ΠΙΤΑΚΙΑ ΦΟΡΜΑΕΛΑΣ ΞΙΝΟΓΑΛΟΥ. LITTLE PIES WITH SOUR MILK AND FORMAELA CHEESE.

Τι είναι η πατρίδα μας; Μην είν' οι κάμποι;
Μην είναι τ' άσπαρτα ψηλά βουνά;
Μην είναι ο ήλιος της, που χρυσολάμπει;
Μην είναι τ' άστρα της τα φωτεινά;

Μην είναι κάθε της ρηχό ακρογιάλι
και κάθε χώρα της με τα χωριά;
κάθε νησάκι της που αχνά προβάλλει,
κάθε της θάλασσα, κάθε στεριά;

Tον εξ Άνδρου ποιητή Ιωάννη Πολέμη, τώρα τον εκτιμώ πολύ περισσότερο, από όταν σαν μικρό παιδάκι διάβαζα βαριεστημένη τα ποιήματα του στο σχολείο.
Η πατρίδα μας λοιπόν δεν είναι μόνο οι κάμποι και τα νησιά αλλά και τα αγαθά της γης και της θάλασσας της.
Ένα τυράκι με ονομασία προστατευόμενης προέλευσης, ΠΟΠ τυρί, θα ήθελα να προβάλλω σήμερα. Την βουτυράτη φορμαέλα Αράχωβας από την περιοχή του όρους Παρνασσού. Πωλείται έτοιμη τυποποιημένη σε κυλινδρικό σχήμα με βάρος περίπου 500γρ και η τιμή εξαρτάται από που την αγοράζεις. Εδώ στη Θεσσαλονίκη έχει περίπου 20€ το κιλό.
Πλούσιο σε γεύση, λιπαρό, με μία υπόξινη επίγευση, ένα ελαφρύ διακριτικό άρωμα πρόβειου γάλακτος, είναι ακριβό, γιατί είναι λίγο. Γιατί να την προτιμήσω θα μου πείτε? Δεν ξέρω πόσοι από εσάς αγοράζετε την πανάκριβη παρμεζάνα. Έχετε δει πόσο κοστίζει το κιλό η γνήσια?
Υποθέτω για την φορμαέλα λοιπόν ότι το κυλινδρικό σχήμα της το παίρνει από τα ειδικά καλούπια και ελπίζω κάποιοι να δημιουργούν πλεκτά χειροποίητα καλούπια - καλαθάκια από μυρωδάτα ξύλα λυγαριάς του ιστορικού Παρνασσού και έτσι να διατηρούν ζωντανή την παραδοσιακή τυροκόμιση του εκλεκτού γάλακτος των γιδοπροβάτων.
Φαντάστηκα τα ελάχιστα πια ζωντανά γιδοπρόβατα που ζουν στις περιοχές του, άγριας ομορφιάς Παρνασσού, να τρώνε την χλωρίδα του για να δώσουν το γάλα που απαιτείται για το ιδιαίτερο αυτό ΠΟΠ τυρί. Το έχω δοκιμάσει και ψημένο, είναι μαστιχάτο, νόστιμο και όχι τόσο αλμυρό.
Και φυσικά στα πιτάκια πρόσθεσα λίγη αρωματική μαντζουράνα, διότι ζούμε στην Ελλάδα την υπέροχη αυτή μεσογειακή χώρα με τα χρώματα και τα αρώματα.
για 14 μικρά πιτάκια για το πρωινό σας ή για ένα ποτήρι δροσερής μπύρας







250γρ ξινόγαλο
180γρ φορμαέλα
260γρ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του + ½ κουταλάκι μπέκιν
80γρ ελαιόλαδο
1 κουταλάκι μαντζουράνα
½ κουταλάκι αλάτι
Χάρτινες θήκες για κεκάκια
Προθερμαίνω το φούρνο στους 180ο, η όλη προετοιμασία θα πάρει λίγα λεπτά και καλό είναι να είναι έτοιμος ο φούρνος.
Τρίβω το τυρί.
Ανακατεύω το αλεύρι με το μπαίκιν και το αλάτι. Κάνω λακκούβα στο αλεύρι, προσθέτω τη μαντζουράνα, το ελαιόλαδο, το ξινόγαλο και τα ανακατεύω καλά με ένα κουτάλι. Προσθέτω τη φορμαέλα και την ανακατεύω με τον χυλό. Το μείγμα αρχικά είναι ρευστό αλλά στη συνέχεια σφίγγει. Γεμίζω τις χάρτινες θηκούλες με τη βοήθεια ενός κουταλιού. Θα κολλάει αλλά μη βάλετε άλλο αλεύρι, διότι θα γίνει πολύ σφιχτό, καλύτερα να αλείφετε το κουτάλι με λίγο ελαιόλαδο. Προθερμαίνω το φούρνο στους 180ο.
Παίρνω με ένα κουτάλι το μείγμα και γεμίζω τις χάρτινες θήκες. Ψήνω για 20΄ ή έως ότου ροδίσουν. Τα βγάζω από το φούρνο και τα αφήνω να κρυώσουν, όσο είναι καυτά θα κολλάνε στα χαρτάκια, όσο κρυώνουν τόσο θα ξεκολλάν με ευκολία.