αφήνω να φουσκώσει για 2 και 3 ώρες.
Βγάζω τη ζύμη από το σκεύος σε αλευρωμένη επιφάνεια, λαδώνω καλά τα χέρια και χωρίζω τη ζύμη στα δύο. Χωρίζω και πάλι σε τρία κορδόνια και πλάθω απλά τσουρέκια. Τα ακουμπώ πάνω σε λαδόχαρτο και τα αφήνω να φουσκώσουν για τουλάχιστον 45΄ . Αλείφω τα τσουρέκια με τον κρόκο και το γάλα και τα πασπαλίζω με το αμυγδαλάκι.
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 160ο στις αντιστάσεις για 25΄.