ΜΟΥΣΑΚΑΣ Ο ΚΛΑΣΣΙΚΟΣ. CLASSIC MOUSSAKAS.

Κλασσική μαγειρική στην εποχή της καραντίνας. Μουσακάς!
Αυτό τον καιρό γίνανε και προμήθειες εκτός λίστας. Παρόλο που οι μελιτζάνες δεν είναι στην εποχή τους, ήταν φρέσκες, γλυκές, χωρίς σπόρια.
Καταγράφω και φωτογραφίζω την πασίγνωστη συνταγή απλά και μόνο για την ιστορία.
Για τους δυο μας και για δύο μέρες δηλαδή για 3 μεγαλούτσικες μερίδες 







3 μεγάλες μελιτζάνες
300γρ μοσχαρίσιο κιμά
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι
1 ντομάτα
1 πράσινη πιπεριά
1 κουταλιά πελτέ ντομάτας
1 σκελίδα σκόρδου
½ ματσάκι μαϊντανού
100γρ κασέρι με χαμηλά λιπαρά
1 κουταλιά τριμμένο θυμάρι
3 κουταλιές ελαιόλαδο για τον κιμά, 1 κουταλιά ελαιόλαδο για το ψήσιμο των μελιτζανών
για την κρέμα μπεσαμέλ
2 αβγά
3 κουταλιές γεμάτες αλεύρι
3 κουταλιές ελαιόλαδο
μισό λίτρο γάλα, καλύτερα να είναι ζεστό
αλάτι, μαύρο πιπέρι
100γρ τριμμένο κασέρι με λίγα λιπαρά
Ετοιμάζω τις μελιτζάνες:
Πλένω, κόβω τα κοτσάνια, τις ξεφλουδίζω σε ρίγες και τις κόβω σε χοντρές φέτες.
Πασπαλίζω τις μελιτζάνες με αλάτι, πιπέρι, θυμάρι, τις λαδώνω ελαφρά και τις ανακατεύω καλά καλά. Προθερμαίνω το φούρνο στους 200ο στις αντιστάσεις πάνω κάτω, στρώνω χαρτί ψησίματος στο μεγάλο ταψί του φούρνου και απλώνω επάνω τις φέτες της μελιτζάνας. Ψήνω για 25΄ .
Ετοιμάζω τον κιμά:
Πλένω και καθαρίζω τα λαχανικά. Ψιλοκόβω το κρεμμύδι, το σκόρδο, την πιπεριά, τη ντομάτα και τον μαϊντανό.
Ζεσταίνω το ελαιόλαδο, βάζω τον κιμά και τον πατώ με την ξύλινη κουτάλα μέσα στο ελαιόλαδο να διαλυθεί και το μαγειρεύω έως ότου αλλάξει χρώμα. Προσθέτω το κρεμμύδι, την πιπεριά και το σκόρδο και σιγομαγειρεύω για 5-6΄ με σκεπασμένο το καπάκι. Προσθέτω στη συνέχεια τη ντομάτα, τον πελτέ, το μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι και ένα ποτήρι νερό και βράζω μέχρι να μείνει ο κιμάς με το λαδάκι του.
Ετοιμάζω την κρέμα:
Ζεσταίνω το ελαιόλαδο με το αλεύρι, προσθέτω το γάλα, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύω καλά και δυνατά μέχρι να δέσει. Αν σβολιάσει η κρέμα και πριν βάλετε τα αβγά, μία λύση είναι να το διαλύσετε με ραβδομπλέντερ, ιδέα που μου την είπε η καλή φίλη Ανδρομάχη.
Ανακατεύω στη συνέχεια με ένα πιρούνι τα αβγά και τα ενσωματώνω μέσα στην κρέμα. Ανακατεύω καλά καλά για να μη κόψουν τα αβγά και τελευταίο προσθέτω το κασέρι.
Η σύνθεση του ταψιού:

Πασπαλίζω το ταψί με λίγο πίτουρο βρώμης για να απορροφήσει τα ζουμάκια του φαγητού, απλώνω τις μισές μελιτζάνες, λίγο πίτουρο πάλι και το μισό κασέρι. Απλώνω από πάνω τον κιμά, τις υπόλοιπες μελιτζάνες και τέλος την κρέμα. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο για 30-35΄.






















λυπημένα είναι τα ματάκια σήμερα!